Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Duiken Bunaken: Schildpadden en haaien!

Indonesie reizen - Sulawesi - Duiken - Bunaken - Duikresort

Ik bevind me op 25 meter diep in de oceaan en zowel boven als onder me zwemt een haai...

Indonesië | 22-03-2009
Paulien

Sulawesi is beroemd als een van de beste duikplaatsen ter wereld. We gaan een paar dagen naar het eiland Bunaken. Toen ik 3 jaar geleden heb leren duiken, vond ik het behoorlijk eng. Ik herinner me vooral mijn geworstel met het masker. Eigenlijk had ik besloten mezelf niet langer te kwellen en lekker te gaan snorkelen, maar als je dan toch op één van de beste duiksites ter wereld bent… tja… Dan trek ik toch de stoute zwemvinnen maar weer aan.
 
Van dive master Dion krijg ik een ‘opfris sessie’. We doen de oefeningen rustig op het droge en het begint me allemaal weer te dagen. Dan trekken we de complete duikoutfit aan en gaan het zwembad in. Al sta ik maar tot mijn borst in het water, als ik met regulator (voor ademhaling) en masker op onder water moet, krijg ik het net als drie jaar geleden Spaans benauwd. Mijn hart giert in mijn keel. Hoe heb ik ooit kunnen duiken, vraag ik me af. Mijn masker beslaat ook weer als vanouds. Dion geeft me zijn masker, en bezweert dat dit een absoluut topmasker is en ‘dummie’proof. Zelfs ík kan hiermee zonder maskerproblemen duiken. Ik focus me op Dion en rustig aan doen we de oefeningen. Als het masker leegblazen me gewoon lukt, valt de spanning van me af.
 
De volgende dag zijn we klaar voor het echte werk. We maken twee prima duiken en het koraal is echt heel mooi. Op de enorme koraalmuur zien vooral veel gekke kleine beestjes, nudibranchss, waar dit gebied bekend om staat. De volgende dag  gaan we weer duiken, zodat ik echt comfortabel wordt. Nu volgt de echte beloning voor mijn doorzetten. Er zwemt een flinke haai boven ons! Ik geef Ferry het teken voor haai en wijs naar boven. Hij maakt het teken voor haai en wijst naar beneden. Verrek! Zowel boven als onder ons zwemt een flinke haai! Gek, als ik duik vind ik een haai helemaal niet eng, terwijl ik er niet over zou peinzen om in het water te springen als ik een haai om me boot zou zien zwemmen!
 
In de enorme koraalmuur zien we een reuzenschildpad liggen, die naar aanleiding van onze nieuwsgierige blikken besluit dat zijn middagdutje voorbij is. Als hij wegzwemt komt de schildpad zo dichtbij Ferry dat hij hem zowat aan kan raken (wat natuurlijk niet mag). Even later maakt een half volgroeide  schildpad zich snel uit de voeten.
 
Op het eind van de duik, net als we omhoog moeten voor onze safety stop, wijst Dion naar beneden. Een paar meter onder ons ligt nog een reuzenschildpad te chillen! De safety stop kan ons wat en in plaats van naar boven te gaan, laten Ferry en ik ons snel een paar meter zakken voor een oog in oog met dit prachtige dier. Met tegenzin gaan we naar een paar minuten toch omhoog voor onze safety stop, want onze zuurstofmeters staan na een uur(!) onderwater in de rode zone.  

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sulawesi - Strand Duiken

Indonesië reizen - BunakenIndonesië reizen - De duikcrew is muzikaal op zelfgemaakt instrumentenIndonesië reizen - Uitzicht vanaf het zwembad/restaurant/barIndonesië reizen - Uitzicht vanaf duikresortIndonesië reizen - Duiken op BunakenIndonesië reizen - Duiken op Bunaken 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter