BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Orang-oetan baby wees wilde niet meer leven zonder moeder

Indonesie reizen - Borneo - Orang-oetans - Kalimantan - Internatonal Animal Rescue Borneo

Deze pasgeboren orang-oetan baby was zo depressief dat hij niet meer wilde leven. Stropers vermoorden zijn moeder en stopten hem in een klein kooitje als huisdier. Maar zijn redders in nood gaven niet op. Udin moest blijven leven.

Indonesië | 31-08-2015
Paulien van der Geest

Deze pasgeboren orang-oetan baby was zo depressief dat hij niet meer wilde leven. Stropers vermoorden zijn moeder en stopten hem in een klein kooitje als huisdier. Maar zijn redders in nood gaven niet op. Udin moest blijven leven.
 
 
Udin was nog maar pasgeboren toen hij wreed van zijn moeder werd gescheiden. Waarschijnlijk klampte Udin zich vast aan de vacht van zijn moeder, terwijl de stropers haar met kapmessen vermoorden. Een traumatische ervaring. De stropers wilden de schattige baby orang-oetan als huisdier te verkopen. De kleine Udin werd helemaal alleen opgesloten in een kleine donkere kooi, zonder voldoende water of het juiste eten. Maar het meest belangrijke: zonder de warmte van zijn moeder.
 
 

De hulp komt bijna te laat

Gelukkig werd Udin gered door het Internationaal Animal Rescue (IAR) Borneo orang-oetan centrum. Maar de hulp dreigde te laat te komen om het pasgeboren aapje te redden. Getraumatiseerd door het verlies van zijn moeder, leek de kleine orang-oetan niet te willen vechten voor zijn leven. “Udin had geen interesse in zijn omgeving. Hij wilde niet eens de dierenartsen die zijn leven probeerde te redden aankijken,” Zegt een woordvoerder van IAR. “Hij was sterk ondervoed en uitgedroogd, maar had geen lust om te eten, drinken of the leven. Hij wilde niet meer leven.”
 
 

Sprankje licht in oogjes

Maar zijn dierenverzorgers wilden niet van opgeven horen. Of Udin nou wel of geen zin had, het team liet hem oefeningen doen, voeden hem met een spuit en bleven 24 uur per dag bij hem. Niet alleen om zijn gezondheid te controleren, maar vooral ook om hem te troosten in de donkere nachtelijke uren. “Hij wilde sterven, maar wij wilden dat hij zou leven.” Na 10 lange dagen vol onzekerheid leek er eindelijk iets te veranderen in Udin. Hij begon te reageren op zijn redders. En op eten. “Er kwam weer een sprankje licht in zijn verdrietige oogjes,” vertelt Udins verzorger.
 

Slapen met een teddybeer als moeder

Het gaat al veel beter met Udin. “De staf moet continue zijn gezondheid in de gaten houden. Er slaapt altijd een verzorger naast hem op de grond, om de baby orang-oetan s nachts te troosten. Udin klampt zich continue vast aan een grote pluizige teddybeer, zoals hij in het wild zou hebben gedaan bij zijn moeder. Udin heeft nog een lange weg te gaan, maar we hebben goede hoop,” aldus Alan Knight, CEO van IAR.
 
 

86 aapjes gaan naar de Forest School

Helaas is Udins verhaal niet op zichzelf staand. IAR zorgt momenteel voor 86 weesaapjes, ieder met een zelfde soort verdrietig verhaal. Door middel van een ‘Forest School’ leren de kleine apen hoe ze zich in het wild moeten redden. Ze leren klauteren en zwaaien in de bomen en eten zoeken. Het doel van IAR is om de geredde dieren uit te zetten in het wild. Als dat niet kan, dan in ieder geval iets wat er zo dicht mogelijk in de buurt komt, zoals een eigen bos in een beschermde omgeving. Als je Udin en de 86 andere baby orang-oetans wilt helpen om terug te komen naar een leven in het wild, dan kun je via de website van IAR een donatie doen of meer informatie lezen. 
 

Zelf orang-oetans spotten? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Dieren - Jungle - Go Fair 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter