BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ceremonie in de Holy Spring voor een nieuw begin

Bali reizen - Balinese healer - Ubud - Purificatie Ceremonie - Tirta Empul

Een speciale ervaring is de Purificatie Ceremonie in de heilig bron. Een Balinees ritueel om het oude achter te laten en fris aan iets nieuws te beginnen.

Indonesië | 08-08-2009
Paulien van der Geest

Als de hele familie Bounin ons opzoekt in Ubud op Bali, is vader Lex jarig. Naar goede Hollandse gewoonte eten we een grote chocoladetaart met kaarsjes. En naar goede Balinese gewoonte gaan we op de verjaardag naar de Holy Spring. Met deze purificatie laten we het oude achter, om weer fris aan het nieuwe jaar te beginnen. We gaan met Guru Made, want zoals iedere Balinees hebben ook wij inmiddels onze 'vaste' Balineze healer. Zoiets als een huisdokter bij ons. De hele familie wordt in traditionele kleding gestoken, wat prachtige plaatjes oplevert. Het is duidelijk, alleen Lex komt hier met zijn Indische trekken goed mee weg, hij ziet er volledig naturel uit!
 
Joris vaagt me bezorgd: “Vinden ze het niet erg als we meedoen? Moet je niet hindoeïstisch zijn?” Maar het Balineeshindoeïstische geloof en cultuur is heel open. Zolang je je netjes gedraagt, delen ze graag hun cultuur met je. Ook is het heel makkelijk om mee te gaan in hun gebed. Ze eren de elementen, zoals de zon en het water, ze eren hun voorouders, ze eren de kosmos, ze vragen voor vergeving als ze verkeerd hebben gedaan en ze vragen om weer gevuld te worden met goede energie. Ze bidden naar een hogere macht, maar tegelijkertijd is God in jezelf. En rijst speelt zo'n belangrijke rol in hun leven, dat zegening door de priester wordt vergezeld met rijst. Lekker concreet, dus daar kun je je makkelijk in verplaatsen.
 
In het koude water van de heilige bron bij Tampak Siring is het even wennen en wordt er onwennig gelachen. Even vind ik het spannend: ik heb de familie meegenomen naar deze culturele, en als je er gevoelig voor bent spirituele - excursie. De Purificatie en tempel ceremonie speelt een enorm belangrijke rol van de Balinezen, dat wilde ik hen graag laten ervaren. Gelukkig zegt zwager Joris:”Het is hier wel speciaal. Zelfs ik word er rustig van en dat wil wat zeggen.” (Voor degenen die Joris niet kennen, hij heeft energie voor 10.) Het leukste vind ik dat Joris aan het eind van de vakantie, de Purificatie ceremonie hét hoogtepunt vindt, omdat hij het heel speciaal vond om dit ritueel met de Balinezen te delen.
 
Als je een Balinees volgt naar de tempel, wordt al snel duidelijk dat de nieuwe vorm van spiritualiteit die in het Westen opgekomen is, al eeuwenlang heel normaal is in Bali. Vandaar dat je op Bali met een taxichauffeur zomaar een diep gesprek over spiritualiteit kunt hebben. Of dat je kamermeisje je verbaasd doet staan met haar wijze opmerkingen!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Spiritueel Yoga - Go Local - Cultuur

Indonesië reizen - Priester in Tempel - Purificatie Ceremonie - Ubud - BaliIndonesië reizen - Purificatie Ceremonie - Ubud - Balineze healer - BaliIndonesië reizen - Purificatie Ceremonie - Ubud - Balineze healer - BaliIndonesië reizen - Traditionele kleding voor Purificatie Ceremonie - Ubud - BaliIndonesië reizen - Traditionele kleding voor Purificatie Ceremonie - Ubud - BaliIndonesië reizen - Purificatie Ceremonie - Ubud - Balineze healer -BaliIndonesië reizen - Bidden met bloemen - Purificatie Ceremonie - Ubud - BaliIndonesië reizen - Zegening met rijst - Purificatie Ceremonie - Ubud - BaliIndonesië reizen - Wachters voor de tempel  - Ubud - Bali 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter