Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Visum Indonesië gratis?

Indonesie reizen - Visum Indonesie gratis - Per wanneer visum indonesie gratis?

Opeens kwam het in de Indonesische media in het nieuws: het visa on arrival (maximaal 30 dagen) voor Indonesië zou gratis worden voor Nederlanders en Belgen. Maar wanneer dan precies? En waarom staat er niets op de website van de ambassade? Footprint Travel ging op onderzoek uit.

Indonesië | 18-03-2015
Paulien van der Geest

Opeens kwam het in de Indonesische media in het nieuws: het visa on arrival (maximaal 30 dagen) voor Indonesië zou gratis worden voor Nederlanders en Belgen. Maar wanneer dan precies? En waarom staat er niets op de website van de ambassade? Footprint Travel ging op onderzoek uit.
 
Vooralsnog is het een plan van het ministerie van Toerisme van Indonesië om het toerisme te bevorderen. Aan de pers vertelde minister van Toerisme Ariel Yahya de achtergrond van het plan:”Een gratis visum is een van de makkelijkste manieren om het aantal buitenlandse toeristen te verhogen.Ik hoop dat dit 1 miljoen extra toeristen per jaar aantrekt en wij verwachten dat deze toeristen samen zo’n 1 miljard Amerikaanse dollar uitgeven.”
 
UPDATE: eind april is er nog steeds geen gratis Visa on Arrival en lijkt het plan op de lange baan geschoven.
 

Welke landen worden 'visumvrij'?

Tot nu toe waren reeds 15 landen al ‘visumvrij’, aan deze lijst worden nu nog 30 landen toegevoegd. De 30 nieuwe landen zijn: China; Japan; Zuid-Korea; Verenigde Staten ; Canada; Nieuw-Zeeland; Mexico; Rusland; Engeland;  Duitsland; Frankrijk; Nederland; Italië; Spanje; Zwitserland; België; Zweden; Oostenrijk; Denemarken; Noorwegen; Finland; Polen; Hongarije; Tjechië; Qatar; VAE; Koeweit; Bahrein; Oman en Zuid-Afrika.
 

Wanneer gaat het gratis visum in?

Het gratis visa on arrival zou volgens de plannen van het ministerie mogelijk ingaan ‘ergens in april’. Dat kan dus 1 april zijn, maar ook 30 april. Ambassade en douane heeft echter nog geen instructies ontvangen. Vandaar dat niemand je kan bevestigen wanneer het ingaat. Vaak gaat in Indonesië zo’n regel zonder vooraankondiging in. Het beste advies is dan ook om er op te rekenen dat je gewoon $35 moet betalen. Dit betaal je dan bij een apart loket vóór de douane. Maar wie weet kom je aan, en blijk jij een van de eerste gelukkigen te zijn die dit niet hoeft te betalen. Je krijgt dan, net zoals in Thailand bijvoorbeeld, gratis een stempel in je paspoort.
 

Wat als je langer dan 30 dagen naar Indonesië gaat?

Het gaat alleen om het 30 dagen visa, die je vanaf dan niet meer kunt verlengen tot 60 dagen. Ben je van plan langer dan 30 dagen naar Indonesië te gaan, dan dien je van te voren bij de ambassade of met behulp van een visumbureau een visum aan te vragen. Dit visum is 60 dagen geldig en kun je ter plekke maandelijks verlengen tot 6 maanden. Omdat de nieuwe regel van het een op het andere moment in kan gaan, is het reizigers die tussen 30 en 60 dagen willen gaan, aan te raden om uit voorzorg van te voren een 60 dagen visum aan te vragen. Deze kun je niet aanvragen op moment van aankomst of als je al in Indonesië bent.
 

Wat heb ik verder nodig?

Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn op het moment dat je het land verlaat. Je dient te beschikken over een uitreisbewijs (zoals een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming). Verder dienen alleen reizende ouders er rekening mee te houden dat je moet bewijzen dat het jouw kind is en dat de andere ouder geen bezwaar heeft dat je met dit kind reist. Deze nieuwe regels worden internationaal ingevoerd om kindersmokkel tegen te gaan. 

Zelf in Indonesië op vakantie? Bekijk onze reizen!

Tags: Visa - Visa

Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter