Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Fietsen in Solo en eten bij Javaanse familie thuis.

Indonesie reizen - Java - Fietsen - Solo - Istana Mangkunegaran - Pasar Tri Windu

Net als de locals fietsen we over het platteland van Solo. Lunchen doen we heerlijk bij een familie thuis. En dan is er ook nog een antiekmarkt en een fijn heritage hotelletje. We zijn helemaal fan van Solo!

Indonesië | 11-02-2013
Paulien

“Moet je kijken, zij gaan tien keer sneller dan ik!” Ferry helpt een handje mee bij een kroepoek maker. Razendsnel leggen ze de plakken rijstcake uit op de bamboo platen. Tegen de tijd dat de mannen minimaal 5 plakjes neer hebben gelegd, heeft Ferry net aan 1 plakje losgepeuterd. “Hoe doen jullie dat?” vraagt Ferry ze. Het ijs is snel gebroken. De grapjes en vliegen over en weer.
 
Het lijkt wel Nederland
Getooid met een ‘rijstveld’hoedje tegen de zon, fietsen we samen met gids Anjib naar het volgende dorpje. Door het vlakke landschap van Solo komen we vaak locals op de fiets tegen. Het lijkt Nederland wel! Nu was ik al nooit zo’n hele grote fan van tofu (tahu), maar als ik zie in welke omstandigheden het wordt gemaakt, vergaat de lust me nog meer! Gelukkig zegt Anjib dat dit voor de lokale markt is en dat er ook grotere, hygiënische fabrieken zijn.
 
Hamertje tik
In het dorpje van de gongmakers gaan we een ouderwetse, bloedhete smidse binnen. De gong ligt in de gloeiende kolen. Met een paar grote tangen wordt het eruit gehaald. Een groep mannen slaan ritmisch met zware hamers op het zware ijzer. “Ook even proberen?” vragen ze grijnzend. We bedanken vriendelijk, we zien zo al dat dit hard werken is. Buiten wordt er druk verder geschaafd en geveild aan de gongs.
 
Alleen het allerbeste voor de president
Anjib vertelt over het bezoek van de president aan dit dorp. Hij wilde de allerbeste set gamelan gongs bestellen. “Speciaal voor u maken we die, maar dat is dan wel drie keer zo duur is als normaal,” zei de gongmaker. Anjib lachend: ”Dat was goed verdienen! Hier worden alleen maar de allerbeste gongs gemaakt. Beter kan niet, dus de president heeft precies dezelfde als iedereen!”
 
Thuis bij een Javaanse familie
En dan staan we voor het kleine huisje van Anjib. “Mijn vrouw heeft voor jullie gekookt”, zegt hij trots. De keukentafel wordt vol gezet met lekkere gerechten. Ondertussen stelt Anjib trots zijn 2 kinderen voor. Nooit eerder zag ik de traditionele soep met daarin een omelet gevouwen als een zonnetje, erin 5 verschillende ingrediënten. De familie glundert onder onze complimenten.
 
Istana Mangkunegaran
In Istana Mangkunegaran leidt gids Evi ons rond. Dit komische meisje gidst ook vaak onze gasten naar Sukuh. Met schalkse blik maakt ze opmerkingen over de relationele perikelen van de prinselijke familie. Eigenlijk hadden we niet zo veel zin in een rondleiding, maar na een uur vinden we het jammer dat het al weer afgelopen is!
 
Antiekmarkt Pasar Tri Windu
Oude koffers, stoelen, borden, blauw witte vazen en het mooiste een ouderwetse grammafoon, met zo’n toeter, vinden we op de antiek- en curiosa markt Tri Windu. Gelukkig kunnen meer mensen deze nostalgische spulletjes waarderen en we slapen dan ook in een aangenaam heritage hotelletje. Helemaal af, zo’n bezoek aan Solo!
 
Deel, like en win kruidenpakket uit Indonesië!
Footprint Travel bestaat 5 jaar en geeft daarom 5 weken lang leuke pakketjes weg! Deze week een authentiek Indonesisch kruidenpakket met kookkalender. Zo is het alsof je net als ons bij een Javaanse familie thuis eet...

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Go Local - Geschiedenis Erfgoed

Indonesië reizen - Antiekmarkt Pasar Tri Windu. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Zonnetje in de soep. Eten bij mensen thuis in Solo. Java, Indonesië.Indonesië reizen - Gong veilen. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Ferry met Anjib op een boot.Indonesië reizen - Ferry helpt een handje mee. Solo, Indonesie.Indonesië reizen - Rijst kroepoek droogt in de zon. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Tofu makerij. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Gong slaan. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Fietsen in Solo. Java, Indonesië.Indonesië reizen - Rondleiding paleis Istana Mangkunegaran. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Antiekmarkt Pasar Tri Windu. Solo, Java, Indonesië.Indonesië reizen - Oude planterstoeltjes op de veranda van ons heritage hotel. Solo, Java, Indonesië. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter