BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De 5 spectaculairste tempels en pagodes van Myanmar

Myanmar reizen - tempels - pagodes - Schwedagon - Golden Rock - bezienswaardigheden Myanmar

Wie aan Myanmar denkt, denk aan tempels. Het hele land is bezaaid met pagodes en tempelcomplexen. Wij hebben de spectaculairste tempels en pagodes voor je op een rij gezet.

Myanmar | 20-08-2018
Obbo Spanjaard

Wie aan Myanmar denkt, denk aan tempels. Het hele land is bezaaid met pagodes en tempelcomplexen, van uiterst eenvoudige dorpstempels tot zeer uitgestrekte tempelcomplexen, bestaande uit vele tientallen pagodes en kloosters waar monniken wonen. Iedereen die door Myanmar gereisd heeft zal een eigen favoriete plek gevonden hebben. Heel vaak is dat een klein klooster waar je hartelijk ontvangen bent door een monnik of een sfeervolle pagode waar het licht precies juist gefilterd door de bladeren van een bodhi-boom viel. Maar er zijn ook een paar grootschalige complexen die je absoluut gezien moet hebben, omdat ze zo imposant zijn dat je wel onder de indruk moet komen. Wij hebben de spectaculairste tempels en pagodes voor je op een rij gezet.
 
Azië experts Obbo en Denise woonden allebei enkele jaren in Zuid-Oost Azië en reizen er nog altijd veelvuldig rond. Ze helpen je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis.
 

1: Schwedagon-pagode in Yangon

Vaak is dit de eerste pagode die je ziet in Myanmar en het kan niet anders dan dat je diep onder de indruk bent. De enorme goudkleurige pagode verheft zich hoog boven de stad. Eenmaal op het plateau aangekomen wordt je overweldigd door de aanblik van de gouden stupa, maar ook van de vele tientallen pagodes die er om heen gebouwd zijn. Er zijn altijd honderden pelgrims aanwezig, dus er is voldoende te zien. Trek een paar uur uit voor de rondgang.
 
Tip: Je entreekaartje is de hele dag geldig, ga tegen zonsondergang nog eens. De gouden pagode wordt prachtig verlicht en de buurt eromheen is een feest van kaarsen.
 

2: Golden Rock Pagode

Op een paar uur rijden van Yangon ligt dit tempelcomplex, bovenop een heuveltop. Rondom een enorm, met goudblad beplakt, rotsblok dat boven een afgrond balanceert zijn een aantal tempels en kloosters gegroepeerd. Hoewel de plek en de tempels bijzonder genoeg zijn, is het de tocht ernaartoe die de reis echt de moeite waard maakt. De beklimming van de berg wordt namelijk in open trucks gedaan, tjokvol met pelgrims. Heel bijzonder om mee te maken.
 
Tip: overnacht in een van de hotels in Kinpun (of, als je het kunt betalen, bij de Golden Rock zelf). Zo kun je heel vroeg naar de Golden Rock klimmen. De kans op helder weer is dan het grootste.
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Myanmar rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

3: Mandalay Hill

Mandalay is zo plat als een pannenkoek, op één heuvel van 250 meter hoog aan de noordkant van de stad na. Mandalay Hill is volledig bedekt met pagodes en kloosters. Vanaf de zuidkant leidt een overdekte trap met meer dan 1700 treden via verschillende plateaus naar de top waar een prachtig gedecoreerde tempel uitzicht aan vier kanten over de stad en het omringende platteland biedt. Onderweg zijn er verschillende stupa’s en Boeddhabeelden te zien, dus neem de tijd voor de beklimming.
 
Tip: Als je aan het einde van de dag de beklimming doet, weerkaatst het licht van de ondergaande zon in duizenden spiegeltjes.
 

4: Ananda Pato in Bagan

Bagan kent vele honderden tempels en pagodes, verspreid over een grote vlakte. Iedereen zal er zijn eigen favoriete plek kunnen vinden, want er zijn vele onontdekte en sfeervolle tempels bij. De meest spectaculaire, echter, die aan geen enkel bezoek mag ontbreken is de magnifieke  Ananda Pato. Met zijn vergulde toren is hij al van ver herkenbaar. De tempel zelf is groot, imposant en perfect van proporties. Via een van de vier ingangen kun je hem betreden en je vergapen aan prachtige muurschilderingen.
 
Tip: Met een gids, die je van alles kan vertellen over de muurschilderingen en de enorme Boeddhabeelden, haal je nog meer uit je bezoek.
 

Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.

IN MYANMAR from Firdaus Hashim on Vimeo.

5: Inthein (of Indein) bij het Inlemeer

Als je wat meer tijd inplant bij het Inlemeer kun je een extra boottocht maken naar de ruïnes van dit tempelcomplex aan de zuidkant van het meer. Na de oversteek van het meer volgt een sfeervolle tocht over een smal kanaal. Indein bestaat uit twee groepen stupa’s, voor een deel overwoekerd door het regenwoud. Een lange overdekte gang leidt naar een groep van duizenden slanke witte pagodes, sommige half vergaan. Een magische plek om rond te lopen!
 
Tip: neem de tijd voor de groep overwoekerde pagode’s bij de ingang. Je waant je een ontdekkingsreiziger.
 

Zelf actief op reis naar Myanmar?

Laat je inspireren door onze Myanmar rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Myanmar bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken.  
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Myanmar 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter