BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Orang-oetans in Sumatra

Indonesie reizen - Sumatra - Orang-oetans - Bukit Lawang - Bohorok - Gunung Leuser Park

In de jungle van Bukit Lawang, Sumatra, zien we gibbons en Thomas Leaf Monkeys. De spanning stijgt, want we zijn vooral op zoek naar de bedreigde orang-oetans. Ze leven alleen op Sumatra en Borneo. Lukt het ons om orang-oetans in het wild te spotten?

Indonesië | 18-04-2009
Paulien

Noord Sumatra is beroemd om zijn Orang Oetangs in het Gunung Leuser Nationaal Park. Een gigantische groot beschermd gebied, waarvan helaas al een derde illegaal is gekapt! President SBY heeft het aanpakken van corruptie hoog op zijn agenda staan. De kranten staan vol met de arrestatie van een hoge ambtenaar die in Kalimantan (Borneo) verantwoordelijk was voor de bescherming van de oerbossen, maar met het toestaan van illegale houtkap zijn zakken vulde. Volgens Greenpeace wordt er per dag een stuk bos ter grootte van een voetbalveld gekapt.

Vanuit Bukit Lawang trekken we met een gids de jungle in. Hoog in de bomen zien we white handed gibbons. Ook de Thomas Leaf monkey met zijn grappige koppie met punkhaar laat zich al snel zien. De spanning neemt toe, want we komen vooral voor de Orang Oetan. De assistent gids blijft bij ons lopen, terwijl de ervaren gids dwars door het bos struint op zoek naar de Orang Oetan. Hij doet de roep van de gibbon na en de smakgeluiden van de Orang Oetan. En al snel krijgen we de eerste te zien, een vrouwtje met een jong van een jaar of drie. Totdat het jong 6 jaar is, blijft het bij zijn moeder. Pas als het jong zelfstandig leeft, krijgt de moeder een nieuw jong. De populatie breidt zich dus niet snel uit en dat maakt deze aap kwetsbaar voor uitsterven.

Even verderop vinden we een jong mannetje die lekker lui in zijn nest ligt. Deze apen maken namelijk wel drie keer per dag nesten van takken en bladeren, waar ze maar één keer in slapen.  Als het regent –wat het nogal eens doet in een tropisch regenwoud- gaan ze vaak onder het nest zitten, zodat het nest als paraplu dient.  De gezichtsuitdrukking en de gebaren zijn zo menselijk, dat de Indonesiërs ze Bos (Oetan) mens (Orang) noemen. Niet zo verbazingwekkend, 95% van hun DNA is gelijk aan dat van ons.

We vinden ook een moeder met een kleine baby. Wanneer de moeder door de takken slingert, houdt de kleine zich goed vast  aan haar vacht. Een hele verantwoordelijkheid, vinden wij! Maar de kleine zit niet met de grote hoogte waarop hij leeft. Als moeder pauzeert in een nest, loopt hij –zo klein als ie is- vrolijk over de takken. Moeder haalt hem regelmatig beschermend weer terug in het nest. Met haar lange arm trekt ze hem heel voorzichtig naar haar toe. Aah, wat lief!
 
Even later komen een jong volwassen mannetje en een zelfstandig jong van een jaar of 6 ‘buurten’. Met zijn tweeën kijken ze in het nest, het lijkt wel een kraamvisite. Het jonge mannetje gaat er zelfs lekker bij liggen, maar daar moet moeders niets van hebben en ze slingert al snel weer door de takken. Ze lijken zich niets van ons aan te trekken en ik geloof dat we wel twee uur hebben staan kijken. Het is dan ook wel een uniek plaatje om een vrouwtje met baby, een jong mannetje en een jong van 6 bij elkaar te zien!

In Bukit Lawang was het rehabilitatie centrum gevestigd. Hier werden de dieren die illegaal als huisdier werden gehouden weer geleerd in de wildernis te leven. Er komen geen nieuwe dieren meer bij. Maar nog steeds wordt er twee maal per dag  in het voedingscentrum extra voeding bij gegeven, hier komen vooral zwangere en zogende vrouwtjes naar toe. Als gevolg hiervan leven er veel Orang Oetans in de buurt  van het voedingscentrum én zijn ze minder mensenschuw. De kans is dus groot dat je oog in oog met een Orang Oetan komt. Echt super om mee te maken!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Sumatra - Dieren - Jungle

Indonesië reizen - Moeder met punkie babyIndonesië reizen - Veilig tegen moeder Orang-oetan aan.Indonesië reizen - Enorme bomen in de jungleIndonesië reizen - Lekker snurken in je nest.Indonesië reizen - Even buurten met de kraamvisite.Indonesië reizen - Jong mannetjes Orang-OetanIndonesië reizen - Rivier in de jungle van Bukit Lawang, Sumatra 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter