Mijn eigen goeroe!

Indonesie - Bali - Ubud - Yoga - Spiritueel

Paulien van der Geest, 28 februari 2009
Ubud, Indonesië

Ubud, wordt het spirituele en artistieke hart van Bali genoemd. Van oudsher worden in deze weelderige groene omgeving medicinale planten gevonden. Hierdoor waren (en zijn) er veel healers, traditonele genezers, gevestigd in Ubud. Er hangt een unieke sfeer in Ubud, waardoor wij hebben besloten 7 weken te blijven.
 
Bij toeval ben ik niet naar de bekende Yoga Barn gegaan, waar –heel praktisch- 7 dagen per week van ’s ochtends tot eind van de dag yoga les wordt gegeven. Maar op één of andere onbegrijpelijke manier ben ik de eerste dag terecht gekomen bij een Balinese yogaleraar, die nauwelijks adverteert of bekend is.
 
We huren een huis in de rijstvelden, net even buiten Ubud. Iedere ochtend loop ik een pad af, spring op mijn brommer en rij naar mijn eigen ‘goeroe’. Schrik niet, guru is het Indonesische woord voor leraar. Op het grasveld van een klein lokaal homestay spreiden we rieten matten uit, daarop een ietwat sleets yogamatje, dat dringend een schrobbeurt mag hebben. Waarom kies ik voor deze yogaleraar, boven de veel geliktere, professioneel uitziende yoga studios?
 
Guru Made is een vijfde generatie Balinese healer en heeft zijn traditionele geneeskunde van zijn opa geleerd. Vanaf zijn geboorte ziet hij aura’s. Dit is goed te merken aan zijn yoga lessen, hij let vooral op of de energie wel goed doorstroomt. En voel ik me niet goed, dan kijkt hij een paar minuten en dan zegt hij:”Oh te veel water…” (Hij gaat uit van het Ayurvedische principe van vuur, wind, water.)  En dan volgt de oplossing. Meestal geeft hij energie en zegt dat ik moet gaan slapen en tegen mijn ‘husband’ moet zeggen dat hij me niet mag storen!
 
Na de yoga praten we vaak nog een tijdje. De Balinezen zijn hindoeïstisch en hun godsdienst is volledig in hun dagelijks leven en denkwijze verweven. Alles draait er om goed karma te krijgen, dus goed te zijn voor anderen. Daarnaast moet je altijd eerlijk zijn, want de god in jezelf weet precies wat je doet.
 
Na een paar weken van trouwe yoga, leert hij me ook de basis van traditionele Balinese healing. In Sanskriet, een van de oudste talen, leert hij me symbolen en mantras. Een van de belangrijkste dingen om je energie sterker te krijgen en om je te wapenen tegen de bekende Indonesische black magic, is gelukkig heel makkelijk: Smile!
 
Gelukkig is guru Made een zeer nuchtere en eigentijdse ‘goeroe’, bijvoorbeeld als hij uitlegt waar de inwijding tot Balinese healer toe dient. “Hiermee geef ik de kosmos je pincode, zodat ze kunnen herkennen wie jij bent.” Daar hou ik wel van, een goeroe met zijn hoofd bij de kosmos en zijn voeten stevig in het aardse bestaan!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Spiritueel Yoga

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -


Reacties
Mariette
"Weer leuke verhalen van jou ontvangen. Thanks.Ben zelf ook begonnen met yoga in oktober en dit voelt inderdaad goed. Grappig om te zien in welke ontspannen omgeving jullie dit doen. Beter dan hier in een zaal. Een medeyogaaster heeft voorgesteld om straks als het warmer is bij haar in de tuin op de veranda een les te gaan volgen. Dan zal ik zeker weer aan je denken!!"
Daan
"Lekker lenig ben je zeg! Ik ben vorige week als een oud wijf de treden van ons pensionnetje in Solden (Oostenrijk) afgestrompeld. Wellicht toch iets te fanatiek geskied de eerste paar dagen. Lekker spierpijn, YES! En dat van mijn Oostenrijkse ski-guru. Maar ik mag niet klagen... Het volgende uitstapje staat alweer gepland. Voordat we naar Barcelona gaan, heb ik elke week les van een Spaanse guru die mij de juiste woorden leert om een paar dagen uit de voeten te kunnen (lees: eten, drank en een massage te bestellen). Geniet lekker van je verblijf in Ubud (ik heb er mooie herinneringen aan!)."


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Indonesië reizen