BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Hulp voor Sulawesi - Nieuws van onze partner in Indonesië

Aardbeving en tsunami bij Palu

Onze lokale partner vertelt over de hulpgoederen die ze hebben gebracht. En hoe jij kunt helpen.

Indonesië | 10-10-2018
Paulien van der Geest

Jacqueline, onze vertegenwoordiger in Indonesië vertelt: "Dankzij al onze reizigers, vrienden en familie hebben we nu meer dan 17.000 euro aan donaties ontvangen! Een grote, grote dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. Hiermee hebben we al 4 volledig geladen bussen naar Central Sulawesi kunnen sturen. Ze kwamen veilig aan en de meeste benodigdheden zijn reeds uitgedeeld aan de dorpen die het meest hulp nodig hadden. Graag vertellen wat we hebben kunnen doen met deze donaties en wat we nog meer willen doen. De mensen hebben je hulp nog steeds hard nodig om deze ramp te boven te komen!
 


Iedereen helpt om de meest afgelegen gebieden te bereiken

Ons team in Tentena in Centraal Sulawesi heeft ons geïnformeerd over de benodigdheden die het meest nodig zijn. Omdat veel mensen bijna al hun bezittingen kwijt zijn, zijn alle basis zaken nodig. We hebben tenten, zeilen, voedsel, waterfilters, kleding, hygiëneproducten, babyvoeding, luiers, matrassen, sarongs, handdoeken, maandverband, sandalen, medicijnen en meer gekocht. Voor de kinderen en jongere slachtoffers en nabestaanden hebben we ook speelgoed, ballonnen, boeken en potloden gekocht.
 

We danken onze chauffeur Pak Anis, die in 14 uur rechtstreeks naar Tentena reed in het midden van de nacht! Ons 'hoofdkantoor' voor onze hulpgoederen is gevestigd in Tentena, omdat communicatie naar deze stad mogelijk is en we onze voertuigen veilig naar hier kunnen sturen, zonder angst voor plundering, zolang we reisbusjes sturen. Vanuit het kamp in Tentena rijdt onze coördinator Dina met andere mensen op motorfietsen naar afgelegen dorpen die nog niet zijn bereikt en naar mensen die vanwege de verwoeste en kapotte wegen niet met de auto kunnen worden bereikt.
 


Het dorp Balaroa

Het officiële dodental heeft nu bijna 2000 bereikt, maar er ontbreken nog duizenden mensen. Sommige functionarissen zeiden dat misschien wel 5000 mensen zijn begraven onder de modder in het gebied van Balaroa en Petobo. De laatste week hebben we vluchtelingenkampen in het gebied van Balaroa bezocht. De mensen vertelden ons dat ongeveer 75-80% van hun dorpelingen stierven vanwege de modderstromen. Dorpen die uit 2000 mensen bestonden, hebben nu nog maar ongeveer 300 mensen over. De zoektocht naar de vermiste personen zal officieel stoppen op 11 oktober en degenen die niet gevonden zijn, zullen worden vermeld als vermist en verondersteld dood te zijn.

 

Het dorp Jono Oge

Het eerste dorp dat we bereikten met onze hulpgoederen was Jono Oge. Dit is een van de dorpen die het hardst is getroffen, maar ook het langst op hulp moest wachten. Toegang tot het gebied bleek moeilijk vanwege opgebroken wegen. 80% van de dorpelingen stierf, er zijn niet meer dan 300 mensen over. De overlevenden zijn getraumatiseerd en hebben verschillende kampen opgezet
We hebben hulp van het leger gekregen om ons te escorteren omdat we bang waren dat we zouden worden geplunderd op weg naar een ander gericht kamp. Bij het verdelen van de goederen kregen we hulp van een ander vrijwilligersteam bestaande uit maatschappelijk werkers en artsen. Dit kamp had een goede gezondheidszorg, maar had nog steeds de basisuitrusting nodig.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft verschillende medische hulpposten opgezet, zelfs in de meest afgelegen dorpen. Vanwege het gebrek aan zoet water zijn er gezondheidsproblemen ontstaan ​​zoals diarree en ademhalingsproblemen. De mensen vragen ons om meer waterfilters.


Kinderen & Dolidi Ndano

Met zoveel ontbrekende en overleden mensen is een grote groep kinderen wees geworden. De stichting Dolidi Ndano in Tentena is een campagne gestart om voor kinderen te zorgen die wees zijn geworden door de aardbeving en tsunami. Jarenlang heeft deze stichting gezorgd voor kinderen, voor hun huisvesting, scholing en medische zorg. Op dit moment hebben ze de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd 5 kinderen in te nemen en kunnen ze tijdelijk 20 kinderen voorzien. Om dit op korte termijn te organiseren, is de stichting ook op zoek naar donaties. Zie de website Stichting Dolidi Ndana voor meer informatie. Hieronder kunt u de gegevens van de bankrekening vinden, als u graag rechtstreeks aan hen doneert. Een deel van de donaties die we hebben ontvangen gaat ook naar Dolidi Ndano. Een ander busje van ons vertrekt morgen uit Makassar en het wordt feest gevuld met speelgoed, muziekinstrumenten en kleding voor de kinderen die worden verzorgd door Dolidi Ndano.


Scholen

Aangezien de nasleep van de schokken nog steeds voortduurt, zijn de mensen bang om verlaten huizen of andere gebouwen zoals scholen, in te gaan. We waren blij te horen dat veel overlevenden in de vluchtelingenkampen al van plan zijn om een ​​paar 'noodscholen' voor de kinderen op te zetten. Daarom concentreren we ons nu op het verzamelen van schoolbenodigdheden, waaronder boeken, briefpapier, kleurpotloden, notitieblokken en whiteboards om ze op weg te helpen!"


Sulawesi is veilig voor reizen

We willen graag van deze gelegenheid gebruik maken om te benadrukken dat de belangrijkste toeristische gebieden van Sulawesi, zoals Makassar, Malino, Bira, Toraja, de Bada en Besoa valleien, Togean Eilanden, Bunaken, Tangkoko en Manado allemaal nog veilig zijn om naartoe te reizen. Het is alleen het gebied rond Palu dat is getroffen door de aardbeving en tsunami. De afstand tussen Palu en Makassar is ongeveer 1000 km, net als de afstand tussen Palu en Manado (waar Bunaken in de buurt ligt). Ter vergelijking: dat is evenveel als de afstand tussen Amsterdam en Wenen.
 

Help jij ook mee?

Er is veel meer hulp nodig! Help alsjeblieft om dit bericht te delen met je vrienden en familie. Wil je bijdragen, dan kun je rechtstreeks storten aan onze lokale contactpersoon Jacqueline. 100% van je bijdrage komt terecht bij degenen die het het hardste nodig hebben.
 
Gebruik de Go Fund Me link. Of maak over via je bankrekening. 

ING rekening in Nederland: NL66INGB0000991627
BIC code: INGBNL2A
Ten name van:  J.A.M.C. Van Oijen, in Leende, Nederland
 

Go Fund Me

Tags: Go Fair - Go Fair 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter