Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Mijn eigen goeroe!

Indonesie - Bali - Ubud - Yoga - Spiritueel

Op een ietwat ranzig yogamatje krijg ik les van mijn eigen 'goeroe'...

Indonesië | 28-02-2009
Paulien van der Geest

Ubud, wordt het spirituele en artistieke hart van Bali genoemd. Van oudsher worden in deze weelderige groene omgeving medicinale planten gevonden. Hierdoor waren (en zijn) er veel healers, traditonele genezers, gevestigd in Ubud. Er hangt een unieke sfeer in Ubud, waardoor wij hebben besloten 7 weken te blijven.
 
Bij toeval ben ik niet naar de bekende Yoga Barn gegaan, waar –heel praktisch- 7 dagen per week van ’s ochtends tot eind van de dag yoga les wordt gegeven. Maar op één of andere onbegrijpelijke manier ben ik de eerste dag terecht gekomen bij een Balinese yogaleraar, die nauwelijks adverteert of bekend is.
 
We huren een huis in de rijstvelden, net even buiten Ubud. Iedere ochtend loop ik een pad af, spring op mijn brommer en rij naar mijn eigen ‘goeroe’. Schrik niet, guru is het Indonesische woord voor leraar. Op het grasveld van een klein lokaal homestay spreiden we rieten matten uit, daarop een ietwat sleets yogamatje, dat dringend een schrobbeurt mag hebben. Waarom kies ik voor deze yogaleraar, boven de veel geliktere, professioneel uitziende yoga studios?
 
Guru Made is een vijfde generatie Balinese healer en heeft zijn traditionele geneeskunde van zijn opa geleerd. Vanaf zijn geboorte ziet hij aura’s. Dit is goed te merken aan zijn yoga lessen, hij let vooral op of de energie wel goed doorstroomt. En voel ik me niet goed, dan kijkt hij een paar minuten en dan zegt hij:”Oh te veel water…” (Hij gaat uit van het Ayurvedische principe van vuur, wind, water.)  En dan volgt de oplossing. Meestal geeft hij energie en zegt dat ik moet gaan slapen en tegen mijn ‘husband’ moet zeggen dat hij me niet mag storen!
 
Na de yoga praten we vaak nog een tijdje. De Balinezen zijn hindoeïstisch en hun godsdienst is volledig in hun dagelijks leven en denkwijze verweven. Alles draait er om goed karma te krijgen, dus goed te zijn voor anderen. Daarnaast moet je altijd eerlijk zijn, want de god in jezelf weet precies wat je doet.
 
Na een paar weken van trouwe yoga, leert hij me ook de basis van traditionele Balinese healing. In Sanskriet, een van de oudste talen, leert hij me symbolen en mantras. Een van de belangrijkste dingen om je energie sterker te krijgen en om je te wapenen tegen de bekende Indonesische black magic, is gelukkig heel makkelijk: Smile!
 
Gelukkig is guru Made een zeer nuchtere en eigentijdse ‘goeroe’, bijvoorbeeld als hij uitlegt waar de inwijding tot Balinese healer toe dient. “Hiermee geef ik de kosmos je pincode, zodat ze kunnen herkennen wie jij bent.” Daar hou ik wel van, een goeroe met zijn hoofd bij de kosmos en zijn voeten stevig in het aardse bestaan!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Spiritueel Yoga

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter