BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Met een Happy Heart bij Stichting Senang Hati

Bali reizen - Ubud - Senang Hati - Happy Heart

“Als ik eens een minder leuke dag heb, moet ik nog maar eens aan hen terug denken,” zegt mijn zus Ingrid, die mee is naar Senang Hati Foundation. De naam Senang Hati betekent Happy Heart, een goed gekozen naam. Door de enorm positiviteit van de Senang Hati leden, de meesten in een rolstoel, krijg je spontaan een 'happy heart'.

Indonesië | 28-02-2013
Paulien

Als we op Bali zijn, ga ik altijd langs bij de Senang Hati Foundation (Stichting Happy Heart). Mensen met een fysieke handicap wonen en werken hier samen. Voor mij is zo’n bezoek altijd een hoogtepunt. Dat komt de enorm positieve energie die de Senang Hati’s uitstralen. Ze zijn dankbaar voor alles wat ze wél hebben. “Als ik eens een minder leuke dag heb, moet ik nog maar eens aan hen terug denken,” zegt mijn zus Ingrid, die mee is.
 
Eigen inkomen
Samen zijn de Senang Hati’s in staat om trots hun eigen inkomen te verdienen en onafhankelijk te leven. Bijvoorbeeld door handgemaakt armbanden, kettingen, schilderijen en houtsnijwerk te verkopen in hun winkel in Tampak Siring. Ze zijn er trots op dat ze onafhankelijk zijn, en dat geeft ze een 'happy heart'. Dat er dan misschien wel iets aan hun benen, maar niets aan hun hoofd mankeert, blijkt wel uit het feit dat ze zelf de Stichting besturen en runnen. En daar houden wij dan weer van, want mensen weten zelf het beste hoe ze geholpen kunnen worden. Het liefst geven we mensen de spreekwoordelijke hengel, zodat ze daarna zichzelf kunnen helpen. Een rolstoel is een enorm hulpmiddel om onafhankelijk te kunnen. Ketut Rasi en Made Karma hebben een rolstoel nodig. Ze hebben zelf nog nooit een rolstoel gehad, en maken gebruik van een kapotte afgedankte stoel.
 
Van bananenblad tot recycle shopper
Een mooi initiatief is de recycle shopper die Dewi –een doof meisje- in elkaar stikt achter haar naaimachine. De tassen worden gemaakt van zakken voor 25 kilo rijst. De tas ziet er niet alleen vrolijk uit, het draagt bij aan het hergebruik van plastic materiaal. Omdat men in Indonesië van oudsher in bananenblad verpakt, gooit men plastic verpakkingen óók achteloos in de natuur. Dat plastic niet vanzelf afbreekt, zoals bananenblad dat doet, is bij de meeste mensen nog niet door gedrongen. Dit komt ook door het geloof dat de demonen in de zee alles opeten, dus ook plastic afval. “Dewi, ik koop er eentje van je!” Dewi straalt.
 
Brommerzijspan
Wat ik ook bijzonder vindt, is de enorme inventiviteit die ik bij de Senang Hati leden zie. Zo hebben ze een zijspan ontworpen voor aan de brommer. De mannen met 1 niet goed functionerend been of prothese kunnen nu  hun hele gezin op de brommer meenemen. Want met drie wielen kun je niet omvallen. Lekker veilig dus. Een bijkomend voordeel is, dat je vanuit een zijspan heel relaxed om je heen kunt kijken en zelfs foto’s kunt maken. Dat weet ik uit ervaring, omdat ik een dag met Komang op stap ben geweest in zijn brommerzijspan. Ik vond het zó leuk , dat ik het bestuur vroeg of ze onze reizigers ook in een brommerzijspan mee willen nemen op een excursie in de groene omgeving van Ubud en een lekkere lunch voor hen willen koken. Zo verdient Senang Hati weer wat bij. En het mooie is, dat de mensen die deze excursie inmiddels gedaan het een onvergetelijk hoogtepunt op hun reis vinden!
 
Boekenleggers
Komang heeft eerder voor mijn zus Ingrid boekenleggers gemaakt van kralen. “Die bijzondere boekenleggers waren een goed idee. In de boekwinkel Ganesha verkoop ik ze goed.” “Komang kun je voor mij een paar van je houten boekenleggers maken, maar dan met een hart erop? Jullie heten immers ‘happy heart’ dus dat lijkt me een leuk cadeautje voor de reizigers die ons geholpen hebben een rolstoel voor Senang Hati te kopen,” vraag ik. Komang pakt een stuk papier en even later laat hij me een ontwerp zien. “Wat een goed idee! Die ga ik ook in de winkel leggen!” zegt Komang enthousiast. Da's ook iets waar ik van hou, de Senang Hati's zijn echte aanpakkers, ze pakken iedere suggestie met beide handen aan.
 
Deel, like en win recycle-shopper van Senang Hati uit Bali!
Footprint Travel bestaat 5 jaar en geeft daarom 5 weken lang cadeautjes weg op onze Facebook pagina! Deze week de vrolijke handmade shopper van re-use rijstzakken, gemaakt door Dewi. Hou Bali schoon én support het goede doel!
 
Ook helpen?
Hulp is altijd nodig. Er zijn continue rolstoelen nodig, want er komen nieuwe leden bij en rolstoelen gaan stuk. En Dewi heeft een nieuw hoorapparaat nodig, met 1 oor zou ze nog een beetje kunnen horen. Boek je een reis, vink dan het hokje €15,- voor het goede doel aan! Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Go Fair

Indonesië reizen - Dewi heeft de recycle shopper uit de win-aktie gemaakt. Senang Hati, Bali. Indonesië reizen - Ketut Rasi en Made Karma hebben een nieuwe rolstoel nodig. Senang Hati, Bali.Indonesië reizen - In de keuken-eetruimte van Senang Hati, Bali.Indonesië reizen - Made zit op een houten plank. Senang Hati, Bali. Indonesië reizen - Dewi achter de naaimachine. Senang Hati, Bali.Indonesië reizen - Gusta maakt een sjaal voor Ingrid. Zijn vrouw Ayu kijkt toe. Senang Hati, Bali. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter