Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Impact onderzoek naar de reizen van Footprint Travel in Indonesië.

Verantwoord reizen - Indonesië - Duurzame reisorganisatie - MVO Nederland - impact onderzoek

Door een casestudy naar de impact van onze reizen in Indonesië, werd onderzocht in hoeverre deze reizen bijdragen aan een positieve verandering.

Indonesië | 13-11-2017
Ferry Bounin

Impact onderzoek naar de reizen van Footprint Travel in Indonesië.

Footprint Travel wil met haar reizen het leven van de lokale bevolking verbeteren. Door een casestudy naar de impact van de reizen van Footprint Travel in Indonesië, onderzoekt de duurzame reisorganisatie in hoeverre zijn reizen bijdragen aan een positieve verandering.
 
 

Impact meten​

Impact meten is erg in opkomst, maar blijkt vaak zeer complex. Het gevaar is dat hierdoor duurzaamheid strategieën blijven hangen in ´goede bedoelingen´ zonder dat het daadwerkelijke effect gemeten wordt. Dit onderzoek door Koen Verkoijen, student Sociale Geografie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is een van de eerste in de toeristische sector die dit gat probeert te dichten. Om onpartijdigheid te garanderen, werd het afstudeeronderzoek begeleid vanuit de onderzoeksafdeling van MVO Nederland.
 
 

Bijdrage aan een positieve verandering

Paulien van der Geest, mede-oprichter Footprint Travel:  “Natuurlijk wil Footprint Travel inzicht hebben of haar missie slaagt om een bijdrage te leveren aan een positieve verandering op de bestemming. Een impactstudie is voor een ieder die een duurzame reisorganisatie beoogt te zijn, van het grootste belang om überhaupt de activiteiten te evalueren. Juist door het bijzonder complexe toeristische product, is een impactstudie uiterst lastig gebleken. Deze impactstudie komt ten bate van de gehele toeristische sector waar de afgelopen jaren de eerste stappen op gebied van impact studies zijn gemaakt.”
 
 

Theory of Change

Allereerst werd gekeken op welke manier Footprint Travel hoopt bij te dragen aan een verandering, de Theory of Change genoemd. De Theory  of Change liet zien dat Footprint Travel met zijn reizen wil bijdragen tot de empowerment van vrouwen, de toename van welvaart, de groei van werkgelegenheid en duurzame instandhouding van cultureel erfgoed en natuur op zijn bestemmingen.
 
 

Onderzoek in Indonesië

Vervolgens reisde Koen Verkoijen naar de eilanden Java, Sulawesi en Lombok voor participerende observatie en interviews. Hij interviewde chauffeurs, gidsen, gastheren en gastvrouwen die reizigers van Footprint Travel begeleiden. Doel was vast te stellen in hoeverre de reizen van Footprint Travel daadwerkelijk bijdragen aan de gestelde doelen op het gebied van duurzaam toerisme: de Contributie Analyse.
 
 

Putri, een vrouwelijke gids in Lombok: ‘So I am a guide and I also provide the trekking up to the Rinjani volcano. In 2000 I started a project with the aim to get more women involved with tourism in Senaru. We invite girls to come to our organization when they have finished school and then we educate them to become a guide. There are still much more men who work as a trekking guide here in Senaru. However, we are one of the first organizations in Lombok who provide trekkings with female guides. Because euhm….in our culture it is very rare that women do this kind of work."

 
 

De conclusies van het onderzoek

De Contributie Analyse toont aan dat de reizen van Footprint Travel inderdaad bijdragen tot het genereren van werkgelegenheid, het creëren van een diversificatiestrategie, de volatiliteit van klantenaanbod, persoonlijke ontwikkeling van mensen, het bevorderen van lokale bedrijven en empowerment van vrouwen bij haar bestemmingen. Dit is in overeenstemming met het gewenste beleid van Footprint Travel in Indonesië.
 
 

Kevin, een lokale gids in Maros, Sulawesi: ‘I have more income because of my work in tourism and I can support my family to go to school for example. I can now afford to send my son to university in Java, which is quite expensive. Besides this, I was able to buy a piece of land and to renovate my house with my income from tourism’

 
 

Toepasbaarheid van het onderzoek

Paulien van der Geest: “De conclusies van het onderzoek motiveren Footprint Travel om waar mogelijk het aanbod van community based tourism uit te breiden. Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat door de seizoensgebondenheid van toerisme het meestal parttime jobs zijn, waarnaast in de rustige maanden ander werk wordt gedaan. De aanbieders van community toerisme zouden gebaat zijn bij meer vakantiespreiding door het jaar heen.  Footprint Travel kan haar reizigers adviseren -waar mogelijk- buiten het hoogseizoen te reizen. Niet alleen is de prijs lager buiten het hoogseizoen en is het veel rustiger bij de bekende bezienswaardigheden, de reiziger helpt de lokale aanbieders van community tourism door in rustige maanden te komen. ”
 
 

Meer lezen:

‘Finding out what works.’ An impact evaluation at Footprint Travel.
Afstudeerproject door Koen Verkoijen voor de studie Sociale Geografie, Radboud Universiteit Nijmegen. Internship MVO Nederland, begeleider Jos Reinhoudt.
 

Groen reizen naar Indonesie? Vraag een reisvoorstel aan!

Tags: Go Local - Go Fair - Go Local - Go Fair 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter