BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Ritueel bijwonen in Langga , Bajawa

Indonesie reizen - Flores - Bajawa - Kleine Sunda eilanden

Gekleed in traditionele saron van de Ngada stam blijken we hooggeëerde gasten op het Rabe festival te zijn. Een carnavalesk festival dat draait om de oogst. Hondenvlees staat op het menu...

Indonesië | 02-02-2010
Paulien

Langga is een van de traditionele dorpjes van de Ngada stam rondom het bergstadje Bajawa in Flores. Voor het Rabe festival zijn we uitgenodigd door Yohannes (op Flores is men voornamelijk Katholiek, vandaar de naam). Hij is niet alleen een Engels sprekende gids in het dagelijks leven, maar ook nog eens lid en mogelijk het volgend hoofd van een gerespecteerde clan uit de hoogste kaste. In deze moderne tijd is het niet meer gepast om over kasteverschillen te praten en iedereen draagt eenzelfde sarong met het paardmotief van de ‘middenklasse’. Maar desgevraagd vertelt Yohannes ons dat zijn clan vroeger het olifantmotief van de hoogste kaste droeg.

Bij hem thuis leent Yohannes ons het traditionele kostuum. Als vrouw hoef ik alleen maar een sarong om mijn schouders te knopen met een sjaal om mijn middel, maar voor Ferry wordt het een hele verkleedpartij. Een sarong wordt om zijn middel geknoopt met een sjaal om de boel omhoog te houden. Een smallere sarong met hetzelfde motief wordt om het bovenlijf gewikkeld en vervolgens wordt er een donkerrode sjaal om zijn donkere krullenbol gewikkeld. Deze ‘kers op de taart’ moet drie keer over, het valt niet mee om zo’n ‘kaaskop’!

In het dorp komen een paar duizend mensen uren kijken naar een mix van katholieke kerkdienst en traditionele dans om het land en de voorouders te vereren. Iedereen in het publiek is gekleed in de zwarte sarong met paardenmotief, zelfs de bisschop. Eigenlijk is men hier hartstikke animistisch, maar om de lieve vrede te bewaren heeft men daarbij het katholieke geloof aangenomen, dat leek ook geen kwaad te kunnen. Daarbij is het in Indonesië verplicht om een monotheïstisch geloof te hebben, te kiezen uit: islamitisch, katholiek, christelijk, boeddhistisch en hindoeïstisch.

De dans en het hele feest waar maanden voorbereiding aan vooraf gaat, draait maar om één ding: een aardappel… Niet zomaar een aardappel, nee het gaat om de ubi (het wordt lokaal uitgesproken als oevie), in vroeger tijden het belangrijkste voedsel van de Ngada stam. Zelfs de bisschop doet een traditioneel dansje mee, tot groot hilariteit van de dorpelingen. Het hele idee heeft wel wat van ons carneval.

Na de viering, die uren heeft geduurd, krijgt iedereen uit het publiek te eten: rijst met buffelvlees. We zijn uitgehongerd van de lange zit en nadat we een enorme portie op hebben, waarschuwt Yohannes rijkelijk laat: “Laat nog een gaatje over, want we worden straks bij mensen thuis uitgenodigd.” We weten dan nog niet dat het absoluut not done is om eten te weigeren, dat is een grove belediging die onheil afroept over jezelf en de familie die het eten aanbiedt. En we wisten toen ook niet dat we als een van de weinige buitenlanders tussen de 4.000 toeschouwers als hooggeëerde gasten zouden worden gezien, dus extra vaak worden uitgenodigd voor de lunch.

We lunchen dus nóg twee keer, zelfs hondenvlees staat op het menu. De dag ervoor kwamen we de buurman van Yohannes tegen met  een lief hondje in zijn armen. “Ga je die eten?” grapten wij, want we wisten dat hond bij de Ngada op het menu staat. “Ja, deze is voor morgen tijdens het feest,” was het serieuze antwoord. Slik. Gelukkig zijn er zelfs binnen de Ngada stam, mensen die geen hond of zelfs geen varken willen eten, omdat ze die teveel als huisdier zijn gaan zien. Dat ik het hondenvlees beleefd afsla en kip opschep is dus gelukkig geen enkel probleem. Na binnen twee uur drie keer rijst met vlees te hebben gegeten, nemen we al giechelend (ook huisgestookte palmwijn en arak stond op het menu) samen met Yohannes de benen via de achteruitgang om een vierde maaltijd te ontlopen.Flo

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Flores - Go Local - Cultuur

Indonesië reizen - Ferry gezellig met de rest van de familie.Indonesië reizen - Een slokje zelfgestookte jenever en dan danst jong en oud mee. Indonesië reizen - De priester. Bajawa, FloresIndonesië reizen - Traditionele dans, Bajawa, FloresIndonesië reizen - De dansers zitten klaar.Indonesië reizen - Danser.Indonesië reizen - De outfit van de mannen. Traditionele huisjes op achtergrond.Indonesië reizen - Ferry krijgt de volledig outfit.Indonesië reizen - Leuke schoenen voor bij je outfit, Paulien!Indonesië reizen - Buffelvlees wordt uitgedeeld - met de hand.Indonesië reizen - Ferry, Yohannes en dochter. Traditioneel eten met de hand. 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel