Vermijd deze 8 culturele blunders in Indonesië! En 8 tips hoe het wel moet!
Indonesië reizen - cultuur - reistips
Wil je geen flater slaan in Indonesië? Dit is een lijstje van de vaakst voorkomende culturele blunders met tips hoe je die kunt voorkomen.
Indonesië |
19-12-2016
Obbo Spanjaard
Obbo Spanjaard
Indonesië is misschien wel één van de prettigste landen ter wereld om te bereizen. Naast duizelingwekkend natuurschoon en kleurrijke cultuur kom je er in aanraking met de vriendelijkste mensen die je je voor kunt stellen. Je wordt als reiziger allerhartelijkst ontvangen en overal zie je lachende gezichten om je heen. Het lijkt welhaast onmogelijk om hier iets fout te doen. Maar de Indonesische cultuur is heel anders dan de onze en daardoor kun je, vaak ongewild, de lokale mensen beledigen. Obbo heeft zelf een tijd in Indonesië gewoond en werkt nu voor Footprint Travel als Indonesië expert. Hij heeft een lijstje gemaakt van de meest gebruikelijke culturele faux pas en geeft meteen tips hoe je die kunt vermijden.
1: Kleren maken de man
Veel toeristen vinden het fijn om bij tropische temperaturen zo weinig mogelijk aan te trekken. Maar de meeste eilanden in Indonesië zijn Islamitisch, en daar zijn ze geen vrouwelijk (en mannelijk!) bloot vlees gewend. Je hoeft je echt niet in lappen te wikkelen en van top tot teen te bedekken, maar met een beetje common sense kom je heel ver. Alleen op Bali zijn de kledingregels veel losser. Lees hier hoe je in bikini in Indonesië een file kunt veroorzaken.
Tip: Neem als regel dat zowel knieën en schouders bedekt moeten zijn. Draag schone kleren, als het kan gestreken. In de meeste hotels kun je voor een grijpstuiver je kleren laten wassen én strijken!

Zo lopen we er niet dagelijks bij hoor. Een lokale familie in Mataram vond het leuk om Ferry en Paulien in hun lokale klederdracht aan te kleden.
2: No sex please, we’re Indonesian
Het lijkt zo romantisch, om in hand in hand te lopen of innig gearmd door dat gezellige hoofdstraatje, maar dat is in Indonesië een echte no-no. Romantiek is er voor binnenshuis. Althans dat geldt voor man-vrouw contacten. Twee mannen of twee vrouwen, daarentegen, kunnen zonder probleem openlijk lichamelijk contact hebben, al wordt openlijk zoenen dan weer helemaal niet op prijs gesteld.
Tip: bewaar de romantiek voor je hotelkamer.
Dit romantische momentje bij de waterval van Munduk op Bali was op aanwijzing van de gids, die zich als een halve huwelijksfotograaf ontpopte. Echt waar, we zweren het!
3: Houd je in
Wij vinden het zo normaal: als je ergens een mening over hebt dan ventileer je die. In Indonesië, waar de cultuur heel erg op consensus gericht is, wordt kritiek heel vaak ervaren als agressie. En agressie lijdt tot vermijding. Je zult dus merken dat er weinig met je opmerking gedaan wordt.
Tip: uit eventuele kritiek zo vriendelijk mogelijk. Of, nog beter, haal je schouders op en denk ”nou ja, kennelijk doen ze het hier op deze manier”.

Nee echt, Ferry zit deze jongen niet te pesten. Hij kijkt zo moeilijk omdat hij Ferry interviewt voor zijn Engelse les op school!
4: Links is slinks
De linkerhand wordt als ‘’onrein’’ beschouwd omdat je daar je billen mee afveegt. Lastig als je linkshandig bent, maar geld geven en aannemen en zelfs een auto of bus aanhouden aan de rand van de weg, het moet echt met de rechterhand. En, eet je ergens met je handen, dan is de linkerhand echt note done!
Tip: Houd, als linkshandige, je linkerhand zo veel mogelijk achter je rug of in je broekzak in winkels of als je eet. Op die manier wen je jezelf gauw aan om je rechterhand te gebruiken.

Geen twee linkerhanden, maar twee rechterhanden!
5: Hoofd- en voetzaken
En nu we het toch over lichaamsdelen hebben: het hoofd van de mens is heilig en de voeten juist niet. Vandaar dat je mensen niet aan het hoofd mag aanraken en dat je schoenen uit doet als je ergens naar binnen gaat. Richt nooit je schoenzolen naar iemand en wijs niets aan met je voeten, ook niet op de markt, als de handelswaar uitgespreid ligt op de grond.
Tip: Als je op bezoek bij iemand bent en je moet op de grond zitten, probeer dan in kleermakerszit te zitten. Zo wijs je met je ‘vieze’ voeten naar niemand.
Op bezoek bij de koning van Ciptagelar (Java) kropen we op onze knieën naar hem toe. Voeten netjes weggestopt. Het petje van Ferry moest achterste voren, zodat het meer leek op de bandanas die de mannen traditioneel dragen.
6: Eet-tiquette
Als je bij iemand uitgenodigd wordt om te eten dan zijn er een paar ongeschreven regels. Uiteraard kleed je je netjes en doe je je schoenen uit (zie boven). Je krijgt eerst waarschijnlijk een kop koffie voorgeschoteld die je niet helemaal leeg hoeft te drinken. Een paar slokjes zijn voldoende. Dan komen er een aantal schoteltjes. Begin pas met opscheppen als je daar een of twee keer door de gastheer-of vrouw toe gemaand bent. Neem van elk schoteltje een paar lepels. Indonesiërs vullen hun maag voornamelijk met rijst, dus maak ze niet leeg, want dan lijkt het of er te weinig is. En laat een paar happen rijst op je bord liggen, dan weet de gastvrouw dat je genoeg gegeten hebt. Met deze 8 stappen ben je goed voorbereid op eten bij de locals in Indonesië.
Tip: neem iets mee als je uitgenodigd bent. Een pak koffie en suiker bijvoorbeeld wordt gewaardeerd, want deze zijn voor de meeste Indonesiërs duur.
Bij Footprint Travel vinden we niets zo leuk als de locals ontmoeten. Daarom bieden we in Indonesië tal van mogelijkheden om bij mensen thuis op visite te gaan. Wil jij dat ook? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de Sumatra rondreizen waarbij je gaat eten in een kampung in Medan. Of neem contact op met Obbo, Paulien of Karin, onze Indonesië experts, en zij vertellen je nog veel meer over de bijzondere ontmoetingen die je kunt hebben in Indonesië.
Ferry en Paulien waren de eerste toeristen in dit vissersplaatsje op Bau-Bau. Alle buren kwamen kijken hoe wij zaten te eten. Dan ben je blij als je weet hoe het moet!
7: Tempelmores
Ook op happy-go-lucky Bali zijn er culturele wetten die je makkelijk kunt overtreden. Zo gelden er voor de meeste tempels specifieke kledingregels en mogen menstruerende vrouwen tempels niet in. Ook zijn er heilige plekken, meestal afgezet door een hekje, waar je absoluut niet mag komen. Overtreding van deze wetten leidt ertoe dat de tempel ritueel moet worden gereinigd.
Tip: zorg dat je altijd een sarong en ‘’tempelsjaal’’ bij je hebt die je om kunt doen bij betreden. Hoe je je precies hoort te kleden voor een Balinese tempelceremonie lees je hier.

De hele familie uitgedost in tempelkleding. Degenen met Indisch bloed door de aderen staat het toch een stuk natuurlijker!
8: Wees niet sombong
Indonesiërs zijn bijzonder nieuwsgierig en vragen je de hemd van het lijf. Soms wordt het misschien iets te veel, als je tijdens een urenlange busrit al vijftien keer hebt moeten uitleggen waar je vandaan komt, dat je nog steeds geen kinderen hebt en hoeveel je per maand verdient (echt!). Maar blijf vooral vriendelijk. Indonesiërs kennen het begrip ‘privacy’ niet en de vragen komen voort uit echt-gevoelde nieuwsgierigheid. Er is niets zo erg als in Indonesië voor ‘sombong’ (arrogant) te worden gehouden.
Tip: Neem een setje ansichtkaarten van je land mee of foto’s (op je telefoon) van huis/partner/huisdier. Dat verlevendigt dit soort gesprekken enorm.

"Mister! Mister!" En als je kijkt, heel hard weglopen en giechelen!
Laat je inspireren voor een reis naar Indonesië
Ben jij al in Indonesië geweest? Welke tips heb jij voor reizigers? Ben je nog nooit in Indonesië geweest, maar wil je er graag naar toe? Laat je dan inspireren door onze Indonesië privé rondreizen. Of stel zelf je reis samen met onze Indonesië privé rondreizen. Of stel zelf je reis samen met onze Indonesië bouwstenen.
Zelf naar Indonesië? Vraag gratis een offerte aan!