BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Balinese healer: The Holy Knife

Indonesie - Bali - Ubud - Spiritueel - Eten, bidden en beminnen

Wayan, de kruidendokter uit Eten, bidden en beminnen, nodigt me uit om mee te gaan naar haar eigen Balinese healer. Zijn naam? The Holy Knife (Het Heilige Mes). Dit klinkt zo spannend, dat ik direct ja zeg tegen de uitnodiging.

Indonesië | 27-03-2009
Paulien van der Geest

Met Wayan, de kruidendokter uit Eten, bidden en beminnen, ga ik naar haar favoriete Balinese healer. Zijn bijnaam is The Holy Knife (Het Heilige Mes) en hij is gespecialiseerd in 'spirits', geesten en demonen dus.
 
Als iemand de opleiding tot ‘Spirit dokter’ afrondt, dan vindt hij of zij vaak in de tempel een ‘instrument’ om het werk mee te verrichten. Meestal is het een steen. Maar in dit geval was het een soort mes, dat plotseling in de tempel lag. Of, zoals de Balinezen zeggen, het mes is aan deze genezer ‘verschenen’, ten teken dat hij klaar is om zelfstandig mensen te behandelen. Het is duidelijk dat Wayan zeer veel respect voor deze genezer heeft, ze bezoekt hem al vanaf haar tiende.
 
Als The Holy Knife verschijnt, blijkt het een grappig oud mannetje met pretogen te zijn. Het mes is een soort oude briefopener met een stompe punt en een lap om het uiteinde gewikkeld. ‘The more magic, the more dirty’ heeft yogaguru Made mij al eens uitgelegd. Het mes ziet er inderdaad veel gebruikt uit, en inmiddels staan de mensen uit het dorp al in de rij voor een behandeling.
 
Wayan gaat eerst. The Holy Knife pendelt met zijn mes waar slechte energie zit. Daar wordt het mes naar toe getrokken. Zit er niets, dan stuitert het mes van het lichaam af, zoals twee dezelfde magneet polen elkaar afstoten. Bij Wayan vindt het mes veel slechte energie rondom haar voeten. Ze vertelt dat veel mensen jaloers zijn op haar succes sinds de bestseller Eten, bidden en beminnen waarin zij wordt genoemd. Daarom stuurt men black magic op haar af. Deze ‘spreuken’ worden voor haar deur gelegd, zodat ze erin trapt. Vandaar dat het mes zoveel slechte energie vindt onder haar voeten.
 
Rory uit ons groepje is als volgende aan de beurt. Het mes gaat direct naar de plek in haar borst waar een knobbeltje zit, zonder dat Rory ook maar iets gezegd heeft. Hoewel dat indruk maakt en we hopen dat Rory van een echt operatiemes is behoed, drukken we Rory op het hart om thuis toch ook naar het ziekenhuis te gaan voor controle.
 
Dan ben ik aan de beurt, ik heb de andere grimassen zien trekken en ik vraag me af of het pijn doet. Met het mes drukt hij op mijn huid. Het doet niet echt pijn, maar het is wel gevoelig, zoals drukpuntmassage. Iedere keer als het mes blijft staan, roept het oude mannetje:”Ahh!” en begint te giechelen. Wat mij ook weer aan het lachen brengt.
 
Na de behandeling brengen we offerandes aan de familietempel. Het is niet gebruikelijk dat de Balinese healer om geld vraagt. Daarom leg je een donatie (als je rijker bent, wordt een grotere donatie verwacht) op de bloemenoffers voor de goden. Heeft een dorpsbewoner geen geld, dan zou iemand ook eten kunnen offeren. We hebben geluk, The Holy Knife maakt tijd vrij om ons te zegenen met water uit de Heilige Bron. Van zoveel heiligheid voel ik bijna een aureooltje om mijn hoofd verschijnen!
 
In eerste instantie vind ik het vooral een spannende en cultureel interessante ervaring. Maar de volgende dagen merk ik wel degelijk een effect. En ik kan niet anders dan aan de healing die in werking is gezet toegeven en ’s middags moet ik een paar uur extra slapen. Niets voor mij, maar ik kan mijn ogen gewoon niet open houden. The Holy Knife doet iets ongrijpbaars waar ik rationeel niet bij kan, maar mijn lichaam reageert duidelijk. Ik besluit dat ik geen verklaring nodig heb. Het lichaam is wijzer dan het verstand.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Spiritueel Yoga - Cultuur

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel