Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De vrijgevige Indonesiërs. “Welcome to Indonesia!”

Indonesie reizen - Yogyakarta - gastvrijheid Indonesie - Bevolking Indonesie

Tijdens het backpacken door Java, Bali, Lombok en Flores stond blogger Jorieke keer op keer perplex van de vriendelijkheid, gastvrijheid en vrijgevigheid van de Indonesiërs. Lees over haar eerste uur in het land.

Indonesië | 11-04-2016
Jorieke van der Geest

Tijdens het backpacken door Java, Bali, Lombok en Flores stond blogger Jorieke keer op keer perplex van de vriendelijkheid, gastvrijheid en vrijgevigheid van de Indonesiërs. En dat terwijl ze wantrouwend aan haar reis begon. Oordeel zelf over haar eerste uur in het land.
 
Ik wandel na een lange vlucht het vliegveld in Yogyakarta uit. Direct om het hoekje plof ik zwetend neer om even te acclimatiseren. Een aanrader: wennen aan de sterke Indonesische zon en de hectische straten waar het wemelt van de mensen, voordat je het stadscentrum trotseert.
 
Terwijl ik zit in de koele ruimte van het restaurantje, komt er een familie uit Borneo binnen. Ik klets wat met ze in het Engels en doe een poging om ze te charmeren met wat gebrekkig Bahasa Indonesia. Mijn gestuntel met de woorden uit het Nederlands-Indonesische woordenboekje leidt tot hysterisch gegiechel bij de obers, maar creëert een sympathie die ik niet voor mogelijk had gehouden.
 
Ik vraag mijn Indonesische buren wat een redelijke prijs is voor een taxi naar mijn hotel. Ik wil natuurlijk niet belazerd worden door een chauffeur die mij zal zien als de naïeve reiziger die ik ben.
 

You need taxi?

Een van de mannen staat direct op, “You need taxi?” en hij loop naar buiten. Ik zeg onder de indruk ‘terima kasih’ (dankjewel) en vraag de ober om de rekening. Hierop reageert het gezin met de uitroep “No we pay”. Ik zeg verbaasd dat ik dat niet kan aannemen. “No of course not. You won’t pay for me. I pay” Na dit kwartiertje praten zal ik de lieve mensen nooit meer zien en ik heb niks om terug te geven.
 
Terwijl ik hard tegenstribbel, stapt de kort daarvoor weggelopen man weer het restaurant in en maakt hij een einde aan de strijd om de rekening. “You want taxi?” Hij pakt mijn backpack en begint te lopen. Veelszins verbaasd en enigszins argwanend loop ik achter de man aan. Ho! Waar wandelt hij heen met mijn backpack? Hij zigzagt vlug door de mensenmassa en ik dribbel haastig achter mijn backpack aan.
 
De man stopt bij een taxichauffeur, zet mijn backpack in de kofferback en terwijl ik mij naar hem toe draai om hem opgelucht uitvoerig te bedanken voor zijn til- en regelwerk, zie ik dat hij de chauffeur een stapeltje flappen in zijn handen drukt. Bizar! Ook dit keer maakten mijn protesten geen indruk. Zijn weerwoord: “Welcome to Indonesia”.
 
Tip: neem een stapel per twee verpakte stroopwafels mee op reis. Ideale kleine bedankjes!
 

Zelf naar Indonesië? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Go Local - Java - Cultuur 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter