BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op bezoek bij de schuwe, traditionele Baduy

Indonesie reizen - West Java - Baduy dorp - Binnen Baduy - Buiten Baduy

We gaan op bezoek bij de traditionele Baduy. Een schuw volkje, dat strikt blijft leven zoals ze al eeuwenlang doen. Anders zouden de goden maar boos worden...

Indonesië | 21-01-2013
Paulien

De Baduy hebben een bijzondere, goedbewaarde cultuur, waaraan al eeuwen niets veranderd is. Alles wat nieuw is, wordt afgewezen. Ze geloven dat verandering het kosmische evenwicht uit balans brengt. Als de goden en voorouders woedend worden, heeft dit als gevolg dat rivieren overstromen, vulkanen uitbarsten of andere natuurrampen.
 
In 40 dorpen wonen zo’n 5.600 mensen. Er zijn ‘BinnenBaduy’, die heilig zijn en afgeschermd van de buitenwereld leven. Hun dorpen zijn niet te bezoeken. Zij zijn herkenbaar aan een witte doek op hun hoofd. De ‘BuitenBaduy’ vormen als het ware een buffer om de Binnen Baduy heen. Een aantal van hun dorpen zijn wel te bezoeken. De Buiten Baduy zijn te herkennen aan de donkerblauwe bandana’s om hun hoofd. Beiden groepen leven zo traditioneel mogelijk.
 
De Binnen Baduy staan bekend als heel spiritueel. En als vreselijk schuw, maar de Buiten Baduy zijn niet minder verlegen. Als we via de gids (die nauwelijks Engels spreekt) een praatje maken, komt er soms wel een glimlachje te voorschijn. De gids vraagt of we een foto mogen nemen. Soms mag het meteen, zelfs bij een aantal van de ‘heilige’Binnen Baduy die we tegenkomen. Maar zodra de camera in het zicht komt, kijkt iedereen uiterst serieus, er kan geen lachje vanaf. Een vreemde gewaarwording, overal in Indonesië staat iedereen te dringen om op de foto te gaan (liefst met ons) en als een superster te poseren met het V-gebaar.
 
De Baduy zijn zelfvoorzienend, maar door het kleiner wordend grondgebied kwamen ze steeds meer in de problemen. De schuwe Baduy moesten dus actie ondernemen. In 1987 zijn ze blootsvoets naar Jakarta gelopen om de president te verzoeken hun bevolking met rust te laten en volgens hun oude tradities te laten leven.  President Suharto, onder de indruk van deze mystieke groep, gaf de toezegging dat zij ongestoord volgens hun tradities kunnen leven.
 
Een zege dus? De overheid komt niet langs om de Baduy kinderen naar school te sturen, of elektriciteit aan te leggen, want al deze ‘malle’ vooruitgang zien de Baduy als achteruitgang. Tegelijkertijd zijn de Baduy door deze zegetocht beroemd geworden en komen hierdoor met name Indonesische toeristen naar het dorp van de Buiten Baduy. Wij zijn een van de weinige buitenlandse bezoekers. De binnendorpen zijn afgesloten voor buitenstaanders. Enerzijds heel jammer, want we zijn bloednieuwsgierig naar die mysterieuze Binnen-Baduy. Als wij weggaan stapt er net een schoolklas uit de bus voor een excursie naar de dorpen. Toch maar goed dat de binnendorpen afgesloten zijn voor alle nieuwsgierige ogen. Laat de Baduy maar lekker leven hoe zij willen leven.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Cultuur - Go Local

Indonesië reizen - Baduy meisje weeft. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Baduy kinderen. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Baduy dorp. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Wandelen naar Baduy dorp. Indonesië reizen - Baduy vrouwen onderweg naar hun dorp. Indonesië reizen - Binnen-Baduy. Banten, Java, Indonesie.Indonesië reizen - Leven in harmonie met de natuur. Indonesië reizen - Baduy vrouw met weefgetrouw. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Baduy dorp. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Baduy vrouw. Indonesië reizen - Over deze brug ligt een afgeschermd Baduy dorp.Indonesië reizen - Binnen-Baduy. Java, Indonesie. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter