Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Komodo archipel: Shit, wat zou jij doen als je een komodo varaan in de badkamer vindt?!

Indonesie reizen - Flores rondreis - Komodo eilanden - Snorkelen of duiken Komodo Nationaal Park

Heb jij altijd al rond willen lopen in Jurassic Park? Ga dan naar de Komodo-eilandengroep in Indonesië en spot de ‘komododraak’.

Indonesië | 24-01-2017
Paulien van der Geest

Op de eilanden van de Komodo archipel leeft de ‘komododraak’. Deze reusachtige varaan lijkt op een draak en stamt uit de tijd van de dinosauriërs. De oeroude komodovaraan bestaat dus al zo’n 100 miljoen jaar! Heb jij altijd al rond willen lopen in Jurassic Park? Is je kind gek op dino’s? Ga dan naar de Komodo-eilandengroep in Indonesië. Wie weet vind jij ook een komodovaraan in de badkamer, zoals deze cameraman van Planet Earth II. Wat zou jij doen? Ben je een held op sokken of ben je de hoofdrolspeler in je eigen Jurassic Park? PS: Let vooral ook even op het fijne souvenirtje wat de komodovaraan achterlaat...
 
 

Een paar leuke weetjes over de komodovaraan

 

Uiterlijk en eigenschappen: een zware jongen!

De komodovaraan kan meer dan 3 meter lang en wel tot 100 kilo zwaar worden. Deze ‘zware jongen’ ligt het grootste deel van z’n tijd in de zon te slapen. De komodovaraan ruikt, net als een slang, met z’n tong.
 

Naam en ontdekking: sprookjes bestaan!

De plaatselijke bewoners hebben deze oeroude reuzenhagedis de naam ‘ora’ gegeven, wat ‘mond’ betekent. Een uitstekende naam voor het dier, want hij heeft enorme kaken. Pas in 1910 werd de komodovaraan ‘officieel’ door Nederlanders ontdekt en beschreven. Tot die tijd dacht men dat de monsterlijke draak een verzinsel van vissers was. Inmiddels behoort deze varaan tot de beschermde diersoorten.
 

Eten: een geit in één keer!

De komodovaraan is geen dier om mee te spotten. Als je de enorme varaan ziet, houd dan ook zeker afstand! De varaan is niet bang om veel grotere tegenstanders aan te vallen, zoals waterbuffels en paarden. Hij kan z’n kaken zo ver uit elkaar doen, dat hij een geit in zijn geheel kan doorslikken!

Voortplanting: Papa Kannibaal!

De komodovaraan legt per leg zo’n 15 tot 30 eieren die per stuk zo’n 9 cm groot zijn en 200 gram wegen. Dat is het gewicht van ongeveer 4 kippeneieren! Aangezien de mannetjesvaraan de neiging heeft de eieren en de jonge varanen op te eten, graaft moeder-varaan meerdere ‘nepnesten’ om de kannibalistische mannetjes om de tuin te leiden. De jonge varaan blijft uit de klauwen en kaken van z’n vader door in een boom te leven.
 

Bezoek Komodo Nationaal Park

Wil je het Komodo Nationaal Park met de belangrijkste eilanden Komodo en Rinca te bezoeken en de komodovaraan in het echt te zien? Hieronder lees je hoe je er komt en wat je zoal kunt doen.
 
 
  • Je vliegt van Denpasar (Bali) naar havenplaats Labuan Bajo op Flores. Vervolgens kies je voor een boottocht van 1 of 2 dagen door Komodo Nationaal Park.
  • Bij de boottocht van 1 dag bezoek je het eiland Rinca voor een wandeling op zoek naar de komodovaranen en maak je een snorkelstop.
  • Kies je voor een boottocht van 2 dagen naar de Komodo eilanden, dan bezoek je de eilanden Rinca en Komodo en ga je op meerdere plaatsen snorkelen. Je slaapt aan boord van een lokale boot.
  • Op de eilanden ben je voor je eigen veiligheid verplicht een ranger mee te nemen tijdens de wandeling.
 

 

Stel je eigen reis samen! 

Je vliegt niet helemaal naar Indonesië om alleen de komodovaraan te zien op de Komodo eilanden. Indonesië heeft zo veel meer! Ontdek wat de andere Kleine Sunda eilanden je te bieden hebben. Beklim op Flores de Kelimutu vulkaan met 3 gekleurde vulkaanmeren en t snorkel bij Pulau Tujuhbelas bij Riung. Op Lombok wandel je op de flanken van de Rinjani vulkaan en bezoek je kleine dorpjes. Op de Gili eilanden vind je zon zee en strand!

Oftewel, er zijn genoeg mogelijkheden voor een ideale rondreis die aansluit op jouw wensen. Stippel je eigen route uit en wie weet vertrek jij binnenkort om de komodovaranen definitief van je bucket list af te strepen. 
 

Zelf naar Flores reizen en de komodovaraan zien? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter