Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ben jij een ontdekkingsreiziger of een pantoffelheld?

Indonesië reizen - Java - Bali - Sumatra - Sulawesi - Kleine Sunda eilanden

Ben jij een echte ontdekkingsreiziger of een pantoffelheld die liever veilig thuis op de bank naar National Geographic kijkt? Doe de test!

Indonesië | 13-10-2014
Paulien van der Geest

Reizen in Indonesië is heel anders dan het leven dat je in Nederland bent gewend. Obbo, Paulien en Karin, drie reisspecialisten van Footprint Travel en zelf echte globetrotters, zijn benieuwd of jij een Marco Polo bent die altijd op zoek is naar nieuwe avonturen, of een pantoffelheld die liever veilig thuis op de bank naar National Geographic kijkt? Doe de test en ontdek of je een ontdekkingsreiziger of een held op sokken bent. Tel hoe vaak je A en B scoort en bekijk onderaan wat dit betekent!
 

Quiz

 
1. Je bent net aangekomen in Indonesië. Je stapt uit het vliegtuig en je voelt de tropische warmte. De lucht ruikt anders, bijna wat zoeter. Wat doe je?
 
 1. Ik krijg een paniekaanval.​
 2. Ik houd het eerste het beste plaatselijke vervoersmiddel, een fietstaxi, aan en ga naar het guesthouse dat ik vooraf al in de Lonely Planet heb uitgezocht.
 
2. Wat doe je het liefst op reis? Hoe ziet je dag eruit?
 
 1. Eigenlijk hetzelfde als thuis. Uitslapen, koffie en mijn krantje lezen. Een wandelingetje maken en aan het zwembad van het hotel liggen. Ik eet het liefst in mijn hotel, omdat ik anders bang ben dat ik ziek word. Ik kies een hotel waar ik Nederlandse tv-zenders kan ontvangen, zodat ik mijn favoriete programma’s niet mis. Dan nog een lekker wijntje en naar bed.
 2. Bij het krieken van de dag spring ik uit mijn bed. Voor de mensenmassa uit ben ik bij de bezienswaardigheden. Ik lunch in een lokaal tentje. Aan het eind van de middag maak ik een wandeling door de rijstvelden en kijk wat de lokale boeren doen en maak een praatje met mensen.
 
3. Je junglegids fluistert: “Kijk, daar zit een slang!” Hoe reageer je?
 
 1. Ik ren gillend weg!
 2. Ik vraag of we wat dichterbij kunnen gaan, zodat ik een close-upfoto kan nemen.

 4. Waar eet je in Indonesië?
 
 1. Ik boek een 5-sterrenhotel en bestel elke avond pizza via de roomservice.
 2. Ik vraag een taxichauffeur om me naar zijn favoriete lokale eettentje te brengen. Ik trakteer de taxichauffeur op een bordje nasi en aan het eind van de avond heb ik een nieuwe beste vriend.
 
5. Je bent diep een afgelegen gebied in gereisd. Je lokale gastgezin geeft je de beste slaapkamer van het huis. Je bed blijkt een dun matrasje op de grond met alleen een deken erop. De klamboe heeft gaten. Er is geen stromend water of elektriciteit. Hoe reageer je?
 
 1. Dit kunnen ze niet menen. Geen airco en wifi? Hoe kan ik dan mijn foto’s op Facebook zetten? Ik bries tegen mijn gids dat deze primitieve toestand onacceptabel is en eis dat we direct teruggaan naar de bewoonde wereld.
 2. Briljant! Hier kwam ik voor: back-to-basics! In mijn rugzak heb ik een kleine lakenzak, een sporthanddoek, een hoofdzaklamp, tandenborstel en een stuk zeep, dus ik ben voorzien van alle comfort. Ik ga gezellig bij mijn gastgezin in de keuken zitten en kijk of ik kan helpen bij het koken.
 
6. Je hebt een auto met chauffeur geregeld om je naar je volgende bestemming te brengen. In themiddle of nowhere kan de auto niet meer verder omdat de weg is weggeslagen door zware regenval en landverschuivingen. Hoe reageer je hierop?
 
 1. In mijn gedachten spelen zich de ergste scenario’s af: ik moet hier vast de nacht doorbrengen en kom om van honger en dorst.
 2. Ik ga langs de kant van de weg zitten en geniet van het uitzicht en maak wat foto’s. Er komt vast snel een oplossing. Ik gebruik mijn tijd om alvast met mijn chauffeur mijn plannen voor de komende dagen te bespreken en meer te leren over de cultuur.
 
7. Je bent naar Indonesië gekomen om onder andere contact te maken met de lokale bevolking. Hoe doe je dat?
 
 1. Ik maak selfies met het personeel van mijn hotel en het restaurant. Leuk om te delen met mijn Facebook-vrienden!
 2. Ik heb Hoe&Wat in het Indonesisch bij me en een paar basiszinnen uit het hoofd geleerd. Ik slaap in een lokaal guesthouse en eet in lokale eethuisjes of bij straatkraampjes. Op excursies neem ik een gids mee, die voor me kan vertalen, zodat ik een echt gesprek kan voeren met de bevolking.
 
8. Je bent bestolen. Wat doe je?
 
 1. Hard huilend mijn ouders bellen en vragen of ze de eerste de beste vlucht naar huis boeken.
 2. Vervelend, maar gelukkig verdeel ik mijn geld over meerdere plekjes, dus er is niet direct paniek. Ik doe aangifte bij de politie, bel mijn reisverzekering en in het ergste geval bel ik het thuisfront om hen via Western Union geld over te laten maken.
 
9. Wie is het grote voorbeeld in je leven?
 
 1. Steve Jobs. Waar zouden we zijn zonder de iPhone, iPod en iPad? Je kan toch geen dag zonder!?
 2. Christoffel Columbus. Ik zou willen dat ik 500 jaar eerder was geboren en er nog Terra Incognita was om in kaart te brengen.
 
10. Hoe ziet je bagage eruit?
 
 1. Een Samsonite-koffer met nog een extra kofferslot, en een bijpassende beautycase. In mijn handbagage: mijn smartphone en iPad plus bijbehorende laders, zodat ik altijd in contact met mijn vrienden en familie ben. Verder reisziektepilletjes, factor 50-zonnebrand, aspirine, Autan tegen muggen, Azaron tegen jeuk, antihistaminepillen voor m’n allergische reacties, waterreinigingstabletten, diarreeremmers, Norit, pleisters en jodium. En natuurlijk niet te vergeten pantoffels en mijn eigen hoofdkussen. Op een ander hoofdkussen kan ik echt niet slapen.
 2. Mijn trouwe rugzak met daarin: afritsbroek, fleecetrui en wat T-shirts. Less is more is mijn credo op reis. Mijn handbagage bestaat uit een kleine dagrugzak met handige vakjes voor mijn waterfles, reisgids, paspoort, portemonnee, plattegrond, een zonnepet en een windstopper.
 
 

Uitslag

Tel op hoe vaak je A en B hebt geantwoord. 

De meeste A’s:
Je bent meer een pantoffelheld dan een avonturier. Waarschijnlijk voel jij je gelukkiger met enig comfort. Wil je toch naar Indonesië, laat je dan verwennen op Bali. Trek wat extra budget uit voor luxere hotels en zorg dat alles van tevoren goed geregeld is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan
 
De meeste B’s:
Jij bent een echte ontdekkingsreiziger! Het liefst ga jij op expeditie naar plekjes in afgelegen gebieden waar nauwelijks andere reizigers komen. Verdiep je eens in reizen naar afgelegen gebieden zoals de Bada-vallei in Sulawesi, ga eilandhoppen op de Molukken en ontdek de koppensnellers van Seram, vaar door de jungle van Kalimantan, of steek de evenaar over in Sumatra
 
Evenveel A als B:
Je houdt wel van het ontdekken van nieuwe dingen, maar het moet niet té primitief worden. Kies een gevarieerde reis waarin cultuur en natuur elkaar afwisselen, met dus overnachtingen in zowel steden als dorpjes. Blijf je in de jungle slapen of bij mensen thuis, bereid je dan goed voor, zodat je weet wat je te wachten staat. Je zult zien: met een goede voorbereiding is deze ervaring nét buiten je comfortzone er juist één om nooit meer te vergeten. Ontdek de verschillende culturen op de Kleine Sunda-eilanden en geniet van de culturele hoogtepunten op Java.
 
 

Ontdek de wereld! 

Bij Footprint Travel laten we je de reis zelf samenstellen aan de hand van bouwstenen. Stippel de ideale route uit, kies bijpassende accommodaties en puzzel een prachtig dag-tot-dag programma bij elkaar zodat je reis aansluit bij jouw wensen. Dus of je nu een pantoffelheld bent of de nieuwe Marco Polo, er is bij Footprint Travel altijd wel een reis die bij jou past. Onze reisexperts hebben ook prachtige rondreizen samengesteld die je ter inspiratie kunt bekijken. Obbo, Paulien en Karin assisteren je graag bij het uitzoeken van jouw droomreis en kunnen je voorzien van de beste persoonlijke adviezen. Wacht niet langer en bekijk onze reizen!

Ben je een pantoffelheld of een globetrotter? Stel zelf je reis samen en ontdek de wereld op je eigen manier!

Tags: Go Fair - Java - Sumatra - Sulawesi - Lombok

Indonesië reizen - Ontdekkingsreiziger in Indonesië 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter