Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ogoh Ogoh en Nyepi: de meest spectaculaire tijd op Bali

Bali reis - Reistips - Beste reistijd Bali - Feestdagen - Tempels

Een bijzonder fenomeen op Bali is Nyepi, de Dag van de Stilte. Het Indonesische eiland Bali wordt jaarlijks op Nyepi volledig stil voor 24 uur. De avond ervoor zijn er de spectaculaire Ogoh Ogoh optochten

Indonesië | 28-01-2019
Paulien van der Geest

Tot mijn verbazing sprak ik een aantal toeristen die snel Bali ontvluchten voor Neypi. Blijkbaar konden deze jonge reizigers slecht tegen het idee van een dag stilte en een boek lezen. Terwijl ik juist mijn best deed om nu eens op Bali te zijn, gedurende deze bijzondere periode! Ik keek mijn ogen uit, en zou iedereen aanraden om juist naar Bali te gaan. Hou alleen wel rekening met je reisprogramma, trek hiervoor anderhalve dag uit. Nyepi valt ieder jaar op een andere dag, omdat Bali een maankalender volgt. 
 

Twee dagen voor Nyepi: Kleurrijke Melasti processies

Voorafgaand aan Nyepi zijn er vele ceremonies en processies. Twee dagen voor Nyepi zijn de grote Melasti processies, waarbij honderdduizenden lokale mensen prachtig gekleed in Balinese klederdracht, religieuze Hindoe rituelen uitvoeren op de stranden van Bali. Belangrijke spullen uit de tempel worden dan gewassen in de zee. De gelovigen gaan dikwijls te voet vanuit hun dorp naar het strand, dus je zult processies tegenkomen, zeker als je aan de kust bent.
 
 

Dag voor Nyepi: Spectaculaire Ogoh Ogoh monsters

Het doel van Ogoh Ogoh is het verjagen van boze geesten en demonen. De dag voor Neypi is er ‘s middags om 12 uur een offerceremonie aan de geesten van de onderwereld, genaamd de Tawur Agung Kesanga ceremonie. De avond (zodra het donker is, vanaf een uur of 6) voor Nyepi is Ogoh Ogoh avond, een spectaculaire optocht met prachtige monsters, fascinerend om te zien!
 
De jeugd uit iedere buurt maakt zijn eigen metershoge monster, die op bamboestokken rondgedragen wordt. De Balinezen blinken uit in creativiteit, dus deze monsters zijn werkelijk schitterend en vol fantasie gemaakt. Bij sommige monsters druipt het kwijl uit de mond en blinken grote tanden. Het monster wordt begeleid door muzikanten die zo hard mogelijk muziek maken.
 

Nyepi: De Dag van Stilte

Na het verjagen van de boze geesten is het van 6 uur ‘s ochtends tot de volgende dag 6 uur volledig stil op Bali. Het is de bedoeling dat de kwade geesten denken dat Bali verlaten is. Mochten er ondanks de Ogog-Ogoh monsters toch nog boze geesten over het eiland vliegen, dan zorgt de stilte en de afwezigheid van licht ervoor dat de geesten Bali niet zien. Wat niet zichtbaar en hoorbaar is, bestaat niet! De geesten kunnen daardoor niet het eiland betreden. Opgeruimd staat netjes! Het nieuwe jaar begint schoon zonder boze krachten.  
       

Nyepi: Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag wordt in Bali dus een beetje anders gevierd dan bij ons. Mensen mogen gedurende Nyepi niet buiten komen. Er is geen gemotoriseerd verkeer en zelfs de luchthaven gaat volledig dicht (uniek in de wereld). Alleen ziekenhuizen blijven open en dokters mogen in een auto rijden. Traditionele ordebewakers kijken hierop toe. TV, radio en internet kanalen worden afgesloten, alle publieke verlichting gaat uit, thuis steekt men kaarsen aan. De Balinezen blijven thuis en gebruiken deze tijd om te mediteren en te vasten. Gezinnen doen een spelletje met de kinderen.
 

Wat doe je als toerist tijdens Nyepi

Als toerist blijf je deze dag in je hotel. Maar Bali zou Bali niet zijn, als er toch niet een mouw aan zou worden gepast om de buitenlandse toeristen goed te verzorgen. Enkele stafleden blijven slapen in het hotel, omdat ze niet over straat kunnen gaan. In je hotel zullen speciale afspraken gemaakt worden over het eten. Vaak bestel je dit de dag van te voren omdat men niet naar de markt kan en je eet voordat het donker wordt, omdat er geen elektrisch licht wordt gebruikt op Nyepi. Als toerist mag je in je hotelkamer de lamp aan doen, met de gordijnen dicht, zodat het licht niet naar buiten schijnt en de aandacht van rondvliegende boze geesten trekt.
 
 

Wat deed ik zelf tijdens Nyepi?

Het is heel bijzonder om 24 uur volledige stilte mee te maken. Er is enkel rust en fluitende vogels. Ik deed yoga en mediteerde. Ik las een boek, ik trok een baantje in het zwembad. De dag ervoor had ik wat fruit op de markt gekocht, zodat ik wat kon snacken bij mijn kamer. En eerlijk is eerlijk, ik wilde toch iets doen, dus ik schreef een reisverslag en sorteerde mijn Ogoh-Ogoh foto’s. Als ik reis wil ik altijd 1001 dingen doen, dus het was voor mij heerlijk, zo’n ‘verplichte rustdag’!
 

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië.

 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter