Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Naar de 'bank' in Yogyakarta

Indonesie - Java - Yogyakarta - Fietstocht - Desa

We ontdekken een bijzondere 'bank' op het platteland van Java.

Indonesië | 01-01-2008
Paulien van der Geest

Yogyakarta is een veelzijdige stad, waar iedereen wel iets naar zijn gading vindt. Wij zijn er al een paar keer eerder geweest, en vinden Yogyakarta een fijne plek. Gelukkig vindt de rest van de familie zijn draai ook snel. Vanessa en Eelco bezoeken de kraton (het paleis van de Sultan) en een dansvoorstelling. Corrie leest lekker een boekje in de tuin van het hotel. Ferry moet een aantal zaken regelen.
 
Lex en ik fietsen langs dorpjes en rijstvelden en bezoeken kleine familie werkplaatsen. We hebben een ontzettend leuke gids en fietsen in een klein groepje op rustige weggetjes door de dorpjes rondom Yogyakarta. Zien we iets bijzonders, dan stappen we af en gaan we kijken. Althans, voor ons is het oogsten van rijst bijzonder, voor de lokale bevolking natuurlijk dagelijkse kost. We mogen zelf even probeen hoe zwaar werk het is, om de rijstkorrels eruit te slaan. In een klein familiebedrijf helpen we een handje met het klaarmaken van kroepoek. Op het land zien we hoe bakstenen worden gebakken en ook hier 'dragen we een steentje bij'.
 
Het grappigste van de fietstocht vinden we het bezoek aan ‘de bank’. Mensen blijken hun spaargeld te investeren in kalfjes. Als ze eenmaal groot zijn, brengen ze veel geld op, of ze krijgen kalfjes die doorverkocht kunnen worden. Je wilt natuurlijk niet dat je ‘spaarcentjes’ zomaar weglopen of dat de bank wordt ‘overvallen’. Daarom slapen er om toerbeurt mannen uit het dorp onder het afdakje bij de koeien.
 
En Lex… de Indonesische taal is weer helemaal omhoog geborreld. Corrie kan na 33 jaar huwelijk haar man opeens niet meer verstaan. “Het is net of ik met een nieuwe man getrouwd ben,” grapt ze.
Lex gaat met onze chauffeur Norman op pad langs kleine warungs (eettentjes) om de lekkernijen uit zijn jeugd terug te vinden en in het Indonesische te babbelen. Ze wisselen zelfs email adressen uit en zo houdt Lex een ouderwetse ‘penvriend’ over aan deze reis!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Cultuur - Go Local

Indonesië reizen - Kroepoek makerijIndonesië reizen - De Bank bij YogyakartaIndonesië reizen - De Bank bij YogyakartaIndonesië reizen - Rijst oogstenIndonesië reizen - Zelf kroepoek makenIndonesië reizen - Lex oogst rijstIndonesië reizen - Fietstocht YogyakartaIndonesië reizen - Bakstenen bakkenIndonesië reizen - Fietstocht YogyakartaIndonesië reizen - De Bank bij YogyakartaIndonesië reizen - De Bank bij Yogyakarta 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter