Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Dieren spotten in Indonesie: welke 8 moet je gezien hebben?

Dieren Indonesie - Orang-oetan - Komodo varaan - Tarsier - Reuzeschildpadden - Neusaap - Dolfijnen - Javaanse neushoorn - Manta's

In Indonesië leven een aantal bijzondere dieren die je nergens anders op de wereld kunt zien. Dierenvriend en reisexpert Paulien vertelt je er meer over!

Indonesië | 10-07-2017
Paulien van der Geest

Indonesië lijkt soms wel één grote dierentuin! Maar dan wel één zonder hokken en verblijven! Op de diverse eilanden van de grootste archipel ter wereld, kun je heel bijzondere dieren spotten in de vrije natuur. Paulien, dierenliefhebber en Indonesië expert, heeft deze acht dieren zelf ontmoet en deelt haar ervaringen graag met jou!

1. Orang-oetans op Sumatra of Kalimantan

Orang oetan betekent ‘bosmens’ en inderdaad lijkt deze mensaap qua uiterlijk veel op de mens. Als de orang-oetan je met haar trouwe ogen aankijkt, smelt je! En als er dan ook nog een baby op de rug van moeder blijkt te zitten, die zich stevig vast houdt aan haar vacht… Super schattig! In Sumatra of Kalimantan kun je uren naar deze dieren kijken.
 

Person of the Forest_OFFICIAL TRAILER from Melissa Lesh on Vimeo.

 

2. Pre-historische Komodovaraan op Flores

Iets minder schattig is de Komodo ‘draak’. Dit dier kan 3 meter lang en 100 kilo zwaar worden. Met machtige kaken bijt hij zijn prooi, die vervolgens bezwijkt aan de dodelijke bacteriën. De mannetjes eten zelfs de eigen eieren en de Komodo jongen op als ze de kans krijgen, de jongen blijven dan ook in een boom totdat ze een meter lang zijn. De Komodo varaan hoort bij de 7 New Wonders of Nature. Een reisje naar Flores moet dus zeker op je bucket list!
 

Shannon Wild photographs Komodo Dragons from Shannon Wild on Vimeo.

3. Schattige Tarsier in Sulawesi

De Tarsier is een uniek beestje,. Het pluizige beestje ter grootte van een hand lijkt op een aapje, maar is het zeker niet. Dit nachtdiertje heeft grote bolle ogen en kan zijn nek 180 graden draaien. Bij zonsondergang komt hij uit zijn slaapboom om met grote sprongen te gaan jagen op zijn favoriete snack: insecten. In het noorden van Sulawesi kun je op zoek gaan naar dit bijzondere beestje! 
 
 
Wil jij onze Paulien achterna en ook orang-oetans, de komodovaraan of de tarsier ontmoeten? Bekijk de diverse bouwstenen waarbij je oog-in-oog kunt staan met deze bijzondere dieren!
 

4. Reuzenschildpadden eieren zien leggen op strand op Java

Stil wacht je in het donker op het strand of een reuzenschildpad de zee uit kruipt om op het strand haar eieren te leggen. Tijdens het eieren leggen raakt het vrouwtje in een soort trance, waardoor ze gemakkelijk te benaderen zijn. Hierdoor kan je stilletjes vanaf een afstandje toekijken. Dit kan in Sukamade in Oost-Java en Ujung Genteng in West-Java.
 

5. Dolfijnen spotten met dolfijnen op Bali

Dolfijnen lijken hun vaste ‘ontbijt’ spot in de baai van Lovina in noord Bali te hebben. Je hebt een hele grote kans om ze hier dan ook te spotten! Echter, iedereen die naar Lovina komt, doet deze dolfijntocht, je bent dus bepaald niet alleen. 
 
 

6. Boot expeditie naar Javaanse neushoorns in West Java

In de jungle van Ujung Kulon in West Java leven nog 40, met uitsterven bedreigde, Javaanse neushoorns. De kans dat je deze schuwe Javaanse neushoorn vindt in de ondoordringbare jungle is zeer klein. Toch is het spannend om per boot op expeditie te gaan! Vogels, slangen, zwijnen, herten (peucang), apen (krab etende makaken), varanen, wilde runderen (banteng) en pauwen (burung merak) zijn hier ook te spotten.
 
 

7. Snorkelen of duiken naar reuzen mantaroggen

De reuzemanta is de grootste rog. Hij kan een spanwijdte tot 7 meter krijgen en tot wel 3.000 kilo wegen. Een manta is vaak zwart of blauw van boven en wit van onderen en kan worden geïdentificeerd aan zijn vlekkenpatroon. Het is een magnifiek gezicht hoe een manta door het water zweeft. Manta’s komen vaak samen op plekken waar zand ligt en een flinke stroom staat. Als duiker ga je rustig op de zandgrond liggen en je houdt altijd afstand tot de manta. Als snorkelaar kun je van bovenaf kijken. Topspots om manta's te zien zijn: Nusa Lembongan bij Bali, Komodo Nationaal Park bij Flores en Raja Ampat in Papua. De reuzenmanta heeft alleen de haai en orka als natuurlijke vijanden. Helaas zorgt de mens met een toenemende vraag naar vinnen voor traditionele Chinese medicijnen dat de manta op lijst van kwetsbare dieren staat.
 

Manta Mania in Komodo from Sabrina Inderbitzi on Vimeo.

8. Neusaap

De 'Nederlandse aap' ofwel neusaap. Deze is zo genoemd omdat hij zo behaard is, een hele grote neus en een dikke buik heeft… Voor de locals lijkt hij erg op de Nederlandse kolonisten van destijds.
 

Naar de dieren van Indonesië

Freek Vonk is al voor diverse programma naar Indonesië afgereisd om een kijkje te nemen bij de komodo varanen, de orang-oetans en de reuze schildpadden. Wil jij ook zo’n bijzondere ontmoeting meemaken? Paulien en haar collega reisexperts hebben diverse prachtige Indonesië bouwstenen en Indonesië rondreizen samengesteld waardoor jij deze unieke beesten van dichtbij kunt zien!
 

Wil jij net als Freek Vonk op zoek naar de komodo varanen? Bekijk dan de mogelijkheden om naar Flores te reizen!

Tags: Dieren - Natuur - Avontuur - Sumatra - Bali - Johannesburg eo - Sulawesi - Java

Indonesië reizen - Javaanse neushoorn. Ujung Kulon in West JavaIndonesië reizen - Zwemmen met dolfijnen. Sanur, Bali.Indonesië reizen - Tarsier, Tangkoko of Buton, Sulawesi.Indonesië reizen - Wild zwijn, Ujung Kulon in West JavaIndonesië reizen - Hert in Ujung Kulon in West JavaIndonesië reizen - Dolfijnen spotten Lovina, BaliIndonesië reizen - Orang Oetan. Sumatra en Kalimantan.Indonesië reizen - Sumatraanse olifant wassen in de rivier. Sumatra.Indonesië reizen - Sumatraanse olifant wassen in de rivier. Sumatra.Indonesië reizen - Tarsier, Tangkoko of Buton, Sulawesi.Indonesië reizen - Slang. Ujung Kulon in West JavaIndonesië reizen - Komodo Varaan. Flores.Indonesië reizen - Komodo varaan. Komodo eilandengroep, Flores.Indonesië reizen - Reuzenschildpad legt eieren op het strand. Java. Indonesië reizen - De eieren van een reuzenschildpad op het strand. Java. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter