BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Must-do: Dit zijn de leukste lokale markten van Indonesië!

Indonesië Reizen - Indonesië Rondreis - Lokale Markten - Reistips

Niets is leuker dan rondsnuffelen op lokale markten. Proef exotisch fruit dat je nog nooit eerder hebt gezien. Waar vind je de beste lokale markten van Indonesië.

Indonesië | 04-12-2017
Obbo Spanjaard

Niets is leuker dan rondsnuffelen op lokale markten. Proef exotisch fruit dat je nog nooit eerder hebt gezien. Huisvrouwen die fanatiek onderhandelen over hun dagelijkse groente en fruit. Tien soorten rijst om uit te kiezen. Maar ook allerlei bontgekleurde, kitscherige huis- ,tuin- en keuken artikelen. Je kijkt je ogen uit! Indonesië kenner Obbo Spanjaard vertelt waar je de beste lokale markten vindt.  
 
Hoewel het straatbeeld in Indonesië tegenwoordig wordt beheerst door kleine supermarktjes, die vaak ook nog 24 uur open zijn, doet de gemiddelde Indonesiër zijn (of haar, in de meeste gevallen) inkopen liever op de lokale markt, de pasar. Want hier is de keuze enorm, zijn alle producten vers en krijg je waar voor je geld  (de gemiddelde Indonesische huisvrouw kan je precies vertellen wat een kilo tomaten of gezouten visjes ‘doet’).
 

Must-do voor reizigers!

Vergaap je op de pasar aan bijzondere producten die je nooit eerder hebt gezien en maak de meest kleurrijke foto’s; poseren voor de foto vindt men vaak geen probleem.  Kom in contact met de lokale bevolking en maak een praatje met de vrouwen die de marktkramen runnen; dé gelegenheid om je eigen onderhandel skills eens te testen! En, last but not least, lokale markten zijn dé plekken om leuke lokale gebruiksvoorwerpen in te slaan (zoals rijstlepels) of je fruit voorraad aan te vullen. Altijd lekker om bij je te hebben voor onderweg.
 
Wij geven je een aantal tips voor lokale pasar die je eigenlijk niet over mag slaan:
 

Markt 1: Koeienkoppen in Balige - Noord Sumatra

Als je op weg bent van het Tobameer naar Bukittinggi op Sumatra dan is dit min of meer een verplichte stop. De grote markthallen met de traditionele Batak zadeldaken zijn al van een afstand te zien. Binnen tref je een enorme wet market aan, waar alle verse waren die je kunt bedenken te vinden zijn: vis, vlees, groenten en fruit. Vooral de vleesafdeling is interessant, mits je niet te weekhartig bent! Je vindt er bijvoorbeeld koeienkoppen en -staarten en natuurlijk levende kippen. De Batakkers zijn Christenen dus je kunt hier tevens  alle delen van het varken kopen, wat bijzonder is in voornamelijk Islamitisch Indonesië. Balige ligt op ongeveer twee uur rijden van het Tobameer; een prachtplek voor een koffiestop! Drink hier een bakje vers gebrouwen kopi tubruk in een van de vele gezellige kleine warungs.
 

Markt 2: De vrouwen zijn de baas in Bukittinggi - West Sumatra

Je bent niet in Bukittinggi, -hoofdstad van de Minangkabau-streek op Sumatra- geweest als je er de markt niet bezocht hebt. Daar kun je best een paar uur voor uittrekken, want de markt is enorm. Hij begint als Pasar Atas (bovenmarkt) rond de Jam Gadang (klokkentoren). Dit deel van de markt richt zich op de lokale Indonesische toeristen, die Bukitinggi, met name in het weekend, graag bezoeken en dit is dé plek om een goedkoop lokaal souvenir aan te schaffen. Vanaf daar slingert de markt omlaag richting Pasar Bawa (benedenmarkt). Je zult verbaasd staan over de vele soorten kroepoek die hier te koop zijn, gemaakt van tapioca en aardappel, maar ook van buffelhuid, zaden en groenten als spinazie en biet! Daal af langs kramen beladen met fruit tot je beneden aankomt bij de versmarkt. Heel leuk aan deze  pasar is dat de marktvrouwen zeer extravert zijn en je snel en makkelijk contact maakt. De Minangkabau hebben een matrilineair systeem (dat wil zeggen dat de overerving gaat van moeder op dochter), dus vrouwen in dit deel van Sumatra genieten hoog aanzien en zijn bepaald niet op hun mondje gevallen.
 

Markt 3: Batik in Beringharjo - Yogyakarta, Java

Deze levendige stad is rijk aan markten, en de meesten zijn toeristische trekpleisters. Een van de grootste lokale markten van de stad is echter meteen een van de minst toeristische: Beringharjo.
 
Als je de markt wil bezoeken moet je geen last van claustrofobie hebben, want hij is gehuisvest in een groot overdekt complex (dat nog uit koloniale tijd stamt) van meerdere verdiepingen waar het erg druk kan zijn. Binnen tref je een staalkaart aan van wat Yogyakarta te bieden heeft : lokale souvenirs, eetwaren, maar natuurlijk ook de batik waar de stad zijn faam aan heeft te danken. Wat een bezoek echt gedenkwaardig maakt zijn echter de bezoekers. De inwoners van Yogyakarta gelden in heel Indonesië als de meest vriendelijke en je zult overal aanspraak hebben en zeer waarschijnlijk meerdere keren op de foto moeten.
 
 
 
Obbo Spanjaard woonde en werkte op verschillende eilanden in Indonesië. Hij is dol op het lekkere Indonesische eten. Hij had zelfs een eigen restaurantje op Sumatra! Obbo is nu Indonesië expert bij Footprint Travel en kan je als geen ander adviseren over je Indonesië reis.
 

Markt 4: Alles voor je huis, tuin en keuken - Kalibaru, Java

Mocht je twee dagen op deze aangename plek op Oost-Java verblijven, dan is het een aanrader de centrale pasar te bezoeken. Deze ligt, enigszins onopvallend, aan de hoofdweg. Zodra je de kleine centrale poort betreden hebt, ontvouwt zich echter een zeer overzichtelijk complex van gangen en kraampjes. Hier merk je ook dat de markt voor meer dan alleen maar verse aankopen wordt gebruikt;it is de Blokker, C&A, Kruidvat en Action in één! En alles is er natuurlijk spotgoedkoop; dit móet ook welwant de gemiddelde Indonesiër heeft nog steeds heel weinig te besteden.  Na de dagelijkse inkopen om eten te kunnen bereiden, blijft er voor kleding of huishoudelijke benodigdheden vaak niet heel veel meer over voor veel Indonesische gezinnen. Wat opvalt aan deze markt is dat alles er zo netjes uitziet. De paden zijn betegeld en schoongeveegd en alle kraampjes staan keurig in het gelid.
 
 

Markt 5: Spotgoedkoop lekker eten op de avondmarkt - Sanur, Bali

Sanur is niet de eerste plek waar je aan denkt bij een leuke lokale pasar, maar toch heeft dit toeristenstadje een van de fijnste pasar malam (avondmarkten) van Indonesië. Deze zogenaamde Pasar Sinddu opent iedere middag zijn poorten om een uur of 5 en sluit tegen 10 uur. De markt wordt gerund door vrijwel alleen Javanen dus dit is dé plek om heerlijk Javaans te eten. Het grootste deel van de bezoekers bestaat dan ook uit Javanen, die in de toeristenindustrie werk vinden en heimwee hebben naar de pasar malam van hun geboorte-eiland, maar er zijn ook altijd wel wat loslopende toeristen te vinden. Naast een geweldige nasi rames kun je er een van de lekkerste sate kambing van de archipel krijgen. Spoel dit alles weg met een versgeperste vruchtensap van een van de sap barretjes (tip: bestel een zuurzaksapje) en, als je dan nog ruimte hebt, bestel een pisang goreng, zo warm uit het vet. Voor dit godenmaal ben je waarschijnlijk niet meer dan een euro of 4 kwijt.
 

Markt 6: Met een paardenkarretje naar de markt - Lombok

Het authentieke Lombok is een walhalla voor wie van lokale markten houdt. Overal langs de weg zul je deze vinden, variërend van kleine marktjes, vaak niet meer dan een paar vrouwen op de grond, die hun koopwaar op doeken uitgestald hebben, tot grote overdekte markten. Als je ergens cidomo ziet rijden, de veelkleurige paardenkarretjes die typisch zijn voor Lombok, dan weet je eigenlijk al zeker dat er een markt in de buurt is, want dit vervoermiddel wordt voornamelijk gebruikt om bezoekers en hun marktkoopwaar te vervoeren.
 
Wil je een echte grote markt zien, bezoek dan Sweta, gelegen aan de hoofdweg ten westen van de stad Mataram. Dit is een enorm complex van winkels en marktkramen, waar echt van alles te koop is. Wie weet lukt het om hier een paar songket, de prachtige geweven doeken waar het eiland beroemd om is, voor een prikkie te ‘’scoren’’.
 

Wanneer is de markt?

De meeste markten openen vroeg, als de aanvoer van het omringende platteland binnenkomt en zijn het domein van vrouwen. Zij doen de inkopen, maar staan meestal ook achter de kramen. In kleine dorpjes is de markt niet elke dag, maar maakt deel uit van een circulerend rondreis systeem. De meeste plaatsen kennen echter een dagelijkse markt, die eigenlijk alleen dicht is op Idul Fitri, de eerste dag van het einde van de Ramadan.
 
    

Ontdek zelf de leukste plekjes in Indonesië! Vraag gratis offerte aan!

Waar gaat jouw Indonesië reis naar toe? Wordt het Sumatra, Java, Bali of de kleine Sunda eilanden? Of zoek je het avontuur op Sulawesi, Kalimantan of de Molukken? Obbo Spanjaard, Indonesië expert bij Footprint Travel adviseert je graag over de reis die bij jou past.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter