BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Off the beaten track in Meru Betiri Nationaal Park

Indonesie reizen - Java - Jungle - Schildpadden - Meru Betiri Nationaal Park

Met een jeep hobbelen we over zandpaden naar het Meru Betiri Nationaal Park, bekend om zijn reuzenzeeschildpadden. Apen hangen in de bomen en neeushoornvogels vliegen over ons hoofd.

Indonesië | 02-08-2009
Paulien van der Geest

We zijn met een jeep over een hobbelig zandpad door koffieplantages en het Meru Betiri Nationaal Park gereden. Een avontuurlijke rit! Als het pad te oneven is, en we erg door elkaar worden geschud, sturen we de jeep een eindje vooruit om te wandelen en zien in de bomen langs de kant apen zwieren. Zelfs de zeldzame neushoornvogels komen laag over wieken. We mogen dan op Java zijn, dit deel is nog ongerept. Op een jungle tocht moet het pad door een lokale man regelmatig uitgekapt worden. Ons doel is om reuzenzeeschildpadden hun eieren te zien leggen op het strand.
 
Het is zondagmiddag en we wandelen door het dorpje waar de plantage arbeiders wonen.  Een jongetje in een Spidermen pak zit achterop de brommer bij zijn vader. Dat jongetjes van Spidermen pakken houden is blijkbaar universeel. Verlegen giechelend zeggen een paar meisjes ons gedag. Een omaatje veegt de straat, aan beide kanten zijn de tuinen mooi groen.
 
Er wordt een voetbalwedstrijd gehouden. In de open laadbak van een truck is het uitspelende team uit een 7 uur verder opgelegen dorp gekomen. Na deze pot voetballen mogen ze dus in het donker ook weer 7 uur terug. Achter het doel graast een koe. Het lijkt ze niet te deren en ze scoren volop.
 
De kinderen langs de kant van het veld vinden ons stukken interessanter dan de voetbalwedstrijd. Of gaat het ze er alleen maar om wie het meeste op de foto wordt gezet? De hyperactieve jongetjes geven de lijdzaam afwachtende meisjes geen kans om op de foto te komen. Na veel streng kijken van mijn kant, lukt het me dan toch om ook de meisjes hun foto te laten zien.
 
We slapen in een zeer eenvoudig guesthouse, gerund door een lokale familie die geen woord Engels spreekt. We worden ontvangen met de typische Indonesische gastvrijheid van thee en gebakken casave. Ook het avondeten smaakt goed na een dagje in de buitenlucht. Het guesthouse lijkt meer voor schoolreisjes door Indonesische jongeren lijkt te zijn ingericht. We hebben per koppel maar liefst 5 éénpersoons bedden om uit te kiezen en een Indonesische koud water mandibak om ons mee te douchen. Gelukkig is er geen hurkwc, maar een westers toillet, het nut van een wc bril hebben ze echter niet ingezien. We kunnen er wel om lachen. En waarschijnlijk is het net zo hychienisch zo: een bak water uit de mandi erover heen en de wc is weer schoon. Net als na een schoolreisje slapen we als een roos, daar kan geen 5 sterren hotel tegenop!
 
De volgende dag nemen we een kijkje in de fabriek, waar het hele dorp werk heeft. Koffie wordt gedroogd. Rubber wordt geperst. De Arbo dienst zou hier overuren maken, we geloven nooit dat dit gezond is. De machines stammen tot onze verbazing nog uit de Nederlandse tijd. De tijd heeft hier echt stilgestaan. Bijzonder om te zien. En stiekum zijn we héél erg blij dat wij in Nederland zijn geboren.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Dieren - Off the beaten track - Go Local - Jungle

Indonesië reizen - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Haantjes de voorste - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Vissersboten - Meru Betiru Park - Oost JavaIndonesië reizen - Spelen in de rivier -Meru Betiru Park - Oost JavaIndonesië reizen - Jongens - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Vegende vrouw - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Jongetje in Spidermen pak -Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Strand - Meru Betiru Park - Oost JavaIndonesië reizen - Rubberfabriek - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Keurige meisjes - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Strandwandeling - Meru Betiru Park - Oost JavaIndonesië reizen - Meru Betiru Park - Oost JavaIndonesië reizen - Voetbalwedstrijd - Sukamade - Oost JavaIndonesië reizen - Jeep - Meru Betiru Park - Oost Java 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel