Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Bescherm jij net als John de Wolf en Yolanthe kinderen tegen sekstoerisme?

20 november Internationale Dag voor de Rechten van het Kind

Wij denken dat jij als reiziger ook iets kunt doen tegen kindersekstoerisme. Don’t look away, lees deze blog en kijk hoe jij ’t verschil kunt maken!

Indonesië | 17-11-2014
Paulien van der Geest

Herinner je je tijdens het WK in Brazilië in de zomer van 2014 de advertenties waarin John de Wolf zijn T-shirt optilde zodat de tekst DON'T LOOK AWAY verscheen? John de Wolf deed dit om kinderprostitutie onder de aandacht te brengen. Met de campagne Don't Look Away vroegen Plan Nederland, ECPAT, Free a Girl en Terre des Hommes in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie aandacht voor seksuele uitbuiting van minderjarigen in en rondom de WK-steden. Het doel was om mensen ervan bewust te maken dat er zoiets als kindersekstoerisme bestaat en dat je hier je ogen niet voor moet sluiten. Maar niet alleen John, ook Yolanthe Sneijder-Cabau zet zich in om kinderprostitutie een halt toe te roepen. Wij denken dat jij als reiziger ook iets kunt doen tegen kindersekstoerisme. Dus, don’t look away, lees deze blog en kijk hoe jij ’t verschil kunt maken!
 
 

Yolanthe onderzoekt kindersekstoerisme

Rond diezelfde tijd waarin John de Wolf in Brazilië een statement maakte tegen kinderprostitutie, verscheen Yolanthe Sneijder-Cabau in de documentaire 3DOC: Seks voor 5 euro. Zij onderzocht prostitutie van jonge meisjes in de favelas in Brazilië. Ze ging als ambassadeur voor Free a Girl zelfs zover om zichzelf urenlang in eenzelfde klein hokje te laten opsluiten als waarin meisjes als seksslaaf gevangen worden gehouden. De verhalen van de meiden grepen Yolanthe zichtbaar aan.
 
 

Geen kinderprostitutie in Indonesië?

Ook wij waren geschokt door de verschrikkelijke verhalen van de meisjes in deze documentaire. Tijdens onze reizen zagen we bij uitzondering weleens in een karaokebar een Indonesische dame met een korte rok zoals we dat nergens in Indonesië zagen. Als wij onze gids ernaar vroegen, antwoordde hij blozend: ‘Kupu-kupu malam’, oftewel ‘nachtvlinders’. Maar dat waren volwassen dames. Wij zagen niets dat ons aan kindersekstoerisme deed denken. En dat leek ons logisch, want het past niet bij de Indonesische cultuur, die behoorlijk zedig is.
 
Alhoewel we tijdens onze reizen geen kinderprostitutie waren tegengekomen, besloten we ons er toch in te verdiepen en het gesprek aan te gaan met ECPAT, de organisatie die zich met dit onderwerp bezighoudt. Toen ze ons de cijfers van kinderprostitutie in Indonesië lieten zien, schrokken we ons rot: kinderprostitutie bestaat wel degelijk in Indonesië! Circa 40.000 tot 70.000 kinderen zijn ieder jaar slachtoffer van seksuele uitbuiting in Indonesië. Wij waren het niet tegengekomen tijdens onze reizen omdat kinderprostitutie vooral plaatsvindt in het uitgaansleven van grote steden. En dat zijn locaties waar wij meestal niet komen met Footprint Travel.
 

The Code om kinderen te beschermen

Wij vroegen de mensen van ECPAT wat wij als reisorganisatie konden doen tegen kindersekstoerisme. Zij attendeerden ons op The Code, voluit The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism (The Code), een gedragscode voor de reisindustrie. Door de zes criteria van The Code te implementeren in hun bedrijfsvoering, kunnen toeristische bedrijven kinderen beschermen tegen kindersekstoerisme.
 
Footprint Travel tekende in december 2012 The Code tegen kindersekstoerisme. Maar we wilden meer. Daarom deden we er alles aan om Topmember te worden. Een Topmember zorgt dat er structureel beleid tegen kindersextoerisme is, en:
  1. dat alle medewerkers de training van The Code volgen.
  2. laat aan alle samenwerkingspartners weten dat bij melding van kindersekstoerisme de samenwerking onmiddellijk wordt verbroken.
  3. geeft al zijn reizigers voorlichting over het bestaan van kindersekstoerisme en wat te doen.

Foto: Maurits Bos

Bekijk hier onze video waarin we vertellen wat wij doen tegen kindersekstoerisme.

 
 

We hebben hulp nodig van jou als reiziger!

Punt 1, 2 en 3 hebben we inmiddels gerealiseerd en in 2014 werden we daarom als 1 van de 43 reisorganisaties wereldwijd uitgeroepen tot Topmember van The Code. Maar we zijn er nog niet: we kunnen nog veel meer doen. Want kindersekstoerisme kunnen we alleen samen een halt toeroepen! Daarom vragen we jou om onderstaande 3 stappen door te lezen voor je op reis gaat.
 

Stap 1: herken kindersekstoerisme

Merk je een vreemde situatie op? Klopt er voor je gevoel iets niet? Houd je ogen open, en kijk wat de feiten zijn. Don’t look away. Kijk het nog een tijdje aan, totdat je weet of je vermoeden gegrond is. Ga echter niet zelf op onderzoek uit: dat is de taak van de politie.
 

Stap 2: meld kindersekstoerisme

Heb je het idee dat je te maken hebt met kinderprostitutie? Waarschuw dan de politie, en meld het daarnaast bij je touroperator of bij www.meldkindersekstoerisme.nl
 
Is het misbruik heel duidelijk, en vindt er bijvoorbeeld geweld plaats, dan kun je direct de politie waarschuwen. Immers, de situatie is duidelijk al geëscaleerd en het kind heeft hulp nodig. Na je melding bij de politie kun je het meldpunt kindersekstoerisme inschakelen, via www.meldkindersekstoerisme.nl.
 
Heb je bij ons je reis geboekt en meld het dan dus ook bij ons. Footprint Travel kan dan stappen ondernemen richting het hotel of de organisatie. Wij kunnen hun dan vertellen dat wij dit absoluut niet tolereren en de samenwerking per direct opzeggen. Economische pressiemiddelen zijn vaak het meest effectief! Wij kunnen het hotel dan ook in contact brengen met The Code, zodat zij in de toekomst kindersekstoerisme kunnen voorkómen.
 

Stap 3: help kindersekstoerisme voorkómen en terugdringen

Jij als reiziger kunt helpen kindersekstoerisme te voorkómen en terug te dringen door onderstaande tips op te volgen.
  • Zorg dat je je vakantie boekt bij een reisorganisatie die The Code heeft ondertekend. De reisorganisatie heeft aan al haar partners verteld dat kindersekstoerisme niet wordt getolereerd.
  • Boek je zelf een hotel, doe dit dan bij voorkeur bij een hotel dat The Code heeft ondertekend.
  • Maak kindersekstoerisme bespreekbaar. Hoe meer mensen weten dat het bestaat, hoe meer mensen het kunnen voorkómen. Laat je reisgenoot bijvoorbeeld deze blog lezen of deel informatie hierover op Facebook of Twitter.
 

Onze laatste tip: koop fairtrade

Yolanthe en John hebben binnen hun mogelijkheden gedaan wat zij konden. Als BN'ers lijken zij meer te kunnen doen dan jij. Maar dat is niet waar. De kracht zit in de grote getallen. Door allemaal te doen wat binnen de mogelijkheden ligt, kunnen we kindersekstoerisme de wereld uit helpen.
 
Besef dat (kinder)prostitutie voortkomt uit armoede. Armoede ontstaat door de ongelooflijk scheve verdeling tussen rijk en arm in de wereld. Een manier om jouw steentje bij te dragen is door zo veel mogelijk te kiezen voor fairtrade. Fairtrade is niets meer en niets minder dan eerlijke handel. Ervoor zorgen dat mensen een eerlijk loon krijgen voor hun werk. Ervoor zorgen dat mensen een opleiding krijgen, zodat zij een betere toekomst voor zichzelf kunnen creëren. Fairtrade betekent dat wij in het Westen niet langer over de rug van onze medemensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
 
Dus kosten jouw boodschappen een tientje meer per maand omdat jij voor fairtradeproducten kiest? Dan ben jij voor ons net zo’n Belangrijke Nederlander als Yolanthe en John!

Wil jij op een eerlijke manier reizen? Kies dan voor Footprint Travel. Bekijk ons aanbod!

Indonesië reizen -



 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter