Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Verliefd, verloofd, getrouwd op Bali

Bali vakantie - cultuur Bali

Hoe zit het eigenlijk met de liefde en het huwelijk in Bali? Alles op Bali gaat vaak net even anders dan in Nederland. In dit artikel lees je de overeenkomsten én de verschillen.

Indonesië | 09-02-2015
Paulien van der Geest

Hoe zit het eigenlijk met de liefde en het huwelijk in Bali? Worden meisjes uitgehuwelijkt of kiezen ze hun eigen partner? En hoe ziet een Balinese bruiloft eruit? Is dat een eenvoudige ceremonie of een groot feest? En als het huwelijk niet goed gaat, kun je dan scheiden? Alles op Bali gaat vaak net even anders dan in Nederland, dus dat geldt ook voor zaken rond liefde, huwelijk, kinderen krijgen en scheiden. In dit artikel lees je de overeenkomsten én de verschillen.
 

Verliefd: niet kussen in het openbaar

Waar jongeren in Nederland elkaar ontmoeten bij de sportvereniging, in het uitgaansleven of via een datingsite, gaat dat op Bali net even anders. Dé ontmoetingsplek voor een geschikte huwelijkskandidaat is vooral de tempel. Het leven van een Balinees draait namelijk om de tempel. Een paar keer per maand zijn er tempelceremonies: de jongens spelen in het gamelanorkest, de meisjes dansen de ingewikkelde Balinese dansen. En daar moet een paar keer per week voor worden geoefend. Dé manier voor jongens en meisjes uit het dorp om elkaar te leren kennen!
 
Foto: Krivosheev Vitaly / Shutterstock.com
 
Ook op Bali kent men de oer-Hollandse traditie van ‘brommers kieken’: verliefde stelletjes gaan samen op de brommer naar een mooi uitzichtpunt. Hier gaan ze, opvallend onopvallend dicht tegen elkaar zittend op de brommer, van het uitzicht genieten. Kussen in het openbaar doen ze niet en ook elkaars hand vasthouden hoort niet. Want op Bali tonen mannen en vrouwen elkaar hun affectie niet in het openbaar (doe dit als reiziger dus ook niet!).
 
Er is dus wel enige ruimte voor een romantische ontmoeting, al zal een oudere broer of zus vaak meegaan als chaperonne. Toch komt het wel eens voor dat een meisje van een jaar of 16 zwanger raakt. En ja, dan moet er natuurlijk getrouwd worden: de jongen moet de situatie aan zijn ouders vertellen en zijn ouders gaan naar de ouders van het meisje om haar hand te vragen. Nu maar hopen dat de ouders enigszins dezelfde status en financiële situatie hebben en het met elkaar eens kunnen worden.
 
Maar er zijn ook steeds meer jongeren die gaan studeren aan de universiteit. Zij gaan dan ‘in de kost’ bij een gastfamilie. Natuurlijk komen die studenten vaak hun partner tegen op de universiteit. En dan gaat het niet veel anders dan bij ons. Ze worden verliefd en gaan met elkaar mee naar huis om de ouders te leren kennen. Het stelletje trouwt als ze economisch op eigen benen kunnen staan.
 

De bruiloft: het hele dorp helpt mee

Bij de bruiloft van het jonge paar is het hele dorp betrokken. Wekenlang is iedereen bezig met het maken van versieringen en handgemaakte offerandebakjes. De familie van het bruidspaar heeft het druk om al deze helpende handen van eten en drinken te voorzien. Familieleden en buren bereiden allemaal een deel van de maaltijd. Verschillende buurvrouwen beginnen ’s ochtends vroeg met het koken van kilo’s nasi. Een aantal buurmannen slacht een varken en maakt dit op traditionele wijze klaar. Al deze hulp is ook wel nodig, want het hele dorp en alle familie komt en dat is vaak wel een paar honderd man! En iedereen moet eten. Veel mensen zijn dus intensief bezig met het huwelijk. Geen wonder dat de huwelijkscadeautjes na afloop eerlijk onder alle helpende handen worden verdeeld!
 
Voor de bruiloft wordt het bruidspaar uitgedost als een koningspaar. De vrouw wordt volgehangen met goud en ziet eruit als een prinses. Ook de man krijgt een flinke laag make-up op, zodat hij eruitziet als een sprookjesprins.
 

Getrouwd: wonen bij je schoonfamilie

Eenmaal getrouwd verhuist de vrouw naar het huis van haar man. Of beter gezegd: naar haar complete schoonfamilie. Want in Bali woont men op een compound. Een compound bestaat uit meerdere huizen bij elkaar, met een muur eromheen. Alle zonen blijven hier wonen. Er wonen dus ook meerdere generaties bij elkaar. De dochters verlaten hun ouderlijke compound, zodra ze trouwen. Ieder gezin op de compound heeft een eigen woning met vaak ook een eigen keuken. Er zijn soms ook gemeenschappelijke ruimes en altijd is er een familietempel in de compound.
 

Kinderen: 2 is genoeg

“Dua cukup!” Oftwel ‘twee is genoeg’ was het antwoord van mijn Balinese vriendin Wayan op mijn vraag hoeveel kinderen zij graag zou willen. En dat is precies het antwoord wat de Indonesische overheid graag wil horen. Op grote billboards zie je 4 poppetjes die het ideale gezin uitbeelden: vader, moeder, een zoontje en een dochtertje. Dua cukup! – is de slogan hierbij. Het krijgen van maximaal twee kinderen wordt gepromoot door de overheid, want Indonesië is met 220 miljoen inwoners best wel vol.
 
Foto: De Visu / Shutterstock.com
 
Opvallend is dat de leeftijd van die 2 kinderen vaak ver uit elkaar ligt. Meestal krijgt het paar het eerste kind in de eerste jaren van hun huwelijk. Een kind krijgen is het allerbelangrijkste in de Indonesische cultuur, dus je wilt meteen zeker weten dat het ook lukt, een kind krijgen. Als het nageslacht is veilig gesteld, is de volgende stap ervoor zorgen dat het gezin het economisch goed krijgt. De jonge ouders gaan hard aan het werk. En 6 of 10 jaar later besluiten de ouders dat ze het economisch goed genoeg hebben om ook een tweede kind in levensonderhoud te kunnen voorzien. Familie en kinderen zijn het allerbelangrijkste in het leven van een Indonesiër. Je kunt nog zo veel geld hebben, maar je bent pas echt geslaagd als je kinderen hebt.
 

Scheiden: de kinderen blijven bij de vader

Gaat de relatie tussen een man en vrouw niet zo goed, dan zullen hun ouders proberen te bemiddelen. En eventueel kan het echtpaar gaan praten met de priester. Soms komt het echtpaar er echt niet meer uit en wordt er besloten tot een scheiding. Na de scheiding blijven de kinderen bij de man, in tegenstelling tot Nederland waar de kinderen na een scheiding meestal bij de moeder gaan wonen of de ouders kiezen voor co-ouderschap. Op Bali blijven de kinderen bij de man wonen om de vrouw de kans te geven om een nieuwe toekomst op te bouwen. Het is voor haar gemakkelijker om te hertrouwen, zonder kinderen die zij mee moet nemen naar het huis van haar nieuwe partner. Immers, haar nieuwe man moet dan gaan betalen voor het levensonderhoud van de kinderen die niet van hem zijn.
 

Wat vind jij?

We zijn benieuwd wat je van de Balinese gebruiken vindt op het gebied van liefde, huwelijk, samenleven op compound en scheiden. Welke gewoonten van Bali spreken je aan? En wat vind je van de manier waarop we dit in Nederland doen? Heb je tips voor andere reizigers? Je kunt je reactie hieronder schrijven. 
Wil je meer ervaringsverhalen lezen over Bali, lees dan de reisverhalen Bali in ons blog. 
 

Naar Bali op vakantie? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter