Japanse tunnels Bukittingi

Indonesie reizen - Sumatra - Bukittingi - Japanse tunnels

Paulien, 30 april 2009
Bukittinggi, Indonesië

In Bukittinggi bekijken we de enorme tunnels die de Japanners hebben laten graven door romoeshas (de Indonesiërs die slavenarbeid moesten verrichten.) Was een arbeider te zwak of te ziek dan werd hij gedood in een soort gaskamer. Toen de tunnels eindelijk af waren, met alle slachtoffers onder de romoeshas vandien, was ook de oorlog voorbij.
 
Bij de ingang van de tunnel staat een bronzen beeld van 2 Japanse soldaten, de geweren in de aanslag. Vol verbazing staan we er naar te kijken. Drie jaar lang hebben de Japanners rücksichtslos huis gehouden, maar alles lijkt vergeven en vergeten. Misschien omdat Soekarno gedurende de oorlog heeft samengewerkt met de Japanners in het kader van Azië voor de Aziaten?
 
Goed, 3 jaar Japanse overheersing staat natuurlijk in geen verhouding tot de 350 jaar uitbuiting door de Nederlanders (lees Max Havelaar voor meer informatie), maar toch, standbeelden van Japanse soldaten oprichten is ook wel weer een uiterste. Het schijnt dat de gemiddelde Japanner eigenlijk geen idee heeft hoe gewelddadig men heeft gemarteld en gemoord gedurende WWII. Aan de andere kant, wie in Nederland weet eigenlijk hoe wij hebben huisgehouden in onze voormalige koloniën?
 
Gelukkig maar, dat de Indonesiërs zo vergevingsgezind zijn. Als Nederlander wordt je ook niet iets kwalijk genomen over de koloniale geschiedenis. Indonesiërs leven vooral in het hier en nu. Vertel je dat je uit Nederland komt, dan vraagt niemand 'oma's fiets terug', maar is de reactie:"Oh, wij hebben heel veel Nederlandse woorden in onze taal! Asbak, handoek, knalpot!"

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sumatra - Geschiedenis Erfgoed

Indonesië reizen - Japanse tunnels, BukittingiIndonesië reizen - Beelden Japanse soldaten, Japanse tunnels, BukittingiIndonesië reizen - Vlooiende aapjesIndonesië reizen - Uitzicht over de Karbau Kloof vanaf Japanse tunnelsIndonesië reizen - Beelden Japanse soldaten, Japanse tunnels, BukittingiIndonesië reizen - Een uitgang naar de kloof.Indonesië reizen - Niet fijn hier! Japanse tunnels, Bukittingi


Reacties
Marianne
"Het zusje van mijn vader is in het jappenkamp overleden toen ze 5 jaar was. Dat was volgens mij in Brastagi. Zijn daar nog herdenkingsmonumenten met namen? Alvast dank voor jullie antwoord."
Nicole
"Alle herinneringen aan deze mooie plek komen weer terug! Ik heb daar 2 dagen rondgereden met een gids... super mooie en hele indrukwekkende omgeving."


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Indonesië reizen