Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Reizen in Indonesië? Zó ontmoet je lokale mensen!

Indonesië reizen - Van de gebaande paden - Reisadvies

Vaak zijn de dierbaarste herinneringen aan een reis niet die tempel of dat natuurpark die iedereen bezoekt, maar de ontmoetingen onderweg met de lokale bevolking. Maar, hoe vind je eigenlijk die leuke mensen?

Indonesië | 25-02-2019
Obbo Spanjaard en Paulien van der Geest

Het eerste wat je waarschijnlijk doet als je een verre reis voorbereidt is zorgen dat je een goede reisgids in huis haalt en een route samenstelt die de voornaamste highlights aandoet. Dat lijkt logisch, maar is dat ook zo? Vaak zijn de dierbaarste herinneringen aan een reis niet die tempel of dat natuurpark die iedereen bezoekt, maar de ontmoetingen onderweg met de lokale bevolking. Maar, hoe vind je eigenlijk die leuke mensen?
 
Een groot deel van die ontmoetingen zijn uiteraard spontaan en niet te regisseren, maar bij Footprint Travel proberen we in al onze routes een aantal activiteiten op te nemen waarbij je in contact komt met de bevolking, of dat nou een fietstocht of een wandeling is met een lokale gids of een maaltijd of een overnachting bij mensen thuis. We maken op uit opmerkingen van mensen die met ons reizen dat deze ervaringen vaak het hoogtepunt van de reis vormden en de lokale bevolking wordt er zelf ook wat wijzer van. Laat je inspireren door onderstaande activiteiten in Indonesië waar lokale ontmoetingen centraal staan. Wie weet zit jouw volgende reis er tussen!
 

Sumatra: muzikale maaltijd en schaaltjes eten uit Padang

Op Sumatra word je bij het Tobameer naar een lokaal huis gebracht waar een lokale ibu heeft gekookt. Lekker om eens wat anders te eten, want ze zal voornamelijk lokale specialiteiten koken die je niet in restaurants zult vinden. Tijdens het eten kan het gebeuren dat er buren aanschuiven en dat betekent dat er na het eten de gitaren tevoorschijn gehaald kunnen worden, want waar Batakkers zijn, daar is muziek. Reis je door naar het zuiden, dan maak je rond Bukittinggi een leuke fietstocht over het platteland met de bijzondere Minangkabau huizen en bezoek je het huis van de gids voor een heerlijke maaltijd van schaaltjes vol Padang-specialiteiten. In de Harau-vallei logeer je in een kleinschalige homestay bij mensen thuis, waar je meehelpt koken en het dagelijks leven van dichtbij meemaakt.

Bekijk onze Rondreis Trans Sumatra: Route over de evenaar voor deze authentieke lokale ervaringen.
 

Java: fietsen, wandelen en streetfood

Rond Yogyakarta op Java zijn er legio mogelijkheden om het dagelijks leven te zien. Wat dacht je van een leuke fietstocht over het platteland langs kleine werkplaatsjes of een kookcursus in Kota Gede bij mensen thuis? Heel bijzonder is een wandeltocht door een kampung (woonwijk langs de rivier), vergezeld door een lokale gids, die je van alles vertelt over de levenswijze van de mensen die er wonen. De favoriet van vrijwel al onze reizigers is de Culinaire Tour door Yogyakarta. Achterop op de brommer bij lokale studenten, word je door de stad gereden langs allerlei lokale eettentjes. Je proeft overal bijzondere hapjes die je normaal nooit zou eten en onderwijl kun je je lokale gidsen alles vragen over hun leven.
 
Fietsen door kampungs op het platteland of juist in de stad, vergezeld door een lokale gids kun je in Solo en Malang, waarbij spontane ontmoetingen met de lokale bevolking centraal staan.
Bekijk onze Java reizen bouwsteen: Betoverend Yogyakarta & Borobodur en de Java reizen bouwsteen: Koloniaal Malang, Bromo vulkaan, bergen en plantages, onder Extensies en Excursies vind je deze unieke ervaringen. 
 
 

Sulawesi: koken, fietsen, slapen bij de Toraja

Op Sulawesi zijn er sowieso heel veel mogelijkheden om met de lokale bevolking in contact te komen. In Makassar bieden we een kookcursus bij mensen thuis aan en een bijzondere fietstour over het platteland die afgesloten wordt met een maaltijd bij mensen thuis.

In onze Zuid Sulawasi reizen bouwsteen: Traditionele cultuur in Tana Toraja vind je onder Extensies unieke ervaringen. 
 
Vind je het leuk om bij mensen thuis te slapen: doe dan de tweedaagse looptocht rond Rantepao, waarbij je een nacht in een tongkonan, het traditionele huis van de Toraja-stam, overnacht. In het noorden kookt in Tomohon een familie de lokale specialiteiten voor je. En wil je écht van de gebaande paden, ga dan naar Pulau Buton, waar nauwelijks toeristen komen. Hier slaap je een nachtje in een vissersdorp bij mensen thuis. Samen met je gastvrouw oogst je seafood, zoals zee-egel, een lokale lekkernij.

Ga van de gebaande paden met onze Zuidoost Sulawesi reizen bouwsteen: Puur avontuur in onbekend paradijs Pulau Buton.
 

Bali: koken of purificatie met een Balinese healer

Bali is natuurlijk wat meer ingesteld op toeristen, maar als je de juiste mensen kent, kun je ook hier in contact komen met de Balinese bevolking en een kijkje in het dagelijks leven nemen. Je kunt bijvoorbeeld een aantal Balinese gerechten leren koken bij een familie thuis. Je komt er gelijk achter hoe alle broers bij elkaar leven op één compound. En voor de Balinezen is het heel belangrijk om een purificatieceremonie te doen in een van de tempels met een heilige bron. Een Balinese healer neemt je mee hiernaar toe en samen met de Balinezen onderga je het hele ritueel van het offeren van fruit, bloemen, rijst en wierook tot je onderdompelen in het frisse bergwater. Bijzonder!

Bekijk de rondreis Bali: Paradijs op aarde voor deze bijzondere excursies!
 
 

Flores: badderen in heet water en wandelen door rijstvelden

Ga je naar Flores? Nadat je de zonsopkomst over de drie kratermeren van de Kelimutu vulkaan hebt gezien, wandel je door kleine dorpjes de berg af. Kinderen op weg naar school zwaaien verlegen naar je. Bij Ruteng wandel je door de rijstvelden en maakt een praatje met de lokale boeren die bezig zijn op het land. Onderweg naar Labuan Bajo stop je in een klein dorpje, waar ze je bijzondere rode thee getrokken van een geneeskrachtige boom en lokale snacks laten proeven. Wil je in een traditioneel Ngada dorp blijven slapen? Opteer dan voor een overnachting in Belaharagi en slaap en eet bij mensen thuis. Hou je van fietsen? Blijf een dagje langer in Labuan Bajo om het platteland te verkennen.

Bekijk onze Flores reizen bouwsteen: van zweepgevecht tot gekleurde vulkaanmeren.
 

Waar ga jij naartoe op reis?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Indonesië. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Indonesië reis op maat samen met onze bouwstenen Indonesië.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter