Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Indonesië experts geven hun beste reistips Indonesië

Indonesië reizen - Reisexperts - Verschillende Eilanden - Leukste plekjes

Indonesië experts Obbo, Karin, Ferry en Paulien komen al jaren in Indonesië. Zij kennen de leukste plekjes op de verschillende eilanden en weten precies waar je moet zijn. Zij delen hun beste reistips met jou.

Indonesië | 05-02-2016
Paulien van der Geest

Indonesië experts Obbo, Karin, Ferry en Paulien komen al jaren in Indonesië. Zij kennen de leukste plekjes op de verschillende eilanden en weten precies waar je moet zijn. Zij delen hun beste reistips met jou.
 

Waarom moeten we op reis naar Indonesië?

Paulien: De gastvrije bevolking van Indonesië is echt super vriendelijk. Opvallend vind ik altijd het gevoel aan humor in Indonesië, men lacht graag. De mensen zijn ook heel inventief. Als er iets misgaat, verzint er altijd wel iemand een oplossing. Soms een beetje houtje-touwtje, maar dat is juist zo charmant. Indonesië is nog niet zo gepolijst, het is er nog echt avontuurlijk. En ieder eiland is heel verschillend. Je kunt Sumatra niet vergelijken met Java of met Bali, laat staan met de Molukken of Papua. Maar zelfs binnen een eiland zijn veel verschillende culturen. In Indonesië raak je nooit uitgekeken. Veel mensen gaan dan ook meerdere keren op reis in Indonesië, om een volgend gebied te verkennen.
 

Kun je in Indonesië zeldzame dieren spotten?

Obbo: Jazeker, in bepaalde Nationale Parken op sommige eilanden. De Komodovaraan, een mega-hagadis van 3 meter lang en 100 kilo zwaar, kun je op Flores zien. De orang oetan kun je op Sumatra en Kalimantan (Borneo) zien, tijdens een jungle trekking kun je ook de Thomas Leaf Monkey of gibbons tegenkomen. De tarsier, een grappig nachtdiertje, en zwarte makaken kun je op Sulawesi spotten. De Sumatraanse neushoorn en Javaanse neushoorn zijn met uitsterven bedreigd en zeer moeilijk te traceren.  In verschillende natuurgebieden kun je  mooie vogels spotten, waarvan de opvallendste de neushoornvogel is. Het klapwieken van zijn vleugels hoor je vaak eerder dan dat je de vogel ziet.
 

Wat is de beste manier om de lokale bevolking te ontmoeten?

Paulien: Een heel leuke manier is om te gaan eten bij mensen thuis. Elke streek heeft wel weer zijn eigen gerecht, dus dit is iedere keer weer bijzonder. Als je genoeg tijd hebt, is samen koken een leuke manier om op ontspannen wijze te zien hoe het er bij iemand thuis aan toe gaat. Of maak een meerdaagse trekking, en blijf bij mensen thuis slapen. Verder is het een goed idee om zoveel mogelijk per gebied een lokale gids te nemen. Die kent de gebruiken en weet de beste plekjes te vinden. Zo heb je de meest authentieke ervaring.
 

Wat is een relaxte plaats om wat langer te verblijven?

Karin: Op Sumatra is het Tobameer een heerlijk plekje om relaxen. Yogyakarta op Java is een gezellige stad, waar genoeg te doen is. Ubud op Bali is een ideale uitvalsbasis om excursies te doen en je kunt je hier prima vermaken met gezellige restaurantjes, winkeltjes en massages. Op Lombok is het heerlijk relaxen op de Gili eilanden. Bij de Togian eilanden en Bunaken eilanden voor de kust van Sulawesi is het fijn zwemmen, snorkelen en duiken.
 

Hoe kies je tussen al die verschillende eilanden van Indonesië?

Obbo: Allereerst: het is onmogelijk om heel Indonesië in 3 weken te willen zien. Meer dan 3 eilanden moet je niet willen aandoen. Maar bekijk ook eens of je niet liever de diepte in wil, en je hele reis  op een groot eiland als Sumatra of Sulawesi wil doorbrengen. Dat scheelt je veel tijd en geld aan binnenlandse vluchten. En uiteraard is dat ook beter voor het milieu. Kies vervolgens of je meer voor comfort en bekende hoogtepunten gaat, of juist voor totaal avontuurlijk van de gebaande paden.
 

Stel ik wil vooral comfort en hoogtepunten. Welke eilanden kies ik?

Karin:Bali is het meest ingesteld op toeristen en dus ook het meest comfortabele. Toch valt hier genoeg authentieks te beleven! Ben je nog nooit in Azië geweest, dan is dit een goed begin. Java is ook een ontwikkeld eiland, met bekende hoogtepunten als Borobodur, Prambanan, Bromo vulkaan en de Ijen vulkaan. Een reis over de kleine Sunda eilanden is afwisselend en deze kleinere eilanden Flores, Komodo, Lombok, Gilis en Bali hebben relatief kleine afstanden, maar houdt er rekening mee dat de accommodaties vaak eenvoudig zijn.
 

En naar welke eilanden kan ik het beste gaan als ik echt avontuur wil?

Ferry: Sumatra is eenvoudig qua verblijf, maar geliefd voor de natuur.  Het noorden wordt veel bezocht vanwege de orang-oetans, maar maak je een Trans-Sumatra reis, dan kom je in gebieden in west Sumatra waar weinig toeristen komen. Echt een aanrader! Ook Sulawesi is heel avontuurlijk. Tana Toraja en Bunaken zijn beroemd, maar in de rest van Sulawesi komen relatief weinig toeristen. Heel bijzonder is onze bouwsteen Buton in Sulawesi. Wil je écht van de gebaande paden, denk dan aan Kalimantan, Molukken en Papua!
 
PS: Misschien heb je 3 Op Reis met Chris Zegers in Kalimantan en Sulawesi gezien? Hij vertelde hierin dat hij nauwelijks toeristen was tegengekomen en had leuke ontmoetingen met de lokale bevolking. Ben je op zoek naar net zulke avonturen als Chris, dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij hebben namelijk de reis voor Chris en crew geregeld!
 
Wil je meer filmpjes van 3 Op Reis met Footprint Travel kijken? Ga naar Footprint Travel YouTube channel.
 

Waar kun je het beste wandelen of trekkings maken?

Obbo:Tana Toraja op Sulawesi is geschikt voor een trekking met overnachting in het dorp. Op Sumatra is een jungle trekking heel spannend en kun je met name in west Sumatra veel leuke wandelingen te maken. Bij Loksado op Kalimantan (Borneo) kun je een mooie tocht maken naar Dayak dorpen. Bij Bajawa op Flores kun je een mooie tocht naar Ngada dorpen maken. En misschien wel de allerbeste trekking is te maken op Lombok: de beklimming van de Rinjani. Echt pittig, maar heel erg de moeite waard.
 

Waar kun je allemaal naar het strand? Tips voor snorkelen en duiken?

Ferry: Op Bali zijn heel veel strandplekken. Sunur en Kuta zijn de drukke gebieden, bij Lovina en Pemuteran is het rustiger. Amed heeft een zwart strand van vulkaanzand. Bij Pemuteran en Amed kun je duiken. De Gili eilanden voor de kust van Lombok zijn echt tropische palmen eilanden. Je kunt hier prachtig snorkelen en duiken. Een reis over Flores brengt je langs verschillende leuke snorkelplekjes, en duikers kunnen op zoek naar mantaroggen bij de Komodo eilanden. Voor strand op Sumatra ga je naar het eiland Pulau Weh in het noorden of het strand bij Padang in west Sumatra. Bunaken, de Lembeh Strait (de zandbodem is ideaal voor macro duiken, naar kleine beestjes) en de Togian eilanden bij Sulawesi zijn ideaal om te snorkelen en duiken. Raja Ampat bij Papua is wereldberoemd onder duikers. Het is heel afgelegen en daardoor wel een dure bestemming voor een zeer eenvoudig verblijf. De eilanden van de Molukken zijn natuurlijk één en al strand, dus ben je echt een waterrat, dan is dit je bestemming!
 

Is Indonesië geschikt met kinderen?

Karin: Jazeker! Indonesiërs zijn super lief voor kinderen. Houdt wel rekening met de grote afstanden. Wil niet te veel doen in één reis. Ga liever op één eiland de diepte in, zodat je reisafstanden minder groot zijn. Bouw regelmatig een rustdag in.  
 

Zelf op reis naar Indonesië?

Stel zelf met onze Indonesië bouwstenen, extensies en excursies een reis op maat samen, die helemaal past bij jouw reiswensen. Geen zin om te puzzelen, kijk dan bij onze voorbeeld Indonesië rondreizen. Ook deze reizen kun je nog verder op maat aanpassen met extensies, waardoor je extra dagen op een plaats blijft of bijzondere excursies doet, die niet iedereen doet. Zo stel je jouw unieke reis samen.
 

Zelf op reis naar Indonesië? vraag gratis een offerte aan.

Tags: Sulawesi - Sumatra - Java - Bali - Molukken - Papoea - Flores - Lombok - Kalimantan Borneo 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter