Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Wayan uit het boek Eten, bidden en beminnen bestaat!

Indonesie - Bali - Ubud - Spiritueel - Eten, bidden en beminnen

Bij toeval ontdek ik het kruidenwinkeltje waar Wayan haar multivitamine lunch serveert. Ik onderga een traditionele behandeling en Wayan spuugt kruiden uit over mijn buik.

Indonesië | 26-03-2009
Paulien van der Geest

Voor wie de bestseller ‘Eten, bidden en beminnen’ heeft gelezen: Wayan uit het boek bestaat echt. Bij toeval ontdek ik haar in een piepklein winkeltje, waarvan de ingang verscholen gaat achter tien manshoge planten met medicinale werking. Een bordje met Traditional Herbal Dokter trok me naar binnen, en nadat ik een foto van Elizabeth Gilbert zie hangen, valt het kwartje.
 
Aan drie kleine tafeltjes serveert Wayan haar Multi vitamine lunch, waar Elizabeth ook gek op was. Kaartjes bij elk gerecht vertellen waar elk ingrediënt goed voor is. Maar het belangrijkst is de bodychecks die Wayan doet met de bijbehorende healing op basis van kruiden. Sinds het verschijnen van de bestseller heeft ze het nu al jaren heel erg druk.
 
Samen met mijn zus Ingrid, kijk ik veilig vanachter mijn Multi vitamine lunch hoe Wayan de bodychecks doet. Ingrid besluit al snel een behandeling te nemen. Ik verkondig dat ik zo kerngezond ben, dat het voor mij weinig zin heeft. Een volledige behandeling kost $80 (circa €55), dus het lijkt me dat je minimaal een eczeem of zoiets te bieden moet hebben.
 
-“Iedereen heeft een disbalans,” zegt Wayan, “er is altijd iets te verbeteren.” Ze doet een bodycheck om te kijken of ik een behandeling nodig heb. “Hm, je bloedcirculatie is niet zo goed, je hebt het vast snel koud.”
- “Eh, dat klopt wel ja.”
- “Je nieren werken niet optimaal, dus je bloed is niet helemaal schoon. Je hebt vast regelmatig pijn in je onderrug. Dat komt vanuit je nieren.”
-  “Pijn in mijn onderrug herken ik wel.”
- “Je hebt regelmatig last van je knieën en je maag.”
- “Klopt ook.”
Zo gaat Wayan nog even door en daarna leest ze mijn toekomst in handpalm. Het lijkt me inmiddels toch een goed idee om de behandeling te doen!
 
Op het zoldertje van de winkel nemen we met een sarong om plaats op een stoel. Een masseur wast een half uur lang onze voeten en onderbenen met bladeren en een andere masseur wast onze armen en schouders. Wayans veertien jaar oude dochter komt langs en helpt de masseurs door ons gezicht te wassen. Het is een vrolijke spring in het veld, die gek is op Harry Potter. Even later ligt ze te slapen achter het gordijn waarachter de klanten zich kunnen omkleden.
 
Twee uur lang worden we gemasseerd door de assistenten van Wayan, een heel andere massage dan de bekende Balinese ontspannende massage. Wayan legt bladeren en kruiden op mijn knieën en onder mijn oksels. Ze kauwt op een stokje met een goedje en blaast de gekauwde kruiden over mijn buik. Ik zie het mijn huisarts nog niet doen!
 
Aan het eind van de behandeling krijgen we een tas vol kruidenpoeders, pillen en verse bladeren mee naar huis. Zelfs de (biologische) honing en limoen die nodig zijn om de ochtendthee te bereiden zitten al in de tas. De behandeling heeft de hele middag geduurd.
 
Thuis knagen we ons dapper door alle blaadjes en zijn we drie keer daags in de weer met een schema voor de pillen en poeders. De drankjes en bladeren beginnen al snel te werken en ik vlieg een paar keer per dag naar het toilet. Het voelt alsof ik een interne reiniging onderga. Ik voel me nu zelfs nog gezonder dan voor de behandeling!
 
Eigenlijk vind ik het behoorlijk schokkend dat er toch zo veel uit balans is, terwijl ik redelijk gezond leef en eet. In Nederland check je dit helemaal niet, en kom je pas achter een disbalans op het moment dat je serieuze klachten krijgt. In het oude China echter werd de lokale dokter betaalt om de mensen gezond te houden, in plaats van beter te maken. Misschien moeten we dat systeem maar weer eens in gaan voeren!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bali - Spiritueel Yoga

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter