Duikparadijzen waar je een lange adem voor moet hebben
Indonesië - Duiken - Duikparadijzen - Banda eilanden - Togian eilanden - Pulau Weh - Raja Ampat
Heb jij letterlijk en figuurlijk een lange adem? Bezoek dan de mooiste duikparadijzen van Indonesië! Hier lees je er alles over!
Indonesië |
09-05-2016
Paulien van der Geest
Paulien van der Geest
Voor deze duikparadijzen heb je letterlijk en figuurlijk een lange adem nodig. Je moet namelijk zo’n beetje naar het einde van de wereld reizen om er te komen. Maar dan heb je ook wat! Schitterend onaangetast koraal. Een ongekende variëteit aan tropische vissen. Een authentieke sfeer zonder hordes toeristen. We nemen je mee naar de mooiste en onbekendste duikplekjes van Indonesië.
Deze duikplekken zijn een droom voor ervaren duikers. Ze zijn ook een paradijsje voor avontuurlijke reizigers die plekjes zoeken waar maar weinig toeristen komen. Kun je niet duiken, ga dan snorkelen.

Nootmuskaat en koraal op de Banda eilanden
Het leuke van de Banda eilanden, onderdeel van de Molukken, is de afwisseling. Je kunt in het glasheldere water duiken of snorkelen boven prachtig koraal rondom verschillende eilandjes, zoals Pulau Ai en Pulau Run. Al duikend zagen wij bijvoorbeeld een orang-oetan krab, een doorzichtige glasgarnaal, pigmee zeepaardje, een werkelijk enorme Napoleonvis en een hamerhoofdhaai. Op Pulau Banda Kecil (klein Banda eiland) en Pulau Banda Besar (groot Banda eiland) kun je in het VOC verleden van specerijenhandel duiken. Op de eilanden groeit nootmuskaat, foelie, kruidnagel, peper en kaneel, ‘peperduur’ in de tijd van de Gouden Eeuw. Bezoek de markt en leer in je guesthouse koken met de kruiden van de eilanden. Vanuit Banda Kecil kijk je uit op Pulau Gunung Api, een eiland bestaande uit een actieve vulkaan. Ben je sportief, klim als een van de weinigen naar de top van de vulkaan (pittig!) of snorkel boven de gestolde zwarte lava stroom van de vulkaan. Vaar een andere dag naar de eilandjes Hatta en Pisang om te snorkelen of te duiken en verlaten strandjes te ontdekken. Banda is leuk voor zowel duikers als snorkelaars. Duikers vinden in de diepte veel moois, maar snorkelaars kunnen rondom alle eilandjes gemakkelijk snorkelen boven enorme koraaltuinen.


Tip: combineer met Ambon, Saparua en Seram
Combineer de Banda eilanden altijd met een paar dagen op Ambon en omliggende eilanden als Saparua en Seram.

Hoe lang moet je adem zijn om te duiken op de Banda eilanden?
Van Amsterdam vlieg je naar Jakarta. Kies bij voorkeur je vlucht zo uit, dat je tegen de avond aankomt, zodat je lekker kunt gaan slapen in een airporthotel. Van Jakarta vlieg je in 6-8 uur naar Ambon in de Molukken. Vanuit Ambon kun je vliegen naar Bandaneira, het hoofdeiland van de Banda eilanden groep. Deze vluchten worden echter regelmatig geannuleerd. Het vliegtuigje vliegt de hele Molukken rond, dus als het bijvoorbeeld op Halmahera hard waait, dan kan het vliegtuig niet opstijgen om via Ambon naar Banda te vliegen. Sinds kort gaan er 2x per week snelboten tussen Ambon en de Banda eilanden. Deze doen er maar 4 uur over, maar gaan alleen in het droge seizoen en als de weersomstandigheden het toelaten. Kies je voor de veilige optie, de Pelni boot, dan duurt de nachtelijke overtocht 8 of 12 uur (afhankelijk van het type boot). Boek een eerste klas coupe en je hebt een bed, en een eigen badkamertje met wc en wasbak. Je slaapt prima en je krijgt in het restaurant diner en ontbijt geserveerd. Een comfortabele overtocht en een avontuur op zich!


Witte stranden van de Togian eilanden
De weinige toeristen die het grote Indonesische eiland Sulawesi aandoen, bezoeken Tana Toraja in het zuiden . Centraal Sulawesi staat niet “in de Lonely Planet top 20”. Op een enkele die-hard na, zul je op de Togian eilanden daardoor niet veel toeristen treffen. Je hebt de paradijselijke witte strandjes met de palmbomen en het turkooizen heldere water met tropische vissen zoals papegaaivissen en kleurrijk koraal zo’n beetje voor jezelf. Onderwater tref je een werkelijk prachtig koraallandschap met dramatische rotsformaties en overhang. De enorme scholen vis zijn indrukwekkend. Er ligt zelfs een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog onderwater, waar je eventueel naar toe kunt varen (extra kosten ivm boottocht). Wil je even iets anders? Bezoek dan een Bajo dorpje op het eiland. De Bajo worden ook wel zeezigeuners genoemd, omdat ze op en van de zee leven en van oudsher geen vaste verblijfsplaats hebben.


Tip: Combineer met een rondreis over Sulawesi
Combineer de Togian eilanden met andere bijzondere plekken in centraal Sulawesi en maak een bootocht over het Posomeer en wandel naar megalieten in de Bada vallei. Start in Makassar en maak een complete Sulawesi reis met als hoogtepunten wandelen in Maros, varen over het Tempemeer en de bijzondere dodencultuur van Tana Toraja.

Hoe lang moet je adem zijn om te duiken bij de Togian eilanden?
Van Amsterdam vlieg je naar Makassar, meestal gaat dit via Jakarta. Vanuit Makassar vlieg je naar Palu (dagelijkse vluchten), Poso of Luwak (vluchten gaan enkele malen per week). De volgende dag ga je met een auto naar Ampana. In Ampana ga je met een boot naar de Togian eilanden.


Duiken in een onderwater hotspring bij Pulau Weh
De afwisseling in het zeeleven van Pulau Weh is gigantisch. Van kleine bijzondere vissen als Leaf scorpion fish en ghost pipe fish tot grote scholen barracuda. Tussen de rotsen komen de koppen van de murene alen (moray eel) met hun scherpe tanden te voorschijn. In één duik telden we er wel 20. Ga je duiken, dan is er naast de verschillende prachtige duikspots nog een bijzondere optie: een hotspring in zee. Op zo’n 6 meter diepte borrelt het warme water omhoog. Je duikt in een soort bubbelbad. Een unieke gewaarwording. De bubbels stromen omhoog, het lijkt nog het meest op omgekeerde sneeuw. De duikschool combineert dit vaak met een duik om plastic bij een wrak op te duiken. Het dek ligt vol met gevaarlijke steenvissen. Door plastic op te duiken, doe je iets terug voor de lokale gemeenschap.
Pulau Weh is niet alleen geschikt voor duikers. Het is ook een heerlijk plekje voor niet-duikers op zoek naar een paar dagen eiland gevoel. Op Pulau Weh kun je een tochtje over het eiland maken in een bentor, een brommer met zijspan. Een van de plekken die je zou kunnen bezoeken is ‘Kilometer Nol’ oftewel Kilometer nul. Vanaf dit punt in het uiterste noorden van Indonesië, worden de afstanden gemeten. In vroeger tijden voelde Weh echt als het einde van de wereld voor de lokale mensen. ‘Weh’ betekent ‘weg gaan’, vanaf dit uiterste puntje vertrokken de zeilboten uit het zicht.


Tip: Combineer met Banda Aceh en orang-oetans in de jungle.

Combineer Pulau Weh met een stadstoer door Banda Aceh. Het indrukwekkende Tsunami museum is zeker de moeite waard. Verbazingwekkend zijn de boten die ver het land in zijn gesmeten, eentje ligt er bovenop het dak van een huis en een enorm schip ligt midden in de stad. De bewoners besloten de boten op deze vreemde plaatsen te laten, als herinnering aan de gebeurtenissen van 26 december 2004. Maar er zijn ook andere historische plaatsen te bekijken, zoals het Nederlandse kerkhof, de grote moskee of een oud koffiehuis waar koffie wordt ‘getrokken’. Er is te veel te zien voor één dagje. Trek minimaal 2 weken uit zodat je behalve het strand van Pulau Weh ook orang-oetans in de jungle van Sumatra kunt spotten. Sumatra is een groot en heel afwisselend eiland, waar je met gemak een maand kunt rondreizen.
Hoe lang moet je adem zijn om te duiken bij Pulau Weh?
Pulau Weh (ook wel Sabang genoemd, naar de hoofdplaats) wordt steeds beter bereikbaar. Van Amsterdam vlieg je op Medan, de hoofdstad van Sumatra. Vanaf Medan vlieg je in een uur naar Banda Aceh. In Banda Aceh neem je een snelboot naar Pulau Weh. Tegenwoordig zijn er enkele dagen per week ook directe vluchten tussen Pulau Weh en Medan.


Wobbegong haai en mantaroggen bij Raja Ampat
Vis, héél veel vis, zie je in de wateren rondom Raja Ampat, voor de kust van het Indonesische eiland Papua. Op een plek met sterke stroming zagen we 4 haaien jagen op een enorme school vis. Je hebt ook kans op vreemde creaturen zoals de Wobbegong haai. Een boottochtje brengt je naar Manta Point, waar je goede kans hebt reuze mantaroggen te zien. Wij identificeerden minimaal 11 verschillende in een duik. In Raja Ampat ontdekken marine biologen regemaltig nieuwe soorten. Houdt je onderwatercamera dus in de aanslag.


Tip: Combineer met Baliemvallei, Molukken of Sulawesi
Het is ook erg mooi om naast het duiken een meerdaagse boottocht door Raja Ampat te maken. Als je toch naar Papoea vliegt, overweeg dan te combineren met een trektocht door de Baliemvallei. Zoek je toch meer het eilandleven, denk dan aan de Molukken. Of combineer met Sulawesi, want je moet toch een overstap maken in Makassar.

Hoe lang moet je adem zijn om te duiken bij Raja Ampat?
Vlieg van Amsterdam naar Jakarta. Vlieg van Jakarta in 6 á 7 uur naar Sorong, meestal met een overstap op Makassar (Sulawesi). In Sorong regel je je duikpermit voor het Nationaal Marine Park Raja Ampat. Vanuit Sorong kun je een comfortabele snelboot nemen die je in 2 uur naar Waisai op het eiland Waigeo brengt. Spreek met je accommodatie of duikresort af dat ze je hier ophalen met een boot om naar hun eiland te brengen. De accommodatie in Raja Ampat is bijzonder eenvoudig, met daken van gedroogd palmblad en gevlochten muren. Kijk niet verbaast op als een veldrat door je kamer wandelt op zoek naar snacks. Vraag of je snacks als chips en koekjes in de keuken kunt bewaren.


Zelf op reis naar Indonesië?
Op zoek naar duikplekjes die wat makkelijker bereikbaar zijn? Eerder schreven we een blog over mooie duik en snorkelplekjes, waaronder mooie strandplekjes op Bali, Gili eilanden Lombok en Bunaken op Sulawesi. Stel je eigen reis samen met onze bouwstenen, extensies en excursies. Voor een snelle beeldvorming, kijk onder onze Individuele Rondreizen Indonesië wat er mogelijk is.
Zelf naar Indonesië? Vraag gratis een offerte aan!