Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Kookcursus bij Balinese familie en crematie ceremonie bijwonen

Bali reizen - Sidemen - Kookworkshop Bali - Crematie Ceremonie Bali bijwonen - Ubud

Reiziger Jacquelien hakt en stampt kruiden tijdens een authentieke kookworkshop bij een Balinese familie thuis. Onverwachts worden ze uitgenodigd om een crematie in het dorp bij te wonen. Een waar spektakel van feestende en rouwende mensen, Jacquelien en Henk kijken hun ogen uit.

Indonesië | 15-08-2013
Jacquelien Bredenoord (reiziger)

We gaan vandaag koken bij een Balinees gezin. Eerst gaan we naar de markt om boodschappen te doen. Rijst, groenten, kroepoek in allerlei kleuren, fruit, palmbladeren, kruiden, mandjes enz. De markt is volgens de boekjes een feest van geur en kleur. Klopt zeker, maar de geur is niet overal een feest...
 
Struinen over de markt
We laten ons uitgebreid voorlichten over alle verse kruiden en rijstsoorten. De dame bij wie we gaan koken loopt mee en vult d'r mand op haar hoofd met de dingen die ze nodig heeft. Buiten de markt is het ook een grote drukte. Pick-ups die volgestouwd zijn met kokosnoten, papaja's of bamboeblad. De gids laat ons zien hoe van een stengel bamboe een 3D mandje gevlochten wordt. Alles geleerd uit overlevering. Later blijkt dat de kinderen van de vrouw bij wie we gaan koken, deze mandjes niet kunnen maken: ook hier verovert de spelcomputer de wereld van de kinderen.
 
Kookcursus
Na de markt gaan we naar het huis van Little Wayan en zijn familie. Zijn vrouw organiseert met haar schoonzussen de kooklessen. We worden ontvangen met citroenthee, een beker warm water met citroengras. We zitten op een overdekt stuk van de compound, met een grote tafel om eten te bereiden en twee gasstellen om te koken. We krijgen eerst uitleg over de vele kruiden die gebruikt worden. Dan moet er gewerkt worden. We moeten de kruiden voor het recept bij elkaar zoeken, inclusief 20 tenen knoflook. Dan mag Henk zich op de vijzel storten en ik hak samen met de chauffeur en de kokkin op een houten hakblok alles in ministukjes. Duur: circa een half uur.
 
Eten bij de familie
Met dit mengsel wordt een halve kip gemasseerd en deze wordt aan de kook gebracht. Henks mengsel wordt samen met stukjes vis in palmbladeren gerold en gestoomd. Een stuk varkensvlees wordt in stukken gehakt, inclusief botten en veel vet en met een deel van de gehakte kruiden aan de kook gebracht: de soep. We frituren kroepoek en plakjes tofu, snijden lange boontjes en tijdens dit hele proces kunnen we van alles vragen over eten of het leven op Bali in het algemeen. We eten samen met de gids en de chauffeur. Buiten de botten en vetvellen in de soep is het eten heerlijk. We krijgen nog een toetje van gebakken banaan en dan is het klaar.
 
Crematie ceremonie Bali
Op deze dag is er een crematieceremonie in het dorp en wij gaan er met de gids naar toe. Zo'n massacrematie gebeurt eens per twee of drie jaar (individueel cremeren is te duur, dus de dorpsmensen die sterven worden tijdelijk begraven en dan allemaal tegelijk opgegraven en verbrand) en is een waar spektakel van feestende en rouwende mensen. As die met water wordt vermengd en in potjes gedaan (je weet natuurlijk nooit of het echt wel de as van oma is doordat de hele zooi aan botten op een hoop wordt gegooid), familieleden die rondjes lopen rond hun eigen overdekte offertafel waar oma’s as ligt, veel offerrituelen en gebeden en aan het eind van de dag gaat een bonte stoet aan overledenen in potjes op geknutselde draagbaartjes met alle familie eromheen in een grote optocht naar de zee om daar verstrooid te worden. Tussen de offertafels speelt een orkestje, ligt de saté te pruttelen en rijden scooters af en aan met god weet wat. Heel bijzonder om hier bij te zijn!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Go Local - Culinair

Indonesië reizen - Crematie ceremonie van het dorp. Bali. Indonesië reizen - Zo jong, maar al een complete outfit voor de tempel. Indonesië reizen - Henk wordt ingewijd in de Balinese keuken.Indonesië reizen - Zware dingen draag je op het hoofd.Indonesië reizen - Allerlei soorten gedroogde visjes.Indonesië reizen - Henk bekijkt alle verschillende rijst en kruiden.Indonesië reizen - Thee van verse citroengras.Indonesië reizen - Jacquelien gaat aan de slag op het hakblok.Indonesië reizen - Allerlei kruiden hebben we nodig.Indonesië reizen - Marktvrouwen Bali met manden vol rijst.Indonesië reizen - Met zijn drieën een half uur hakken.Indonesië reizen - Dit moet gestampt en gekneusd worden.Indonesië reizen - Crematie ceremonie Bali. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter