Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Per wanneer is het Visa On Arrival Indonesië gratis?

Visum Indonesie - Toeristen visum Bali - Geldigheid paspoort - Indonesische ambassade - Vakantie Indonesie

Visa On Arrival gratis voor Nederlanders en Belgen? Door de nieuwe wetgeving is het niet langer een plan, maar een feit. Er is echter geen exacte ingangsdatum vastgelegd en het gaat uitsluitend om de 5 grote airports. Zorg dat je goed geïnformeerd op reis gaat.

Indonesië | 15-06-2015
Paulien van der Geest

Visa On Arrival in Indonesië gratis voor Nederlanders en Belgen? Door de nieuwe wetgeving is het niet langer een plan, maar een feit. Er is echter geen exacte ingangsdatum vastgelegd en het gaat uitsluitend om de 5 grote airports. Zorg dat je goed geïnformeerd op reis gaat.
 

Nieuwe wetgeving gratis Visa on Arrival

President Jokowi van Indonesië heeft op 10 juni 2015 een nieuwe wet vastgelegd, waarbij het visa on arrival onder bepaalde voorwaarden gratis is voor Nederlanders en Belgen. Het betreft uitsluitend een 30 dagen visum, met een single entry (enkelvoudige binnenkomst) en alleen voor toeristische doeleinden. Alleen op de luchthavens Jakarta (Java), Surabaya (Java), Medan (Sumatra), Batam (Sumatra) en Denpasar (Bali) én op enkele grote zeehavens is het Visum On Arrival gratis. De datum van de wet is echter niet de ingangsdatum voor het visum. Op 11 juni is een brief gestuurd aan de immigratie diensten. Zij moeten zich dus nog voorbereiden op het in werking treden van deze nieuwe wet. Wanneer deze wet daadwerkelijk wordt uitgevoerd, bepalen de immigratiediensten op de airports zelf.
 

Wat als je reis niet op 1 van deze 5 airports begint?

Op andere airports betaal je nog steeds $35 (mag ook in euro worden betaald). Vaak gaan de internationale vluchten sowieso via één van deze grote luchthavens. Begint je rondreis bijvoorbeeld in Yogyakarta op Java, dan zul je normaliter vanuit Amsterdam via Jakarta vliegen. In Jakarta ga je door de immigratie, waarna je van de internationale terminal naar de terminal voor de binnenlandse vluchten gaat. Bij de overstap van internationale naar binnenlandse terminal zul je door de immigratie gaan en dus het visum krijgen. En vlieg je bijvoorbeeld naar Banda Aceh om naar Pulau Weh te gaan, dan zul je in Medan door de immigratie gaan. In principe wijst dit zich vanzelf op de luchthaven. Zie het liever zo: het visum kost $35 en het is een meevaller als je die niet hoeft te betalen!
 
 

UPDATE Wat als je reis niet op 1 van deze 5 airports eindigt?

Inmiddels is duidelijk geworden, dat als je gratis binnenkomt op 1 van deze 5 luchthavens, je óók het land moet verlaten via 1 van deze 5 luchthavens. Deze 5 luchthavens zijn gelukkig wel inwisselbaar. Je mag dus WEL binnenkomen op Medan of Jakarta en vertrekken vanuit Denpasar (Bali), want dit zijn allen 1 van de 5 luchthavens waar gratis een stempel wordt verstrekt. Echter je mag niet het land gratis binnenkomen in Jakarta, en het land verlaten via Makassar of Menado (die niet bij het lijstje van 5 horen). Vertrek je dus vanaf een andere luchthaven dan Jakarta, Surabaya, Medan, Denpasar of Batam, dan dien je bij aankomst dus alsnog een VOA van $35 te halen.

 

Wat als je langer dan 30 dagen naar Indonesië gaat?

Het gratis visum betreft alleen het 30 dagen visa, die je niet kunt verlengen tot 60 dagen. Ben je van plan langer dan 30 dagen naar Indonesië te gaan, dan kun je nog steeds bij alle immigratiepunten opteren voor het betaalde Visum On Arrival (VOA). Of vraag van te voren bij de ambassade of met behulp van een visumbureau een visum aan. Dit visum is 60 dagen geldig en kun je ter plekke maandelijks verlengen tot 6 maanden. Deze kun je niet aanvragen op moment van aankomst of als je al in Indonesië bent. Meer informatie over de verschillende visa kun je lezen op onze website onder Praktische Informatie – Visa.
 

Welke landen worden 'visumvrij'?

Tot nu toe waren reeds 15 landen al ‘visumvrij’, aan deze lijst worden nu nog 30 landen toegevoegd. De 30 nieuwe landen zijn: China; Japan; Zuid-Korea; Verenigde Staten ; Canada; Nieuw-Zeeland; Mexico; Rusland; Engeland;  Duitsland; Frankrijk; Nederland; Italië; Spanje; Zwitserland; België; Zweden; Oostenrijk; Denemarken; Noorwegen; Finland; Polen; Hongarije; Tjechië; Qatar; VAE; Koeweit; Bahrein; Oman en Zuid-Afrika.
 
 

Wat heb ik verder nodig?

Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn op het moment dat je het land verlaat en minimaal 2 lege pagina’s te hebben voor stempels. Je dient te beschikken over een uitreisbewijs (zoals een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming).  En je dient over voldoende geld te kunnen beschikken. Dit kun je bewijzen door een creditcard te tonen. Al wordt er niet vaak naar een creditcard gevraagd, het behoort wel tot de officiële regels. Sowieso is het per reisgezelschap aan te raden om in ieder geval 1 creditcard te bezitten voor onvoorziene omstandigheden. 
 

Goed voorbereid naar Indonesië

Voor een goede voorbereiding vind je op onze website onder Praktische informatie meer handige zaken. Informatie over malaria en vaccinaties tref je onder Gezondheid; over kosten ter plaatse lees je onder Geldzaken; en reisadvies onder Beste reistijd


Goed georganiseerd op reis? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter