BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Munduk, de fruittuin van Bali

Indonesie - Bali - Munduk - Wandelen

In Munduk worden we verrast door alles wat hier groeit en bloeit. Een lokale warung draait in één bezoek van ons hun weekomzet.

Indonesië | 22-12-2009
Paulien van der Geest

’s Ochtends –als het nog niet al te warm is- maken Ferry en ik een stevige wandeling met onze gids Putu. Vier uur lang laat hij ons versteld staan op deze prachtige wandeling. Eerst omdat er om de 100 meter wel een of andere vrucht of gewas aan de boom hangt: limoen, avocado, rambutan, peper, vanille, katoen, nootmuskaat, cacao, jackfruit, mango, salak, papaya, stervrucht banaan, kokosnoot, het gaat maar door. De meeste vruchten hebben we inmiddels wel eens ergens in Indonesië gezien, maar nooit zag ik zoveel verbouwd worden op zo’n compact gebied. Munduk is echt de groente- en fruittuin van Bali!
 
Maar Putu neemt ons ook mee naar de kleinste sluiproutes over soms glibberige paadjes, om ons twee watervallen en de mooiste landschappen te laten zien. Munduk ligt prachtig in de bergen, dus we hebben vergezichten over de vallei. We waren echt onder de indruk van al het weelderig groen en na een jaar in Indonesië wil dat wel wat zeggen! Geen wonder dat hier in 1902 het eerste guesthouse van Bali door de Nederlanders werd gevestigd!
 
Na vier uur stevig wandelen, komen we flink bezweet aan in het Ecohotel, waar vrienden Eva en Arjan inmiddels een Balinese kookworkshop hebben gevolgd. Zij zijn meer van lekker eten, dan zweten, maar dat komt ons na deze stevige wandeling alleen maar goed uit. De lekkerste gerechten zijn bereid op een authentiek houtvuurtje, zoals de meeste Balinezen nog steeds het liefste doen.
 
Munduk is een minuscuul dorp, dus behalve de guesthouses met hun restaurants, valt er niets te beleven. Toch gaan we de tweede avond op zoek naar een lokaal tentje, waar de locals eten. We vinden een minieme warung ergens aan de straat. Een klein eetstalletje waar je op een paar plastic krukjes zit en eet aan een plank tegen de muur. Geen toerist die hier naar binnen wil, dit is echt een tentje voor de chauffeurs. Maar de gebakken kip doet niet onder voor die van Kentucky Fried Chicken! De heren hebben behoorlijk honger en bestellen flink wat gerechten. Toen we afrekenden (ik geloof met zijn zessen tien euro) en ook nog wat fooi gaven was de mevrouw van het eettentje helemaal blij. We hadden de indruk dat ze in één avond een weekomzet had gedraaid, zo straalde ze!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Culinair - Off the beaten track - Go Local

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter