De 10 beste geheimtips voor eten onder een tientje in Indonesië

Restaurant tips – Bali – Java – Lombok - Sumatra – Makassar - Sulawesi

Obbo Spanjaard, 04 april 2016
Ubud, Indonesië

Ga je naar Indonesië, dan ga je niet alleen voor het lekkere weer, de mooie natuur of de aardige mensen, maar stiekem ook een beetje voor het eten. Je zult overal bami goreng, nasi rames of gado gado kunnen krijgen, maar de Indonesische keuken kent zo veel andere smaken en gerechten. Wij geven je een lijst met restaurants waar je, volgens ons, het lekkerst kunt eten en de beste prijs-kwaliteitsverhouding krijgt. Het zijn meestal plekken waar nog niet zo veel andere toeristen komen, dus….niet verder vertellen!

 

Onze top 10 beste tips voor eten onder een tientje in Indonesië. Waar je ook naar toe gaat, er zit altijd iets voor je bij.

 

1. Watertanden bij rendang op Sumatra

Als je op Sumatra reist, moet je zeker ook een keertje de lokale keuken van Sumatra, de Padang keuken, proberen. Deze restaurants herken je aan de grote etalages waarin stapels schotels met allerlei gerechten opgestapeld staan. Laat je niet weerhouden door het feit dat alles al klaargemaakt is, door de vele specerijen en kruiden waarmee ze bereid zijn, blijft het eten heel lang goed. Rendang, een heerlijke kruidige curry van buffelvlees in kokosmelk is een van de beroemdste gerechten. In Bukittinggi heeft restaurant Selamet, in de hoofdstraat, net onder de klokkentoren, de beste rendang, zeggen de locals. Ga er het liefste lunchen, want tegen de avond is alles op. (€5 per persoon.)
 

2. Genieten van lichtjes over het Tobameer (Sumatra)

Aan het Tobameer, ook op Sumatra, zijn heel veel toeristenrestaurantjes van verschillend niveau. Onze favoriet is het restaurant van hotel Carolina. Je zit er mooi aan het water, en avonds flonkeren de lichtjes van Parapat, aan de overkant. De taco’s, eigenlijk oversized loempia’s zijn er heerlijk. Neem een boek mee want de bediening kan wel eens wat langzaam zijn. (€5  per persoon.)
 

3. Streetfood ontdekken in Yogyakarta (Java)

Yogyakarta, op Java, heeft natuurlijk onnoemelijk veel eetgelegenheden, variërend van zogenaamde kaki lima (eenvoudige eetstalletjes op straat) tot etablissementen waar nouvelle cuisine geserveerd wordt. Maar als je in Yogyakarta bent moet je eigenlijk de lokale specialiteit, gudeg, proeven, een overheerlijke zoet-pittige curry van broodvrucht (nangka). Meestal wordt dit geserveerd met een kippenpoot en ei.  De beste plek om dit gerecht te proberen is op Jalan Malioboro, in de zogenaamde lesehan. Deze kleine eettentjes verschijnen zodra het donker wordt.  Je zit op de grond, aan lage tafeltjes (wel schoenen uit!) en ziet het straatleven aan je voorbij trekken. Vaak word je ook nog eens toegezongen door een van de vele langstrekkende straatmuzikanten. (€2  per persoon.)
 

4. Bijzonder vegetarisch en biologisch eten in Yogyakarta (Java)

Voor vegetariërs (en andere vleesverlaters) is Yogyakarta een goede plek. Naast de al genoemde gudeg serveren de meeste restaurants tahu en tempegerechten die heel populair op Java zijn. Wil je eens echt iets anders, en bijzonders, eten, ga dan naar restaurant Milas, in de toeristenwijk Prawirotaman. Hier zit je niet alleen heel gezellig, maar je eet er ook heerlijke en bijzondere gerechten., waarvan de meeste ook nog eens biologisch zijn. (€4 per persoon.)
 

5. Naar de nachtmarkt in Sanur (Bali)

Goed en goedkoop eten, dat kan ook in Sanur. Allereerst is er in Sanur de nachtmarkt: pasar sindhu, in de bocht waar Jl Danau Toba overgaat in JL Danau  Tamblingan. Elke dag tussen 4-10 uur staat hier een verzameling kraampjes die de meest uiteenlopende hapjes en gerechten verkopen. Van de allerbeste saté tot krokante pisang goreng, zo uit het vet. Daarnaast worden er heerlijke versgeperste vruchtensappen verkocht en kun je voor een habbekrats een verrukkelijke Javaanse nasi rames samenstellen. Je hoeft alleen maar aan te wijzen wat je lekker lijkt! (€2 per persoon.)
 

6. Mini-restaurant met Aziatische fusion gerechten (Sanur, Bali)

Onze tweede adresje in Sanur ligt in Jalan Duyung, een zijstraatje van  Jalan Danau Tamblingan dat naar de kust loopt. Hier vind je  Warung Kecil, een minirestaurantje met 3 tafels dat zeer populair is bij de expats. Elke dag hebben ze hier een aantal bakken met heerlijke Aziatische fusion gerechten staan. En als je eens wat anders wilt: hun panini met gegrilde groenten en pesto zijn geweldig! (€5 per persoon.)
 

7. Eten met tempelmuziek op de achtergrond in Ubud (Bali)

Ubud op Bali telt vele tientallen, zo niet honderden restaurants, in alle prijsklassen. We kunnen ons voorstellen dat je hier misschien door de bomen het bos niet meer kan zien. Kecak Cafe op Jalan Hanuman is een van onze favorieten. Volg de lichtjes het steegje in, naast de tempel waar kecak dansvoorstellingen worden gegeven. Je hoort vaak de tempelmuziek op de achtergrond terwijl je zit te eten. Made, de eigenaresse, kookt alles vers voor je. Je kunt hier gerust een goedgevulde salade eten. Made neemt de tijd en daardoor is het extra lekker! Tip: je kunt hier bebek betutu bestellen. Bestel deze gestoomde eend in Balinese kruiden minimaal 1 dag van te voren, want dit is een lang proces van garen. Je mag komen kijken hoe het in zijn werk gaat. Alle locals bestellen hun eend bij Made!  (Normale maaltijden €3 per persoon, eend €10.)
 

8. Eend eten tussen de rijstvelden in Ubud (Bali)

Als je eens wat luxer wilt eten, maar nog steeds onder een tientje dan is ouwe getrouwe Café Wayan, op Jalan Monkey Forest, nog steeds een aanrader. Nauwelijks een geheimtip, want elke avond zit het bomvol (reserveren in het hoogseizoen!) maar dat is niet voor niets. Je eet in een soort paviljoentjes die tussen de rijstvelden liggen. De bediening is er voorbeeldig en de kaart uitgebreid. En dat alles dus voor zeer redelijke prijzen. Probeer bebek betutu (Balinese eend) en spoel hem weg met brem (Balinese rijstwijn) (€10 per persoon).
 

9. Je vingers aflikken bij de verse vis van Pak Ary op Lombok

Op Lombok zet Pak Ary zijn tenda biru (blauwe tent) elke avond op in Senggigi. En elke avond zit het afgeladen vol. Je kiest een vis uit, die diezelfde dag gevangen is, bestelt een saus (de honingsaus is een aanrader) en de vis wordt ter plekke gegrild. Samen met geroerbakte groenten wordt die meteen geserveerd. Verser kan niet. Je blijft nog heel lang je vingers aflikken (€5 per persoon).
 

10. Kreeft eten met zeezicht in Makassar (Sulawesi)

Op Sulawesi is Pantai Losari, de boulevard, the place to be. Elke dag verzamelen de locals zich tegen 5 uur bij Kios Semarang, om daar, op het dakterras, onder het genot van een koud biertje van de zonsondergang te genieten. Wees er dus vroeg bij als je nog een tafeltje met zeezicht wil bemachtigen. Semarang specialiseert zich in Chinees eten, met de nadruk op vis en zeevruchten. Dit is dé plek om, voor een betaalbare prijs, kreeft te eten. En na het eten haal je natuurlijk een pisang epe (gegrilde banaan met palmsuiker) bij een van de vele eetstalletjes aan het water. (€10 per persoon en €1 per persoon.)
 

Zelf lekker eten in Indonesië?

Verlekker je aan onze Indonesië rondreizen. Of stel zelf je reismenu samen met onze bouwstenen en extensies en maak verder op smaak met excursies.
 





Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Culinair - Bali - Java

Laat hier je reactie achter




Dit artikel hoort bij de volgende Indonesië reizen