BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Welkom terug in je geboorteland.

Indonesie - Java - Rootsreis - Familie Indonesie - Jakarta - Bogor - Bandung - Malabar - Wonosobo - Dieng

Met spandoeken staan we op het vliegveld van Jakarta om Lex na 48 jaar weggeweest, in zijn geboorteland in te halen.

Indonesië | 15-07-2009
Paulien van der Geest

Lex en Corrie, de ouders van Ferry, komen door de douane van het vliegveld op Jakarta. “Lex!! Corrie!! Hierheen!” gillen Ferry en ik uit alle macht boven nog harder schreeuwende taxi chauffeurs uit. We staan tenslotte niet voor niets al een uur met 2 gebatikte spandoeken in de aanslag! “”Selemat datang di Indonesia, Corrie” (Welkom in Indonesië, Corrie) en “Selamat datang di Tanah Kelahiran, Lex” (Welkom terug in je geboorteland, Lex) staat op de kleurige doeken te lezen.
 
Een kleine 48 jaar geleden is Lex –toen 14 jaar oud- uit Indonesië vertrokken om in Nederland naar school te gaan, niet wetende dat hij door de latere Onafhankelijkheid van Indonesië nooit meer naar huis zou terugkeren. Nu zijn zoon meer dan een jaar in Indonesië verblijft, komt het nu toch van een trip down memory lane. Bijzonder om na bijna 50 terug te zijn in het land waar je bent geboren! Zus Vanessa en haar vriend Eelco haken ook aan, en zo gaat het eerste reisgezelschap in de geschiedenis van Footprint Travel op pad! Een betere manier om onze programma's te testen is er niet!
 
We lopen rond in de oude koloniale stad en haven van Jakarta, waar de stad Batavia ooit ontstaan is. We lunchen in het prachtige restaurant Batavia. We brengen een bezoek aan familie en een jeugdmaat van Lex in Jakarta. Lex’ vader is in Bogor geboren, helaas weten we het adres niet. Wel wandelen we door de prachtige en wereldberoemde Botanische tuinen en eten we poffertjes in lunchroom De Daunen. Lex bestelt eten en drinken dat hij van vroeger nog kent. Veel herinneringen aan vroeger komen terug...
 
Gelukkig weten we in Bandung wél de adressen van 5 huizen waar zowel opa als oma Bounin in hun jeugd hebben gewoond. Dankzij de mooie Art Deco gebouwen werd Bandung vroeg het Parijs van Indonesië genoemd, met een supergoede gids maken we een stadswandeling en zoeken we 's middags de huizen van de familie op.
 
Drie hoeraatjes voor de stevige Hollandse bouwkunst met zijn dikke muren, want de huizen staan nog overeind. We mogen bij sommige mensen zelfs binnen kijken. Van één huis weten we alleen de straat, maar niet het huisnummer. Toen Ferry en ik hier een half jaar geleden op onderzoek waren, koos ik daarom zomaar een huis uit, waarvan ik dacht dat dit het huis van oma was. Zonder dit verhaal te kennen doet Corrie precies hetzelfde voor Lex en… kiest precies hetzelfde huis uit. Toeval? We krijgen er spontaan kippenvel van!
 
We slapen op de thee plantage in Malabar waar de Heeren van de Thee zich afspeelt, een oase van rust. We dineren in de ietwat vergane glorie van de oude huiskamer van Boshart, maar voelen ons toch heel voornaam in de oude leunstoelen met een kopje Orange Pekoe export thee. Ook in de eetzaal van het koloniale hotel in Wonosobo bij het Dieng plateau wanen we ons terug in vroegere tijden. Naast nasi goreng staan Wienerschnitzel en pannenkoeken op het menu. Het is echt een trip naar het verleden van Nederlands-Indië én de roots van de familie Bounin. Wat bijzonder om dit met de hele familie mee te maken!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Java - Roots reis

Indonesië reizen - Paleis Bogor Botantische TuinenIndonesië reizen - Fatahilla plein JakartaIndonesië reizen - Fatahilla plein JakartaIndonesië reizen - Vliegveld JakartaIndonesië reizen - Vliegveld JakartaIndonesië reizen - Kota JakartaIndonesië reizen - Restaurant Batavia, JakartaIndonesië reizen - Botanische tuinen Bogor 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel