Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Zet het op je Bucket List: Koffie drinken in Indonesië!

Indonesië reizen - Culinair - Java - Bali - Sumatra - Sulawesi - kleine Sunda eilanden - Kalimantan - Molukken

Wist jij dat Indonesië bekend staat als leverancier van s’ werelds meest exclusieve koffiesoorten? Alle koffie ins- en outs en andere belangrijke koffie-‘weetjes’ vind je hier!

Indonesië | 24-09-2017
Obbo Spanjaard


Wist jij dat Indonesië bekend staat als leverancier van s’ werelds beste en meest exclusieve koffiesoorten? En dat koffie drinken een van de belangrijkste lokale tradities is? Alle ins- en outs over hoe je koffie hoort te drinken te gast in Indonesië en andere belangrijke koffie-‘weetjes’ vind je hier! Indonesië-kenner Obbo Spanjaard vertelt over zijn ervaringen met de beroemde koffie uit Indonesië en koffie ‘heel erg verkeerd’.
 
 

Een koppie kopi op zijn Indonesisch

In Nederland staat koffie synoniem voor gezelligheid. Een ‘’bakkie doen’’ bij elkaar is een dagelijks begrip in de sociale omgang. In Indonesië is dat niet anders, ware het niet dat Indonesiërs geen koffietijd kennen. De hele dag is koffie hét smeermiddel voor sociale contacten. Als gast wordt je -eenmaal gezeten op de bank in de mooie kamer- zonder te vragen binnen een paar minuten een kop hete, mierzoete koffie voor gezet; meestal met een klein metalen dekseltje erop, tegen de insecten. Zo kan je er, al nippend, lekker lang over doen, terwijl je zoals gebruikelijk de dagelijkse- en wereldproblematiek met de gastheer doorneemt.
 
De Indonesiërs hebben er zelfs een speciaal werkwoord voor, ngopi wat eigenlijk onvertaalbaar is maar zoiets betekent als: onder het genot van een kop koffie samen gezellig leuteren. Zeg maar, borrelen zonder alcohol.
 

Koffie mét drab

Koffie drinken in Indonesië betekent kopi tubruk drinken en dat is voor de meeste Nederlanders even wennen. De koffie in Indonesië is heel fijn gemalen en koffie wordt gezet door er direct kokend water op te gieten. Let op dat je de laatste slok met koffiedrab niet per ongeluk opdrinkt! Voordeel van de kopi tubruk is dat hij altijd vers is van goede kwaliteit, want koffie is voor Indonesiërs heel belangrijk. Indonesiërs hebben een voorliefde voor mierzoet, dus als je geen mierzoet bakkie wilt, bestel dan een kopi pahit (letterlijk, bittere koffie)!
 

Koffie heel erg verkeerd

Kopi susu is koffie met een enorme plas gecondenseerde, zoete melk erin. Heerlijk voor de zoetekauwen onder ons, maar als je niet van suiker houdt zal je zwarte koffie moeten drinken, want ongezoete, verse melk is vrijwel nergens te vinden.
 
Obbo woonde en werkte op verschillende eilanden in Indonesië. Hij is dol op het lekkere Indonesische eten. Hij had zelfs een eigen restaurantje op Sumatra! Obbo is nu Indonesië expert bij Footprint Travel en kan je als geen ander adviseren over je Indonesië reis
 

Wereldberoemde koffie op je Bucket List!

Kopi Luwak is eigenlijk niet zo zeer een koffiesoort als wel een manier van koffiebonen ‘bereiden’. De civetkat (luwak) is een soort fret die de koffiebessen eet en ze vervolgens weer uitpoept. (Kies voor 'wild sourced' koffie, waarbij de civetkat in het wild leeft!) De halfverteerde besjes worden uit de ontlasting gevist, schoongemaakt en vervolgens gedroogd en gebrand. De op deze ongebruikelijke manier verkregen koffie smaakt zo bijzonder dat hij zijn gewicht in goud waard is. Wereldwijd staat Kopi Luwak in de top 10 voor duurste koffiesoorten, je kunt er zomaar 160 dollar per 500 gram voor neerleggen! Liefhebbers prijzen de fluweelzachte afdronk en de enigszins zuur-frisse smaak; in Indonesië te proberen voor slechts een paar euro’s!

In de film The Bucket List komen de personages van Jack Nicholson en Robert de Niro er achter dat ze maximaal een jaar te leven hebben. Ze maken een bucket list. Hierop staat het drinken van het beroemde kopje koffie Luwak!
 
 

Exclusieve koffiebonen en hippe frappucino uit Indonesië

De laatste jaren, nu de welvaart toeneemt, is de cappuccino- en espresso-cultuur in opmars en in vrijwel elke middelgrote plaats vind je tegenwoordig trendy koffiehuisjes. Hippe Indonesiërs brengen er uren door, lurkend aan koffietjes van alle soorten en maten die je maar bedenken kunt; van een normale espresso tot een frappuccino in geuren en kleuren waarvan het glazuur al van je tanden springt als je er naar kijkt. Indonesië is hard op weg om een van de voornaamste leveranciers van exclusieve bonensoorten te worden, die je ook steeds meer in hippe koffietentjes in westerse wereldsteden tegenkomt.

3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!

1. avontuurlijke, individuele Zuid-Afrika rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

De bekendste zijn:

Toraja koffie: deze koffie is afkomstig uit de hooglanden van Torajaland op Sulawesi. Dit is een van de bekendste en, naar men zegt, beste koffiesoorten ter wereld. De koffie is enigszins vettig en smaakt naar caramel en boter
Mandheling en Gayo koffie: deze bonen komen uit Sumatra en zijn, net als de Torajakoffie, 100 % Arabicabonen geteeld in de hooglanden, respectievelijk in Noord-Sumatra en Aceh. Deze exclusieve koffie wordt gekenmerkt door een fluweelzachte, enigszins zoete smaak.

Zelf koffie drinken in Indonesië? Vraag gratis een offerte aan!

Waar gaat jouw Indonesië reis naar toe? Wordt het Sumatra, Java, Bali of de kleine Sunda eilanden? Of zoek je het avontuur op Sulawesi, Kalimantan of de Molukken? Obbo Spanjaard, Indonesië expert bij Footprint Travel adviseert je graag over de reis die bij jou past.


Zelf op reis naar Indonesië? vraag gratis een offerte aan.

Tags: Reisadvies - Culinair - Go Local - Cultuur - Streetfood - Java - Bali - Sumatra - Sulawesi - Lombok - Flores - Kalimantan Borneo - Molukken 

Blogs over Indonesië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter