Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op zoek naar neushoorns in Ujung Kulon

Indonesie reizen - Java - Ujung Kulon - neushoorn - jungle

Op zoek naar de met uitsterven bedreigde Javaanse neushoorns. Per boot varen we naar de jungle van Nationaal Park Ujung Kulon (West-Java).

Indonesië | 12-01-2013
Paulien

Nationaal Park Ujung Kulon, in het westerse tipje van West-Java, is de laatste veilige haven van de met uitsterven bedreigde Javaanse neushoorns. Volgens schattingen van de rangers leven er nog 45 in het natuurgebied. Is de kans groot dat je ze te zien krijgt? Nee, niet echt. Deze dieren hebben tot nu toe de stropers overleeft omdat ze zo schuw zijn. Helaas zijn de laatste Javaanse tijgers in 2005 gedood. Maar het feit dat er nog jungle op Java is, waar 45 neushoorns zich schuil kunnen houden, is voor ons al aantrekkelijk genoeg!
 
We stappen op een boot, de komende dag niet alleen ons transport, maar ook ons restaurant. Slapen doen we comfortabel in de accommodatie op de ranger post, maar hier zijn verder geen voorzieningen als restaurant of winkeltje. Onze crew voor de komende dagen bestaat uit een kapitein en zijn’ deckhand’, een kok en een Engelssprekende lokale gids, Edie. Zo gaat dat hier in Indonesië: als je gids bent, kook je niet, en als kok heb je niet de skills om te peddelen in een kano. En zo heeft iedereen een baantje, en wordt het geld verdeeld. Ook wel weer mooi.
 
Gids Edie vertelt ons dat hij 5 dagen geleden een neushoorn heeft gespot. Met ons wil hij graag kijken of de neushoorn nog steeds bij dezelfde waterpoel is. Voelt een neushoorn zich veilig, dan blijft hij een paar dagen op één plek. Na een paar uur varen pikken we bij de rangerpost een ranger in een kano op. Met de kano achter de boot gebonden varen we dieper de jungle in. Bij een riviermonding stappen we van de grote boot in de kano en peddelen we met zijn vieren tegen de stroom in de rivier op. Stil genieten we van de jungle geluiden. Dan spotten we twee pythons opgerold in de boom. Prachtig! Mijn camera maakt overuren, totdat de heren in hun enthousiasme de kano onder de tak parkeren, waar de python op ligt. Zo dichtbij hoeft nu ook weer niet! Van het idee dat de python uit de boom valt en bovenop mij landt, wordt ik heel zenuwachtig!
 
Dan gaan we aan land voor een wandeling door de dichte jungle. Zachtjes sluipen we op de moederpoel af. Geen neushoorn helaas, wel zijn sporen… We hadden even hoop, maar ook weer niet echt verwacht dat we een neushoorn te zien zouden krijgen, dus teleurgesteld zijn we niet. Terugpeddelend in de kano, horen we opeens  een krakend geluid. “Dat is de neushoorn die een paar takken breekt,” zegt de ranger. Cool!
 
 
Van een python boven mijn hoofd word ik nogal zenuwachtig. Heb je ook ooit zoiets meegemaakt? Van welk dier kreeg jij het benauwd op vakantie? Een vogelspin? Een schorpioen in je schoen? Een kakkerlak in je bed? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Jungle - Dieren

Indonesië reizen - River op peddelen, de jungle in. Ujung Kulon. Indonesië reizen - In kano de rivier op peddelen. Indonesië reizen - Dichte jungle in Ujung Kulon.Indonesië reizen - Python. Ujung Kulon, Java, Indonesie. Indonesië reizen - Sporen van de neushoorn. Ujung Kulon, Indonesie. Indonesië reizen - Onze boot. Ujung Kulon, Indonesie. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter