Van Jakarta leer je te houden

Indonesie - Java - Erfgoed - Jappenkampen - Geschiedenis

Paulien van der Geest, 05 december 2008
Jakarta, Indonesië

Jakarta laat zich niet makkelijk liefhebben. Ze is groot en onoverzichtelijk. De straten zijn vol knetterende brommertjes, sputterende bajajs (tuktuks), toeterende taxi’s, opdringerige SUV’s van de rijke Jakartenaar en gebutste aftandse auto’s van de middenklasse. In de spits staat de stad met 17 miljoen inwoners urenlang muurvast. Oversteken doe je met gevaar voor eigen leven. Je begint gewoon te lopen en het verkeer zoeft achter of voor je langs en zo vorder je telkens een paar meter. Eén keer maak ik de beginnersfout om terug te lopen, maar een brommer zwaait vervolgens zo gevaarlijk omdat hij al aan het anticiperen was op waar ik over een paar seconden zou lopen, dat ik dat voortaan uit mijn hoofd laat. Maar toch, het heeft wel wat, zo’n miljoenen stad.
 
Gelukkig maken we hier nieuwe vrienden. Bonet en Antonie, lid van de Komunitas Historia, nemen een dag vrij om ons rond te leiden en te helpen bij ons onderzoek. Ze laten ons de Chinese wijk met zijn oude tempels zien. Het glorieuze Batavia gesticht door de VOC is inmiddels half ingestort en half gerestaureerd tot statige musea. In Sunda Kelapa, de haven waar de vestiging van Batavia en dus de Nederlandse banden met Indonesië ooit mee begon, liggen nog steeds de felgekleurde  houten vrachtschepen. Mooie plekjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Ook helpen Bonet en Antonie ons met zoeken naar plaatsen die we moeten beschrijven voor de reisgids. Ze zijn een geweldige hulp voor ons.
 
Maar nog leuker is het om moderne, hoogopgeleide, ruimdenkende Indonesische moslims te ontmoeten. Bonet en Antonie delen een dochter, een scheiding en een passie voor geschiedenis. We bezoeken een Chinese tempel en een kerk en bespreken onze verschillende godsdienstige gewoontes. We zijn het er over eens dat al deze gewoontes uiteindelijk naar dezelfde God en uitgangspunten voor een goed leven leiden. Bonet draagt, bij 35 graden Celsius, een zwarte hoofddoek, een zwarte bloes met lange mouwen, een lange zwarte broek en dichte zwarte schoenen. Als ik vraag of ze het niet erg warm heeft, zegt ze dat het vanzelf went. Terwijl wij in onze t-shirts en korte broek al bijna het loodje leggen, gaat ze onuitputtelijk door naar plaatsen die we zoeken voor ons onderzoek, zelfs als het al donker is en wij letterlijk onze ogen niet meer open kunnen houden van vermoeidheid.
 
De onvermoeibare Bonet zorgt er voor dat we –nog net niet tollend op onze benen van vermoeidheid- in het donker een rondleiding over een Nederlands Ereveld uit WOII door de nachtwaker krijgen. Heel Jakarta is smerig, vervallen, de daken van historische gebouwen ingestort, het kanaal vol afval, maar op dit Ereveld staat geen grasspriet de verkeerde kant op. Dit wonder geschiedt dankzij het geld en toezicht van de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting, dat er voor zorgt dat de zin ‘Dat zij in ere mogen rusten’ op de gedenkmonumenten waar wordt gemaakt. De nachtwaker verzucht:”Je zou eens moeten zien hoe de graven van onze nationale helden erbij liggen.”

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Geschiedenis ErfgoedReacties
Harald en Yvonne
"Na een geweldige pakjesavond met de kids en sinterklaas bij mijn ouders, liggen Harald en ik nu uitgeput op de bank..jullie verhalen te lezen. Ver weg, warm en zo te lezen indrukwekkend. Ben benieuwd naar het volgende bericht. Groetjes Harald, Yvonne en kids"
Lianne
"Ha Paulien en Ferry!Mooi verhaal... wordt steeds leuker om te lezen nu het zo mooi geschreven wordt. Goed dat jullie vrienden maken en geweldig dat Ferry die opdracht voor het schrijven van die reisgids heeft binnengehaald. Alles valt mooi op zijn plekje zo lijkt het. Heel veel plezier. Lekker blijven schrijven, heerlijk om te lezen. Liefs! Lianne"
Marjolein Verdam
"Wat leuk om zo je belevenissen te volgen. En wat goed geschreven.. Geniet van de komende mooie tijd. Groetjes Marjolein"
Sjarlot
"Top geschreven, ik zou alles maar bundelen en er een boek van maken. Je hebt het schrijven definitely in de vingers. Geniet en houd ons op de hoogte."


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Indonesië reizen