BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op reis naar Indonesië met kinderen: waar kun je het beste naar toe?

Indonesië - Op reis met kinderen - Bali - Java - Sumatra - Sunda eilanden

De reisexperts van Footprint Travel zetten de beste beste bestemmingen voor een familiereis naar Indonesië voor je op een rijtje!

Indonesië | 24-01-2016
Paulien van der Geest

Vroeger was je een fervent backpacker. Maar sinds de kinderen er zijn, kom je niet veel verder dan de camping in Frankrijk. Inmiddels zijn de reiskriebels niet meer te negeren. Indonesië lonkt… Maar waar kun je in dit grote land het beste naar toe met je kinderen?

 

Is Indonesië wel veilig met kinderen?

Zeker! Sowieso is Indonesië een heel veilig land. Gezichtsverlies is het ergste wat er is en iedereen kent elkaar. Deze sociale controle smoort elk ‘’onaangepast’’ gedrag in de kiem. De gastvrije bevolking zal er alles aan doen om het de gast naar de zin te maken. Indonesiërs zijn ontzettend lief met kinderen. Wees niet verbaasd als je zit te eten in een restaurant en een van de serveersters entertaint spontaan je baby een tijdje, zodat jij je bord kunt leegeten.
 
Alle grote plaatsen hebben ziekenhuizen, kleinere plaatsen hebben huisartsen. In plaatsen waar veel reizigers komen of expats wonen, zijn goede internationale ziekenhuizen. Vaccinaties die worden aangeraden, zoals DTP en Hepatitis A, worden bijvoorbeeld ook voor een land als Turkije aangeraden. Goed om te beseffen: Bali en Java zijn malariavrij, daarbuiten wordt door de GGD malaria preventie aangeraden.
 

Waar kun je in Indonesië het beste met kinderen naar toe?

Dat hangt af hoe ervaren reiziger jij bent en je kinderen zijn. Was jij voor de komst van de kids een ervaren Azië backpacker, dan reageer je waarschijnlijk ontspannen op onverwachte situaties en dan zullen je kinderen ook relaxed reageren. Ben je vooral in westerse landen geweest en vind je zelf Azië heel spannend, kies dan liever voor een wat comfortabeler optie. We zetten de populairste opties op een rij voor je.
 

Bali met kinderen

Bali is het meest ingesteld op toeristen. Het godeneiland heeft goede accommodaties, en er is westers eten als pasta en pizza te krijgen. In Denpasar zijn maar liefst 3 internationale ziekenhuizen te vinden, voor sommige ouders een geruststellende gedachte. De afstanden tussen verschillende plaatsen om te verblijven zijn klein. Onderweg maak je leuke tussenstops, waardoor de reis tegelijkertijd een excursie is en niet te lang duurt.
 

Java met kinderen

Ook op Java zijn goede voorzieningen voor reizigers, maar houd er rekening mee dat de afstanden redelijk groot zijn. Sla de grote steden van west Java over en begin in Yogyakarta. Van hieruit reis je door het rustigere oost Java. De jeeptocht naar de Bromo vulkaan is een hoogtepunt. Met grotere sportieve kinderen is een wandeling omhoog naar de Ijen vulkaan een goede manier om wat extra energie kwijt te kunnen. Plan regelmatig extra dagen in om van Yogyakarta naar Bali te komen. Tip: fiets over het platteland bij Solo en bezoek hier werkplaatsen of ga schildpadden spotten bij Sukamade.
 

Sumatra met kinderen en pubers

Op Sumatra is een jungletrekking natuurlijk superspannend voor kids vanaf 8 á 10 jaar. Hoe gaaf is het om oog in oog te staan met een orang oetan? Of om aapjes aan lianen rondom je accommodatie te zien zwieren? Jong en oud geniet hier van. Houd er wel rekening mee dat er op deze afgelegen plaatsen alleen eenvoudige accommodaties zijn. Vaak met een beperkt aantal uren elektra via een generator en een traditionele koudwater douche. Bij een traditionele Indonesische mandi schep je met een bakje uit een waterbak en giet je zo water over je zelf heen. Ben je het ‘kampeertype’, dan kom je hier wel uit. Raak je van streek bij het zien van mieren in je open badkamer, dan is een verblijf midden in de natuur van Sumatra niet iets voor jou en je gezin. Reis je met sportieve pubers, ga dan wandelen, fietsen en snorkelen in West-Sumatra.
 

Eilandhoppen op de kleine Sunda eilanden

De bekendste kleine Sunda eilanden zijn Timor, Flores, Sumba, Sumbawa, Lombok en Bali. Een reis over de kleine Sunda eilanden is populair onder gezinnen met wat oudere kinderen, omdat dit veel afwisseling en regelmatig de mogelijkheid voor strand en zwemmen biedt. Je kunt dan de eilanden Flores met de Komodo eilandengroep, Lombok met de Gili eilanden en Bali tot één reis combineren. In een drieweekse reis zul je niet zo veel van Bali zien, maar je vliegt altijd op het vliegveld van Bali en verblijft op de heen- en terugreis enkele nachten op Bali. Wil je een wat rustiger reis, combineer dan Flores met Bali of Lombok met Bali. Hieronder zoemen we verder in op de Sunda eilanden die je het beste kunt bezoeken.
 

Lombok en Gili eilanden met kinderen

Lombok ligt ten oosten van Bali en is een relatief klein eiland, waardoor de reisafstanden niet groot zijn. Je kunt wandelen, snorkelen en dorpjes bezoeken waar men kleden weeft, potten bakt of houtsnijwerk maakt. Van Bali naar Lombok kun je vliegen of gebruik maken van een snelboot. Voor de meeste gezinnen zijn de Gili eilanden het hoogtepunt van de reis. Dankzij de snelboot verbinding kun je de Gili eilanden makkelijk combineren met een reis op Bali, ook zonder een bezoek aan Lombok. Omdat de Gili eilanden bij Lombok horen, zal de GGD voor de Gili eilanden malariapreventie voorschrijven.
 

Flores en Komodo met kinderen

Het katholieke Flores is mooi qua natuur, nog erg authentiek en biedt veel afwisseling. Een avontuurlijke rondreis over Flores biedt strand, vulkaan, traditionele dorpen, rijstvelden én de illustere komodo varaan. De afstanden lijken niet zo groot, maar op Flores zijn de wegen helaas niet altijd goed, waardoor je toch langer over de reis kunt doen. Ook goed om te realiseren, de accommodaties zijn, buiten de grotere plaatsen Labuan Bajo en Maumere, echt heel eenvoudig. Luxe zul je in de binnenlanden van Flores niet vinden. Er is ook maar een beperkt aanbod, dus zorg dat je ruim op tijd boekt. (Vanaf april kunnen de accommodaties al uitverkocht zijn voor de zomervakantie.) De boottocht naar de Komodo eilanden bevalt de meeste gezinnen goed. Hoewel het super basic is, vinden kinderen het een groot avontuur om aan dek te slapen. In het Nationaal Park kun je met zijn allen lekker snorkelen en van de boot het water inspringen. Wandelen over het eiland om de komodo varaan te spotten is ook heel spannend. Vooral als je kind dol is op dinosaurussen is het idee dat de komodo varaan uit het tijdperk van de dinosaurus stamt, zo’n slordige 100 miljoen jaar geleden, natuurlijk geweldig!
 

Vanaf welke leeftijd met kinderen naar Indonesië?

Qua leeftijd is voor de meeste gezinnen 8 á 10 de minimale leeftijd die aan te raden is voor een rondreis. Het is ook wel heel prettig als je kind een zwemdiploma heeft. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen, regelmatig hebben we ouders die als zeer ervaren backpackers het wel aan durven om met een kind van 5 te reizen. Zij weten uit ervaring wel dat hun kind goed reageert op reizen. Is je kind jonger of houdt je kind niet van in de auto zitten, kies dan liever voor een minder ambitieus plan voor jullie verre reis. Kies voor een aantal plekken op Bali waar je iets langer verblijft. Of combineer bijvoorbeeld 1 bouwsteen waarin je rondreist met een rustiger verblijf op Bali. Tip: met onze bouwstenen en extensies kun je ook je eigen reis samenstellen, die helemaal past bij jullie gezin.
 

Zelf met je gezin op reis naar Indonesië?

Stel zelf met onze bouwstenen, extensies en excursies een reis op maat samen, die helemaal past bij jullie gezin. Geen zin om te puzzelen, kijk dan bij onze voorbeeld rondreizen. Ook deze reizen kun je nog verder op maat aanpassen met extensies, waardoor je extra dagen op een plaats blijft.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Reisadvies - Bali - Java - Sumatra - Flores - Lombok 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel