BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Op zoek naar tempo doeloe in Indonesië

Indonesië rondreis - Go Local - Tempo Doeloe - Java - Jakarta - Surabaya

Dat Indonesië een Nederlandse kolonie is geweest, weet vrijwel iedereen. Meer dan drie eeuwen heeft het land onder Nederlandse invloed gestaan, waarvan de laatste 100 jaar heel intensief. Deze periode wordt, enigszins melancholisch, door Indische Nederlanders tempo doeloe genoemd, letterlijk de tijd van vroeger.

Indonesië | 19-11-2018
Obbo Spanjaard

Dat Indonesië een Nederlandse kolonie is geweest, weet vrijwel iedereen. Meer dan drie eeuwen heeft het land onder Nederlandse invloed gestaan, waarvan de laatste 100 jaar heel intensief. Deze periode wordt, enigszins melancholisch, door Indische Nederlanders tempo doeloe genoemd, letterlijk de tijd van vroeger.
 
De meeste Indonesiërs zijn hier wat minder melancholisch over; De koloniale tijd heeft ook zwarte bladzijden gekend (onder meer het Cultuurstelsel in de 19e eeuw, dat tot grote hongersnoden heeft geleid). Vanaf ongeveer 1900, hebben de Nederlanders echter veel infrastructuur in Indonesië gebouwd: steden, wegen en spoorwegen.
 
Tegenwoordig zijn veel van deze overblijfselen helaas verdwenen of verkeren in heel slechte staat, maar gelukkig is er ook nog een heleboel te genieten als je van koloniale architectuur houdt. De laatste jaren komen er steeds meer sfeervolle  koloniale hotels en restaurants. Jonge, trendy Indonesiërs ontdekken de schoonheid van de, veelal in art decostijl, opgetrokken Nederlandse gebouwen. Uiteraard zijn er ook nog een flink aantal steden waar je koloniale gebouwen of zelfs wijken kunt vinden. Ook hier is het meeste overgebleven op het eiland Java. Buiten Java is het wat lastiger om koloniale overblijfselen te vinden, maar in Medan op Sumatra is nog zeker het een en ander terug te vinden. Als je geïnteresseerd bent in koloniale geschiedenis volgt hier een handig overzicht van belangrijke plekken.
 
Indonesië expert Obbo woonde en werkte enkele jaren in Indonesië en reist er veelvuldig rond. Hij helpt je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis.
 

Jakarta

Jakarta heeft nog een oude wijk (Kota Tua), met het Fatahilla-plein als blikvanger. In sommige panden zijn musea gevestigd, maar helaas zijn veel andere panden in slechte staat.. Restaurant Batavia is het beroemdste koloniale restaurant aan dit plein. Dit trendy, en dure etablissement is altijd vol en de kaart is voor een deel Nederlands. Maar ook het Tugu Kunstkring Paleis, ook in Jakarta, in een gerestaureerd pand is populair.
 

Bandung

Bandung is door de Nederlanders als nieuwe hoofdstad gebouwd en omdat dat relatief laat gebeurde is de stad voornamelijk in art-deco stijl opgetrokken. Hotel Savoy Homann is een uitstekende voorbeeld van deze stijl. Jalan Braga, een winkelstraat in art-deco stijl is helemaal gerenoveerd en gedeeltelijk autovrij gemaakt. Langs de straat staan vele koloniale gebouwen. Maak een ommetje naar BMC, Bandung Melk Centrale, voor een ijscoupe. Verder is de koloniale wijk rond de Gedung Sate een stadswandeling waard.
 

Cirebon en Semarang

Cirebon en Semarang liggen niet op de toeristenroute, maar hebben de koloniale schatjager veel te bieden. Beide steden hebben een mooi koloniaal hart met een paar prachtige gerestaureerde gebouwen: het stadhuis (Balai Kota) en het treinstation in Cirebon en in Semarang met name het indrukwekkend Lawang Sewu gebouw ( het voormalig administratiegebouw van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij). Een omweg waard!  
 

Yogyakarta

In Yogyakarta moet je goed zoeken naar koloniale overblijfselen. Het voormalig postkantoor en gebouw van de Nederlandsche bank zijn goed gerestaureerd en Fort Vredenburg, met een koloniaal cafe zijn aanraders. The Phoenix Heritage in Yogyakarta is echt een romantisch zwijmel hotel, vol met glas in lood.
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Malang

Malang is in het geheel door de Nederlanders in koloniale art-decostijl gebouwd. Het Tugu hotel combineert antiek met werk van de beste Indonesische kunstenaars. Je kunt hier zelfs een rondleiding door het hotel krijgen. Omdat er veel schuil gaat achter winkelfacades kun je hier het best een becak huren en door het centrum rijden. Of fiets samen met een lokale fietsgids. Sla vooral het stadhuis niet over en Jalan Ijen, twee rijen ruime villa’s met soms nog strooien daken. Alsof je in het Gooi bent!
 

Surabaya

Ook Surabaya wordt door de meeste toeristen overgeslagen en dat is begrijpelijk, want de stad is groot, druk en heet. De koloniale overblijfselen liggen er ver van elkaar af, dus je hebt eigenlijk een auto nodig om het meeste te zien. In de wijk Jembatan Merah vind je de meest aansprekende voorbeelden. House of Sampoerna, een museum gewijd aan een bekend kreteksigarettenmerk, is gehuisvest in een oud weeshuis. Het Majapahit Hotel is bijzonder, want dit is het oude Oranjehotel, waar de vrede tussen de Japanners en de Indonesische vrijheidsstrijders werd getekend. Een echte plek vol geschiedenis dus.
 

Medan

De enige stad buiten Java, die koloniale architectuurliefhebbers wat te bieden heeft is Medan, omdat deze stad het centrum was van de planterscultuur. In de koffieshop Tiptop kun je de oude planterssfeer nog opsnuiven, zelfs de menukaart lijkt niet veranderd sinds de jaren ‘30. Ook in Medan zit veel verscholen achter gevels en kun je het beste met een gids een stadswandeling maken. Het Dharma Deli Hotel (het oude hotel De Boer) heeft nog koloniale trekken, al is er veel weg gerenoveerd.
 

Treinnetwerk en stations

Het meest zichtbare overblijfsel van de door Nederlanders aangelegde infrastructuur is het spoorwegstelsel. Helaas zijn de treinen modern, maar de rails waarover ze rijden zijn allemaal uit koloniale tijden. De meest spectaculaire ritten die je kunt maken zijn de treinrit Jakarta-Bandung en Bandung-Yogyakarta. Deze voeren over viaducten, door tunnels en over in de bergen uitgehakte trajecten. De meeste stations stammen uit de koloniale tijd.
 

Plantages

Een andere plek waar je de Nederlandse invloed nog goed kunt merken zijn de plantages. Op Sumatra zijn dat vooral rubberplantagens, op Java thee-en koffieplantages. De meeste plantages zijn nog in bedrijf en kun je niet bezoeken, maar in Malabar op West-Java en Kaliklatak op Oost-Java kun je nog in koloniale plantershuizen overnachten.
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Indonesië rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Taal

Ook in de Indonesische taal is de invloed van het Nederlands nog duidelijk aanwezig. Bekende voorbeelden zijn kulkas, asbak, handuk, apel en kantor pos. Ook in auto onderdelen herken je de Nederlandse herkomst. En wat dacht je van de uitdrukking ‘telat’ (te laat)?
 

Zelf terug in de tijd in Indonesië?

Laat je inspireren door onze Indonesië rondreizen! We hebben voor de Indonesië roots zoekers een speciale Nostalgisch Java reis van Jakarta naar Surabaya ontwikkeld. De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Indonesië bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter