BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Fluit spelen in een Karo-Batak dorp

Indonesie reizen - Sumatra - Karo Batak dorp - Lingga - Dokan - bezienswaardigheden omgeving Berastagi

De jongens in het Karo-Batak dorpje Lingga, spelen met hun fluit, om zo een meisje te versieren... Wat moeten we hier nu weer van denken?!

Indonesië | 19-04-2009
Paulien

De Karo Batak wonen in de bergachtige omgeving van Berastagi. Ze horen bij de oorspronkelijke bewoners, die door de komst van de Maleiers lang geleden naar de bergen zijn verdreven. In het dorpje Lingga hebben de Karo prachtig in vijf kleuren beschilderde huizen.  Elke familie heeft een kleur en je mag niet met iemand van dezelfde kleur trouwen. Er zijn ingewikkelde geometrische figuren op de huizen geschilderd, die bijvoorbeeld oneindigheid voorstellen.
 
Soms wonen er wel vijf families bij elkaar in één groot houten huis op palen. Iedere familie heeft zijn eigen ‘kookplaats’, maar het is wel één grote open ruimte. Het opstapje naar de ingang van het huis wordt zelfs gebruikt als baarstoel. Er zijn twee handgrepen waar je flink aan kunt hangen tijdens het weeën opvangen. De barende vrouw wordt nog net wel afgeschermd met een paar doeken, maar verder kan het hele dorp meegenieten. Privacy is hier geen optie!
 
Vanaf een jaar of 17 mogen de jongens niet meer in het huis blijven wonen en in de buurt van de meisjes slapen. Ze gaan dan naar een jongemannen huis, maar blijven wel bij moeders pappot eten. En wat doen de jongemannen verder zoal in dat huis? Ze spelen met hun fluit. Jazeker, want iedere jongeman moet zijn eigen melodie ontwikkelen en door middel van deze mooie melodie zal hij een meisje zo ver weten te krijgen met hem te willen trouwen. “Ik heb er maar een half jaar over gedaan om een  mooie  melodie te vinden en toen vond ik mijn vrouw” vertelt de assistent dorpshoofd. “Maar anderen kunnen niet goed fluit spelen en blijven een paar jaar in het jongemannenhuis.” We knikken begrijpend en denken er het onze van!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sumatra - Go Local - Cultuur

Indonesië reizen - Lingga, Karo Batak dorp bij Berastagi, SumatraIndonesië reizen - Kind in LinggaIndonesië reizen - Koken op een open vuurIndonesië reizen - Kleurrijke Karo-Batak patronen.Indonesië reizen - Traditioneel Karo-Batak huis, Lingga, Sumatra 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter