Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Het dodelijke geheim van de komodovaraan

Indonesie reizen - Flores rondreis - Komodo eilanden - Snorkelen of duiken Komodo Nationaal Park

Hoe komt het dat deze mega-hagedis nu nog vrolijk rondloopt en we dinosauriërs alleen nog maar kennen uit films? We onthullen voor jou de geheime survivaltrucs van deze James Bond onder de dieren…

Indonesië | 06-09-2015
Paulien van der Geest

Hoe de komodovaraan de dodo en de dino’s overleefde

Ga je naar Indonesië op vakantie? En houd je wel van een beetje avontuur? Ga dan op bezoek bij de komodovaraan op de Komodo-eilanden. De komodovaraan is een unieke oerhagedis die wel 3 meter lang en 100 kilo zwaar kan worden. Deze mega-hagedis stamt uit hetzelfde tijdperk als de dinosaurus en heeft 100 miljoen jaar evolutie overleefd! Hoe komt het dat de komodovaraan nu nog vrolijk rondloopt en we dinosauriërs alleen nog maar kennen uit films? We onthullen voor jou de geheime survivaltrucs van de komodovaraan…
 
 

Survivaltruc 1. Play it cool en sla dan toe

Als je een wandeltocht maakt op een van de Indonesische eilanden Komodo of Rinca en je spot een komodovaraan, dan is de kans groot dat je 'm ziet als hij relaxed in de zon ligt. Maar schijn bedriegt: de komodovaraan is dodelijk en kan plotseling tot grote snelheid komen! Krijgt de varaan een smakelijke prooi in zicht, dan kan hij een korte sprint maken en een snelheid bereiken van 20 kilometer per uur. Tip: houd afstand van de komodovaraan…
 
 

Survivaltruc 2. Gebruik een onzichtbaar wapen

De komodovaraan heeft een paar in het oog springende wapens. Met zijn sterke staart kan hij een flinke klap uitdelen; zijn scherpe klauwen gebruikt hij om razendsnel de buik van zijn prooi open te scheuren. Maar zijn beste wapen is onzichtbaar: dat zit namelijk in z’n mond. Een beet met het gif van de komodo is dodelijk. De varaan hoeft zich helemaal niet druk te maken om in een gevecht te winnen van een buffel. Hij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat hij hem bijt. Door het dodelijke gif in de bek van de komodo zal de buffel steeds verder verzwakken en uiteindelijk door zijn hoeven zakken. De oerhagedis hoeft alleen maar het geurspoor van de buffel te volgen en zijn maaltje ligt hulpeloos voor hem klaar. Aan tafel!
 

Survivaltruc 3. Eet alles!

Varanen zijn op z’n zachtst gezegd goede eters. Ze kunnen in een enkele maaltijd 80 procent van het eigen lichaamsgewicht opeten. Vanwege de grote elasticiteit van de maag en de grote bek en keelopening kunnen ze grote brokken vlees naar binnen schrokken. Een varaan kan een varken van 30 kilo in nog geen 20 minuten naar binnen werken! Maar de oerhagedis eet niet alleen snel en veel, hij eet vooral efficiënt. Waar bijvoorbeeld leeuwen en andere rovende zoogdieren 25 tot 30 procent van hun prooi achterlaten, blijft er van een door een varaan aangevreten karkas slechts zo'n 12 procent over. Varanen eten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld leeuwen, ook de botten, hoeven en huid van de prooi op. Eet smakelijk!
 

Survivaltruc 4. Kill your darlings

De varaan is net als veel andere hagedissen zeer kannibalistisch en schroomt niet om de eigen jongen op te eten. Het menu van een volwassen varaan bestaat zelfs voor zo'n 10 procent uit jongen van de eigen soort. Grotere soortgenoten zijn dan ook de belangrijkste bedreiging voor jonge varanen. Jonge varanen zijn, als ze uit hun ei kruipen, ongeveer 40 centimeter lang inclusief staart en wegen slechts 100 gram. Ze zijn dus volkomen weerloos en een gemakkelijke snack voor de volwassen komodovaraan. Om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere varanen, leven ze de eerste jaren voornamelijk in dichtbegroeide delen van het bos, waar de grotere exemplaren lastig kunnen komen.
 

Sterker dan de dodo en de dino

Deze 4 geheime wapens van de komodovaraan hebben ervoor gezorgd dat de oerhagedis de dodo’s en dinosauriërs heeft overleefd. Er zijn nu nog circa 2400 komodovaranen. Hiervan leven er 1250 op Komodo, ongeveer 1100 op Rinca en nog zo’n 50 op de westkust van Flores. De komodovaraan is nu een beschermd dier en de Komodo-archipel is een Nationaal Park en Unesco-erfgoed. Het Nationaal Park op het Komodo-eiland is zelfs uitgeroepen tot één van de Seven New Wonders of Nature!
 
 

Bekijk de komodovaraan zelf!

Wil je de komodovaraan met eigen ogen bekijken? Vlieg dan van Amsterdam naar Denpasar op Bali en de volgende dag met een binnenlandse vlucht door naar Labuan Bajo op Flores.
Vanuit de havenplaats Labuan Bajo vertrekken boten naar de Komodo-archipel. Veel mensen kiezen voor een avontuurlijke tweedaagse boottocht, met een eenvoudige overnachting op matjes aan dek. Je bezoekt de eilanden Rinca en Komodo, om de komodovaraan te zien. Heb je geen zin om primitief aan boord te slapen? Maak dan een dagtocht naar het eiland Rinca. Zowel op Rinca als Komodo wandel je onder begeleiding van een ranger. Hij kan de varaan in geval van nood met een gevorkte staf op afstand houden. Daarnaast heb je op de boottrip tijd om te snorkelen: de Komodo-archipel is een van ’s werelds beste duik- en snorkelplaatsen.
 

Wat kost een bezoek aan Komodo Nationaal Park?

De Indonesische regering wijzigt regelmatig de entreebedragen voor Nationale Parken. De onderstaande bedragen zijn een goede indicatie.
  • Entreeprijs Rinca & Komodo: Rp. 250.000 per persoon per dag.
  • Ranger / lokale gids (verplicht!) op eiland Rinca of Komodo voor korte wandeling: circa Rp. 50.000 per groep (1-5 personen) / Rp. 100.000 per groep (meer dan 5 personen).
  • Camera fee Rinca & Komodo: Rp. 50.000 per camera (geldig voor 3 dagen).
  • Videocamera fee Rinca & Komodo: Rp. 150.000 per videocamera (geldig voor 3 dagen).
  • Snorkelen in Komodo National Park: Rp. 60.000 per persoon per uur.
  • In totaal ben je met bovenstaande omgerekend zo’n €30,- per persoon kwijt.
  • Lees meer over wat je je moet voorstellen bij een boottocht naar de Komode eilanden.
 
 

Zelf naar Flores reizen? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Indonesië reizen -



 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter