BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Laat je niet beetnemen! Kies je goede doel zorgvuldig uit!

Goede doelen bezoeken in Indonesie en township Zuid-Afrika - Gaat je geld naar de weeskinderen of de directeur?

Hoe zorg je ervoor dat jouw gift ook echt dáár terechtkomt waar het nodig is? Wij geven je 6 tips waar jij én de goede doelen verder mee komen.

Indonesië | 16-11-2015
Paulien van der Geest

Gaat je geld naar de weeskinderen of de directeur?

Tja, daar sta je dan met je mooie kleren, je dure camera en je iPhone bij een weeshuis in Indonesië of in een township in Zuid-Afrika waar de weeskinderen nauwelijks kleding of speelgoed hebben. En natuurlijk ga je dan iets geven. Graag zelfs. Want van jouw 100 euro kan het hele weeshuis een week eten! En dat geeft een goed gevoel. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw gift ook echt dáár terechtkomt waar het nodig is? En dat de directeur van het weeshuis van jouw geld geen grote nieuwe televisie voor zichzelf koopt als jij weer vertrokken bent? Wij geven je 6 handige tips waar niet alleen jij, maar ook weeskinderen, gehandicapten, met uitsterven bedreigde dieren en andere goede doelen verder mee komen.
 

1. Ga uit van de kracht van mensen

Behandel mensen gelijkwaardig. Maak van mensen geen bedelaars, maar zorg dat ze trots kunnen zijn op wat ze kunnen. Koop bijvoorbeeld hun hand gemaakte souvenirs of vraag of ze tegen betaling iets voor je kunnen doen. Kijk en vraag wat ze nodig hebben om hun geld te kunnen verdienen. Wil je iets geven, geef dan iets waar ze verder mee komen: een rolstoel, gereedschap, een naaimachine of betaal mee aan een opleiding. Geef mensen liever de spreekwoordelijke hengel in plaats van de vis!
 
 

2. Zoek uit wie er achter een project zit

Voordat je grote bedragen geeft, verdiep je dan eerst in het project. Zoek een stichting (foundation, yayasan) met een dagelijks bestuur en onderzoek wie de leiding heeft over het project. Kijk of er controle op de geldstromen is. Geef je geld voor een specifieke aankoop, vraag om een kopie van de bon en een foto van de aanschaf. Het kan ook heel goed zijn om een project te ondersteunen waar mensen zelf de touwtjes in handen hebben. Zij weten immers zelf het best wat ze nodig hebben. En je geeft de mensen zélf de verantwoording, in plaats van dat je mensen afhankelijk maakt van goedwillende buitenlanders.
 

3. Overleg met een project; vraag waaraan behoefte is

Wellicht vind je het leuk om knuffels of speelgoed aan een weeshuis te geven, maar misschien is schoolgeld of geld voor eten veel dringender nodig. Wij wilden eens met kerst educatief speelgoed en boeken schenken aan een weeshuis in een township in Zuid-Afrika. Na overleg bleek dat speelgoed en boeken voor de oudere kinderen met een leerachterstand een goed idee was, maar dat knuffels voor de baby’s niet het juiste idee was. Er was op dat moment geen geld voor poedermelk of babyluiers. We waren blij dat we met hen hadden overlegd over wat ze nodig hadden. Zegt men materiaal nodig te hebben, ga dan zelf mee om dit te kopen. Zo weet je zeker dat je geld ook daadwerkelijk wordt gebruikt waarvoor je het had bedoeld, en niet wordt uitgegeven aan andere onkosten.
 

4. Betaal voor je bezoek aan een project of dierenopvang (en pas op met vrijwilligerswerk)

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel projecten. Immers, van de overheid ontvangt men geen financiële bijdrage en lokale mensen kunnen geen geld missen. Met name bij dierenopvangcentra zoals Wildlife Friends Foundation in Thailand betaal je vaak voor de rondleiding, of het vrijwilligerswerk dat je er doet. Met behulp van deze inkomsten kan zo'n project andere uitgaven bekostigen. Controleer wel of je vrijwilligerswerk wel diervriendelijk is. Check of de leeuwenwelpen die je verzorgd niet bedoeld voor 'Canned Hunting' (jagen in een kleine omheining, zodat de leeuw geen kans maakt om te ontkomen) zijn. Pas ook op met vrijwilligerswerk in een weeshuis. Zorg dat dit niet puur een manier is om geld te verdienen, maar dat er een goed beleid achter zit. Kinderen raken onthecht als er telkens maar andere verzorgers zijn. Doe dit werk alleen als jij bijvoorbeeld lokale docenten kunt opleiden, zodat er een blijvend effect is en de kinderen niet steeds wisselende verzorgers hebben. 
 

5. Koop een souvenir of doe een donatie

Hoef je niet te betalen voor een rondleiding, koop dan een souvenir (bijvoorbeeld gemaakt door gehandicapten van Cahaya Mutiara Ubud op Bali) of doe een donatie. Vaak zijn er ook projecten waar vrouwen in kansarme gebieden hebben leren handarbeiden. Het Kindertehuis Bukit Lawang op Noord-Sumatra kun je sponsoren door een boom te kopen. Hiermee creëert het kindertehuis zijn eigen plantage waarmee het langdurig in zijn eigen onderhoud kan voorzien.
 
 

6. Maak contact en verstop je niet achter je camera

Als je op bezoek gaat in een weeshuis, een opvanghuis voor mensen met een beperking, of als je door een arme wijk (township) wordt rondgeleid, laat je dan niet verleiden tot een human safari. In plaats van jezelf achter je cameralens te verstoppen, kun je er ook gewoon zíjn en een praatje maken met de mensen. Mensen kunnen zich erg schamen voor hun omstandigheden. Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden: met respect.
 
 

Wat is jouw ervaring met goede doelen?

Heb jij ervaring met het bezoeken van goede doelen in je vakantieland? Heb je tips die je met andere reizigers wilt delen? Plaats ze dan in het veld hieronder. We zijn benieuwd naar je reactie!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel