BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Footprint Travel Naar het Einde van de Wereld

Papoea - Baliem vallei - Pulau Buton - Sulawesi - Seram - Molukken - Indonesie - Java - Halimun

Droom jij ook weg bij al die bijzondere plekken die Floortje Dessing bezoekt? Indonesië is een ideale bestemming om afgelegen plekjes te vinden en bijzondere stammen van Indonesië te ontdekken. Reis je met ons mee?

Indonesië | 07-12-2015
Paulien van der Geest

Droom jij ook helemaal weg bij al die geweldige plekken die Floortje Dessing bezoekt in Floortje Naar Het Einde Van De Wereld? Jij kunt zelf ook op reis naar het einde van de wereld. Met 17.508 eilanden is Indonesië een ideale bestemming om bijzondere en afgelegen plekjes te vinden en bijzondere stammen van Indonesië te ontdekken. Footprint ging je voor. Reis je met ons mee naar het Einde van de Wereld?

Wat zijn onze favoriete plekjes aan het Einde van de Wereld in Indonesië? Reis in gedachten met ons mee.

 

Reisbestemming 1:

 

Wandel naar de Dani in de Baliem Vallei

De Dani in de Baliem vallei op het Indonesische eiland Papoea werden pas in 1938 ontdekt. De stammen in de Baliem vallei leefden zo afgesloten, dat zij nog in het Stenen Tijdperk verkeerden. Zij gebruikten speren en pijl en boog voor de jacht en oorlog. Oorlogen braken vaak uit over gestolen vrouwen of varkens. Er was geen geldsysteem, alleen ruilhandel. Schelpen, van de zee ver van de Baliemvallei vandaan, waren een duur ruilmiddel, een soort statussymbool. En het meest opvallende, de mannen liepen in peniskokers. Om het uiterlijk van een krijger compleet te maken staken grote slagtanden van varkens sierlijk door hun neus.
 
 Je gaat naar de Baliemvallei om een meerdaagse trektocht door de dorpen gelegen in de bergen te maken. Een dorp bestaat uit een kring grashutten, honai genaamd. Er is een mannenhuis, waar de mannen en jongens vanaf pubertijd apart slapen. Vrouwen met hun kinderen hebben een eigen huis. Je slaapt in een honai (grashutje) of in het huis van een leraar (hout en golfplaten). De omstandigheden zijn heel primitief, kijk niet raar op als je ongedierte tegenkomt. Het Stenen Tijdperk was niet de properste tijd, moet je maar bedenken. De badkamer is een gammel hutje met een hurk wc en een mandi bak om water over je heen te scheppen. Maar je hebt tenminste een plekje om je te wassen.
 
In afgelegen dorpen lopen sommige mannen nog steeds in peniskokers, alhoewel westerse kleding langzamerhand de norm wordt. Een must is het bijwonen van een ‘varkensfeest’ met bijbehorende oorlogsdans, dan is iedereen traditioneel gekleed en beschilderd. Op dat moment kun je ook onbeperkt fotograferen.
 

Tip: Wij bieden een ‘vegetarisch varkensfeest’ aan.

Het hele feest, maar zonder het slachten van een varkentje. Beter voor het varkentje en ook nog eens beter voor jouw portemonnee, want varkens zijn erg duur in deze contreien.
 

Waar Aan het Einde van de Wereld ligt Baliem Vallei?

Van Amsterdam naar Wamena in de Baliem vallei is hemelsbreed 13.309 km. Net als Floortje in haar tv-programma, doe je er wel even over om hier te komen. Van Jakarta vlieg je in 6 uur naar Jayapura.
Tip: Verken Jayapura en slaap hier een nachtje in een hotel.
De enige manier om in de Baliem vallei te komen is per vliegtuig, een vlucht van ongeveer een uurtje. Het vliegveld van Wamena ligt tussen de bergen en is een héél bijzondere landingsplaats. Marktvrouwen, kinderen, varkens en kippen, alles steekt op zijn gemak de landingsbaan over. Er gaat dan ook een sirene af als een vliegtuig gaat landen.
Tip: Breng je slaapzak en matje mee.
Vanuit Wamena (gelegen op zo’n 1600 meter hoogte) brengt een auto je tot het punt dat de rivier de weg weggespoeld heeft en je de rivier moet doorwaden. Vanaf hier begint je trekking van 4 á 5 dagen door de dorpen. Een dak boven je hoofd kun je wel vinden, maar verder moet je alles meenemen. Een slaapmat, slaapzak, potten en pannen, maar ook al je eten. Op wat zoete aardappelen en wortelsoorten als casave na, weet je niet wat je kunt krijgen in de dorpen. Je hebt minimaal een drager per persoon nodig, de tocht door de bergen is pittig.
 
 

 

Reisbestemming 2:

 

Over steigertjes naar de Bajo op Pulau Buton (en duiken op Wakatobi)

Bau Bau in Zuid-Oost Sulawesi is een aangenaam stadje met een mooie citadel om te verkennen. Vanuit Bau Bau kun je met een auto met gids het eiland over rijden naar een dorp waar de Bajo wonen. De Bajo leven op en van de zee en worden zeezigeuners genoemd, omdat ze over de zee zwierven. De overheid wil nu echter dat de Bajo een vaste woonplaats hebben, en dat de kinderen naar school gaan. De Bajo hebben huizen op palen in het water gebouwd, met elkaar verbonden door wankele steigertjes van wrakhout, hoog boven het water. Voor een Bajo niets bijzonders. Maar een wandeling door het dorp gaat in mijn geval voetje voor voetje voorzichtig schuifelend over de smalle en doorbuigende plankjes. Ga je op bezoek bij de Bajo, neem dan wat fruit (veel mensen hebben een vitamine gebrek) mee om te bedanken voor de gastvrijheid.
 

Waar Aan het Einde van de Wereld ligt Pulau Buton?

Vanuit Amsterdam vlieg je naar Makassar op Sulawesi. Je hebt geluk, want tegenwoordig zijn er rechtstreekse vluchten van 1 uur naar Bau Bau op het eiland Pulau Buton. Hemelsbreed ben je 12.340 km van Amsterdam verwijderd. Van hieruit kun je met een auto een Bajo dorp bezoeken.
 

Tip: Combineer met Wakatobi of Tana Toraja.

Vanaf Bau Bau kunnen ervaren duikers ook de boot nemen naar de Tukangbesi eilanden in het Wakatobi Marine Nationaal Park, zo’n 100 km verderop. Een prachtig onaangetast duikgebied, waar niet voor niets veel onderzoek door marine biologen wordt gedaan.
De boot gaat de verschillende hoofdeilanden Wangi Wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko af. Al beweert iedereen dat de reis slechts 3 uur duurt, trek hier gerust een uur of 5 voor uit en neem iets te eten mee. Er is één gigantisch duur duikresort voor de rijken der aarden. Echter op Tomia is ook een betaalbare lokale dive master (die ook de plaatselijke dokter is) die een aantal spullen te leen heeft. Neem indien mogelijk eigen duikmateriaal mee, zeker als je een afwijkende maat hebt (vb grote schoenmaat). Neem in ieder geval voor je veiligheid een eigen duikhorloge mee. Een andere goed idee is Pulau Buton combineren met een reis door het zuiden van Sulawesi naar Tana Toraja.
 
 

 

Reisbestemming 3:

 

Eten bij de Alifoeren, de koppensnellers van Seram

De Alifoeren (ook wel geschreven als Hali(e)voeren) waren gevreesde koppensnellers. Wanneer een jongen wilde trouwen, dan moest hij eerst in een naburig dorp een ‘kop snellen’ en deze aan de vader van het meisje aanbieden. Zo liet de jongeman in kwestie zien, dat hij als man zijn vrouw kon verdedigen. Nice! Eenmaal een kop ‘gesneld’, dan was je een ‘echte man’ en mocht je de begeerde rode hoofddoek dragen. Koppensnellen mag gelukkig niet meer, en de Alifoeren jagen nu op een hert om hun mannelijkheid aan de schoonvader en bruid in spé te tonen.
Ondanks dit nogal gruwelijke verleden, werden wij hartelijk ontvangen. We kookten samen met onze gastheer en gastvrouw een heerlijk maaltje in bamboe stammen op een vuurtje en ze namen ons mee naar hun velden. Ze vertelden ons mysterieuze verhalen over oude stammen die konden ‘vliegen’. Wij bleven zelfs slapen en de volgende morgen zat ons hoofd er nog op, dus je kunt met een gerust hart in onze voetsporen volgen!
 

Waar Aan het Einde van de Wereld ligt Seram?

Neem vanaf Jakarta het vliegtuig naar het Molukse eiland Ambon, meestal maakt deze een tussenstop in Makassar (Sulawesi), waardoor je er 6 tot 8 uur over doet. Jakarta en Ambon liggen zo ver uit elkaar, dat er 2 uur tijdsverschil is. Vanuit Ambon neem je een snelboot naar het eiland Seram. Hier steek je met de auto het eiland over, om het dorp van de Alifoeren te bezoeken. Hemelsbreed ben je zo 12.525 km van Amsterdam verwijderd.
 

Tip: Combineer met Ambon, Saparua en Banda eilanden

Verken een dag Ambon, voordat je de boot neemt naar Seram. Ga in Seram snorkelen en wandel door de jungle. Combineer Ambon en Seram met het leuke eilandje Saparua en als je tijd hebt met de 200 km verderop gelegen Banda eilanden waar je heerlijk kunt snorkelen en nog altijd forten uit het VOC verleden aantreft.
 
 

 

Reisbestemming 4:

 

Op bezoek bij de Koning van Ciptagelar in Halimun

In Nationaal Park Halimun op west Java bezochten we de Kasepuhan Ciptagelar, een traditioneel mini-koninkrijk voor 30.000 mensen uit dit gebied. Abah, de koning, volgde op zijn 17de al zijn vader op. Hij combineert de 600 jaar oude tradities – met een basis in Hindoeïsme en voorouderverering – zonder de ogen te sluiten voor de toekomst. Abah is bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in technologie als radio, tv en telefoon. Het volk van Abah leeft in harmonie met de natuur. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden, grote bomen worden niet zomaar gekapt, en rijst – de belangrijkste bron voor om zelfvoorzienend te zijn- mag niet worden verkocht. Een gast zal echter nooit rijst worden geweigerd. Om de grond niet uit te putten, is er maar één rijstoogst per jaar. Eigenlijk is Ciptagelar met zijn 6 eeuwen oude tradities dus hartstikke hip en duurzaam bezig! Biologisch is hier nooit weggeweest.
 

Waar Aan het Einde van de Wereld ligt Halimun?

Hoewel je in een compleet andere cultuur terecht komt, is Halimun relatief gemakkelijk te bereiken omdat het in het westen van Java ligt. Vlieg van Amsterdam naar Jakarta. Van hieruit ga je in 1 dag met een auto naar Pelabuan Ratu, een kustplaatsje. Blijf hier slapen in een relaxed hotel aan het strand. Van hieruit ga je een stukje met een auto, tot de weg slecht wordt en je de jeep uit het dorp ontmoet. Met de jeep ga je naar het dorp Ciptagelar, hemelsbreed 11.393 km van Amsterdam verwijdert.
 

Tip: Maak een boottocht door Ujung Kulon Nationaal Park

Combineer een bezoek aan Abah met een boottocht door Ujung Kulon Nationaal Park, een gebied waar de zeldzame Javaanse neushoorn zich verscholen houdt in de jungle.
 
 

 

Reisbestemming 5:

 

Jeeptocht naar megalieten in de Bada vallei

In het Lore Lindu Nationaal Park op het Indonesische eiland Sulawesi liggen verschillende valleien met dorpjes. In de Bada vallei liggen megalieten, grote stenen beelden met gezichten, een beetje zoals op Paaseiland, waarvan de internationale toerist het bestaan niet afweet. In het dorp vind je enkele kleinere megalieten, die een meter uit de grond steken. Trek erop uit (met auto, brommer of een dag wandelen) en je vindt op een heuvel grotere megalieten, zoals de reus Palindo. Deze reus is gemaakt uit een steen van 4,5 meter en steekt zo’n 3 meter boven de grond uit.
 
 
Waar de megalieten precies vandaan komen, weet men niet. Wel weten de dorpelingen dat de megalieten heel oud zijn en beweren ze dat ze magische krachten hebben. Dorpelingen komen nog steeds bidden bij Palindo als het niet lukt om kinderen te krijgen.  En als er vroeger oorlog met een buurdorp was, dan ging men bidden voor de megaliet De Slapende Commandant. Hij zorgde er dan met zijn onzichtbare magische leger voor, dat de strijd werd gewonnen.
 
 
 

Waar Aan het Einde van de Wereld ligt de Bada vallei?

Vlieg naar Makassar, de grootste stad van Sulawesi. Van hieruit vlieg je in 1 uur en een kwartier naar het vliegveld van Palu (dagelijks) of Poso (enkele malen per week). Vanuit Palu rijdt je in een dag naar Tentena, gelegen aan het enorme Posomeer. Je bent hemelsbreed zo’n 11.800 km van Amsterdam. Tip: Blijf een dagje relaxen aan het Posomeer. Vanuit Tentena ga je in 4 tot 5 uur met een jeep naar de Bada vallei. Nog een mazzel, vroeger deed men er 2 á 3 dagen om de 60 km af te leggen. Een paar geleden is deze weg geasfalteerd, maar door landverschuivingen zijn er inmiddels in de weg opnieuw gaten waar met gemak een auto in verdwijnt. Je slaapt in een eenvoudig houten guesthouse in het dorp.
 
 

Tip: Combineer met Tana Toraja en de Togian eilanden

Combineer de Bada vallei met een 3 weekse reis door Sulawesi, met hoogtepunten als Tana Toraja, het Posomeer en de Togian eilanden. Start in Makassar en vertrek vanaf de luchthaven van Palu.
 
 

 

Hoe pak je dat het beste aan, Naar Het Einde Van De Wereld gaan?

Vijf vuistregels om rekening mee te houden, voordat je afreist naar het einde van de wereld.
 

1. Neem de tijd

Naar het einde van de wereld gaan kost tijd. Heb geduld op vliegvelden, vliegtuigen, havens en boten. Neem een e-book mee boordevol boeken. Yatzee neemt ook weinig ruimte in en kun je uren spelen. Zet muziek op je telefoon. Doe een online meditatie cursus. Leer overal te slapen (maar vergeet niet een alarm te zetten, anders mis je net die ene vlucht van die dag). Kijk zo min mogelijk op je horloge en zet de knop in je hoofd om. Kijk naar de Indonesiërs om je heen. Zij wachten volledig relaxed.
 

2. Ga met voldoende budget

Naar het einde van de wereld gaan kost verbazingwekkend veel geld. Realiseer je dat alles van ver moet komen. Hoe verder van Java je bent, hoe duurder het wordt. Alles, alles, alles, van bouwmaterialen, benzine tot een fles drinkwater, moet per boot of vliegtuig naar het einde van de wereld worden gebracht. Dat kost geld. De prijzen voor dagelijkse dingen liggen daardoor 3x hoger dan op Java.
 

3. Stel je in op primitieve omstandigheden

Naar het einde van de wereld gaan betekent primitieve omstandigheden. Ook al betaal je de prijs van een gemiddeld hotel op Java, aan het einde van de wereld krijg je een simpele hut voor je geld.
 

4. Neem extra batterijen, geheugenkaart of zonneoplader mee

Aan het einde van de wereld tref je weinig elektriciteit of wifi aan. Jammer als na een dag je geheugenkaart vol is en je batterijen leeg zijn. Breng extra batterijen en accu’s mee. Heel handig is een powerpack, een noodlader waar je je camera (of telefoon) met een usb stick mee op kunt laden. Sommige opladers werken ook op zonne-energie, helemaal mooi. Breng ook extra geheugenkaarten mee. Het kan heel snel gaan, zeker als je ook video’s maakt.
 

5. Combineer slim

Naar het einde van de wereld gaan, kun je het beste combineren. Maak van je overstap een interessante stop-over. Verken Jakarta, Makassar, Ambon, Sorong of Jayapura. En vlieg je toch naar einde van de wereld, trek dan het liefst een maand uit en combineer verschillende plekken die in dit gebied liggen.  Combineer Papoea met Molukken. Combineer Kalimantan met Sulawesi of trek een maand uit en verken alleen Sulawesi.
 

Zelf naar Indonesië? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Sulawesi - Java - Papoea - Molukken - Go Local 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter