BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De rivieren van Banjarmasin

Indonesie - Borneo - Kalimantan - Banjarmasin

Vrouwen met enorme 'paraplu' hoeden op tegen de zon, handelen driftig op de drijvende markt. Jong en oud koelt eind van de dag af in de rivier.

Indonesië | 20-02-2011
Paulien van der Geest

Het dagelijks leven van Banjarmasin, en eigenlijk heel Kalimantan, speelt zich vooral af op het water. Er is zoveel ondoordringbare jungle, dat de rivieren van oudsher belangrijke vervoerswegen zijn.
 
Eind van de middag is het beste tijdstip om een boottochtje door de kanalen van Banjarmasin te maken. De mensen komen dan uit hun werk. Tijd om een frisse mandi (bad) te nemen in de rivier, en even bij te kletsen, voordat het etenstijd is en het weer donker wordt. Indonesië ligt immers op de evenaar dus het is ongeveer van 6 tot 6 licht. We varen langs de achterkant van alle huizen. Hier neemt iedereen dus een lekker frisse mandi door te poedelen in de rivier, wast zijn haren, doet de was, poetst zijn tanden… en dat alles pal naast de rivierpleetjes op de steigertjes. Lekker fris!

Blijkbaar is iedereen immuun voor alle bacteriën, omdat ze dit al hun hele leven doen. De kleine kinderen springen en spetteren in het water en een brutaal jochie weet zelfs op onze boot te springen, danst in het rond en trekt gekke bekken, voordat ie weer snel de rivier in springt!  Een bijzondere tocht, omdat je zo dichtbij het dagelijks leven van mensen komt. Daarbij was het echt superfotogeniek!
 
's Morgen in alle vroegte, het is zelfs nog donker, varen we naar de drijvende groente- en fruit markt. Ik ben van te voren sceptisch, of het geen toeristisch gebeuren a la Thailand is. Zo niet hier in Kalimantan! Om helemaal zeker te zijn van een authentieke ervaring, varen we naar een ver uit de stad gelegen markt. Het is zeker de moeite waard, de vrouwen zijn met elkaar aan het onderhandelen en trekken zich niets van onze aanwezigheid aan. Eerst nemen ze uitgebreid de tijd om elkaars waar te bekijken, pas tegen het eind van de markt besluiten ze van wie ze willen kopen. Terwijl ze alsmaar verder de rivier afdrijven, beginnen de onderhandelingen pas echt. Op een gegeven moment is de markt ons volledig gepasseerd, een vreemde gewaarwording. Mijn camera maakt overuren, wat is dit fotogeniek. Vooral de enorme paraplu hoeden tegen de zon die sommige vrouwen dragen vind ik geweldig. Wat een enorme gevaartes!
 
We varen terug naar Banjarmasin waar we door een soort dijkdorpje wandelen, dat als (schier)eiland aan alle kanten omringd is door water. We zijn nog echt een bezienswaardigheid. In het dorpje gaan we lunchen bij mensen thuis. Uiteraard staat er vis en garnalen op het menu. Aan het eind van een lange steiger achter het huis, staat een klein, gammel houten hokje van een vierkante meter. Dit is de WC. Twee houten plankjes voor beide voeten, daar tussen in een gat waardoor je de rivier ziet stromen. Alles valt dus gelijk de rivier in. Dikwijls liggen de vissen al te wachten op hun dagelijks hapje visvoer… Opeens vind ik vis uit zee een stuk aantrekkelijker dan riviervis!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kalimantan Borneo - Go Local - Off the beaten track

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel