BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De 7 beste duik- en snorkelspots van Indonesië

Duiken in Indonesie - Snorkelen in Indonesie

Met 17.000 eilanden heeft Indonesie heel wat te bieden aan duikers en snorkelaars. 7 tips voor de mooiste plekjes!

Indonesië | 10-04-2017
Paulien van der Geest

Buddy check: duikfles, regulators, BCD, bril, vinnen, gewichtjes? Okay? Okay! Plons dan maar het water in! Duiken tijdens je vakantie in Indonesië is een feestje. De condities zijn vaak goed en de flora en fauna onder water is meer dan bijzonder. Blijf je liever aan de oppervlakte maar wil je wel zien wat er onderwater leeft en zwemt, dan is snorkelen ook een prima optie. Indonesië heeft prachtige duik en snorkelspots. Paulien en Ferry, zelf enthousiaste duikers en de oprichters van Footprint Travel, zetten de 7 mooiste plekjes voor je op een rijtje. 

 

1. Bunaken eilanden, Sulawesi

Een van ’s wereld allerbeste snorkel- en duikspots is Bunaken Nationaal Park. De indrukwekkende koraalmuren zijn tientallen meters diep. Duikers hebben hier een goede kans om enorme zeeschildpadden en (ongevaarlijke) rif haaien te spotten. Maar de koraalmuur zit ook vol bizarre beestjes, het zogenaamde ‘macro’ leven. Van dichtbij gefotografeerd lijken ze op kleurige buitenaardse wezentjes.
 
 

2. Menjangan eiland, Nationaal Park Bali Barat,  Pemuteran, Bali

Door het witte zand en de goede zichtbaarheid is een trip naar Menjangan eiland zowel voor snorkelaars als duikers interessant. Het lijkt wel alsof je in een aquarium vol kleurrijke visjes zwemt!
 
 

3.Togian eilanden, Sulawesi

Door de lastige bereikbaarheid zijn de Togian eilanden een van de best bewaarde geheimen op aarde. De reistijd wordt meer dan goed gemaakt door het prachtige onderwaterleven voor zowel snorkelaars en duikers. Tip: combineer een bezoek aan de Togian eilanden met een avontuurlijke rondreis door zuid en centraal Sulawesi. Dit eiland wordt lang niet zo vaak bezocht als bijvoorbeeld Java en Bali en heeft daardoor nog veel beter zijn authenticiteit weten te bewaren. Een bijzonder avontuur, boven én onder water, wacht op je! Onze Indonesië specialisten helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale reis.
 
 

4. Pulau Weh, Sumatra

Wil je off the beaten track, dan kun je gaan duiken en snorkelen in het uiterste noorden van Sumatra, bij het eiland Pulau Weh. Het eiland is zo ruig als Sumatra zelf, verwacht hier geen vijfsterren accommodatie en een luxe maaltijd (er zijn alleen lokale eettentjes, warungs, op het strand), ideaal voor liefhebbers van avontuur en duikfanaten (ook Nitrox en free diving!). In een bijzonder gevarieerd onderwaterlandschap met kloven en grote varens zwemmen gigantische vissen rond.  Soms spot je hier ook de manta en haaien. Maar ook schattige zeepaardjes! Tip: het is mogelijk om een duik te maken in een onderwater hotspring. Het warme water borrelt uit de grond. Deze duik wordt gecombineerd met een duik naar een wrak in de haven. Je kunt hier je steentje bijdragen door plastic rondom het wrak te verzamelen. Zo help je onze oceanen schoon te houden en voorkom je dat zeedieren stikken in plastic.
 
 

5. Gili eilanden, Lombok (ook vanaf Bali bereikbaar)

De Gili eilanden combineren duiken en snorkelen met een relaxed strandleven. Het is dan ook een ideale plaats voor mensen die naast een duik in zee, ook van het strandleven met restaurantjes op het strand willen genieten. Ook is het een perfecte bestemming om langer te blijven en een PADI duikbrevet te halen. Tip: De Gili eilanden zijn een prima locatie om even op adem te komen van een indrukwekkende rondreis door Bali en/of Lombok. Vanaf beiden zijn de drie Gili eilanden per boot te bereiken. Naast het snorkelen en duiken, kun je hier genieten van het paradijselijke strand! Stel je eigen reisplan samen en voeg de Gili eilanden toe als bouwsteen van jouw reis!
 
 

6. Wrak bij Tulamben, Amed, Bali

Vijftig meter uit de kust bij Amed ligt het wrak van de US Liberty. Dit is waarschijnlijk het meest toegankelijke scheepswrak om naar te duiken. Het schip is overgroeid door koraal en omringd met kleurige visjes. En ook op grote diepte is er genoeg te zien, daarom is dit de perfecte bezienswaardigheid voor duikers. Tip: ook de snorkelmogelijkheden bij het wrak zijn goed! 
 
 

7. Mola-Mola en manta-rays bij Nusa Lembongan, vanaf Sanur, Bali

Nusa Lembongan is bekend om de grote zeedieren, zoals schildpadden, haaien en de reuzenmanta. De mola-mola (zonnevis) is tussen juli en september te spotten in dit gebied. Nusa Lembongan is het kleine eilandje naast het grote Nusa Penida, voor de kust van Bali. Tip: vanaf Sanur kan er gemakkelijk een dagtrip worden ondernomen of we kunnen een verblijf op Nusa Lembongan voor je regelen!
 
 

Duiken en snorkelen in Indonesië 

Wil jij ook duiken en/of snorkelen tijdens jouw reis door Indonesië? Er zijn dus meerdere bijzondere plekjes waar jij naar toe kunt! En op Bali, Sumatra, Sulawesi en Gili is het ook boven water prachtig. De combinatie van cultuur, natuur en avontuur maken Indonesië een fantastische vakantiebestemming. Bekijk onze Indonesië bouwstenen of de slimme Indonesië rondreizen op je gemak en stel jouw ideale rondreis Indonesië zelf samen. Kom je er niet helemaal uit? Karin en Obbo, echte globetrotters én onze Indonesië specialisten, helpen je graag met al je vragen!
 

Stel je eigen reisplan samen en daal binnenkort zelf af naar de prachtige onderwaterwereld van Indonesië!

Tags: Sulawesi - Bali - Sumatra - Flores - Gili eilanden - Strand Duiken - Lombok

Indonesië reizen - Lion Fish.Indonesië reizen - Rif haai.Indonesië reizen - Duiken in Indonesie.Indonesië reizen - ZeepaardjeIndonesië reizen - Koraaltuinen.Indonesië reizen - Menjangen eiland: alsof je in een aquarium zwemt.Indonesië reizen - Enorme scholen vis bij Togian eilanden.Indonesië reizen - Duiken Indonesie. Indonesië reizen - Vanaf de duikboot. Indonesië reizen - Reuzenschildpadden spotten: Bunaken en Gili eilanden.Indonesië reizen - Zeeschildpad. Veel gezien op Gili en Bunaken.Indonesië reizen - Fishmania bij Togian eilanden. Indonesië reizen - Makro leven. Bunaken is er beroemd om. Indonesië reizen - Finding Nemo!Indonesië reizen - Duiken in IndonesiëIndonesië reizen - Duiken bij het wrak US Liberty bij Tulamben, Amed, BAli.Indonesië reizen - Bizarre 'slakjes' bij oa Bunaken.Indonesië reizen - Snorkelen Menjangen eiland bij Pemuteran. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter