BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Vervoer in Myanmar: Mix fiets, trein, paardenkar of boot!

Hoe ontdek jij Myanmar? Spring je op het vliegtuig, stap je in de bus of reis je luxe per privé auto met chauffeur? Probeer ook eens iets anders en ga een stuk met de boot of leg een traject af per trein. Laat je lokaal vervoeren per tuktuk, paardenkar of stap op de fiets! We geven tips waar je het beste welk vervoermiddel kunt gebruiken.

Myanmar | 22-10-2018
Obbo Spanjaard

Myanmar biedt, met zijn mix van culturele en natuurlijke hoogtepunten voor elk wat wils. Om de verschillende bestemmingen te bereiken kun je voor binnenlandse vluchten kiezen, maar eenmaal in het noorden, zijn vrijwel alle plekken ook goed bereikbaar met een bus. Daarnaast biedt Myanmar, met zijn vlakke landschappen, treinviaducten en honderden kilometers bevaarbare rivieren, uitgelezen mogelijkheden om je ook eens op een andere manier te verplaatsen.
 

Boot: Mandalay is de ideale uitvalsbasis

Wil je relaxed per boot reizen dan kun je vanaf Mandalay, strategisch gelegen aan de oever van de Ayeyarwady rivier, kiezen uit verschillende opties. Een ontspannen overtocht van een uur brengt je naar Mingun, waar verschillende bijzondere pagodes te bezichtigen zijn. Ook een veelgevraagde tocht is de 10 uur durende nostalgische boottocht van Mandalay naar Bagan. Voor het uitzicht hoef je het niet te doen, want het landschap is vlak en weinig spectaculair, maar het is een heerlijk ontspannende dag en een ongehaaste manier om te reizen. Pak er heerlijk een boek bij en relax terwijl je reist. Alternatief, reis een stukje per bus of auto en neem voor het laatste stukje naar Bagan een (privé) boot, en pak het mooiste stukje rivier mee. Of vaar vanaf het onontdekte Salay (aanrader!) in een paar uur naar Bagan. Mogelijkheden genoeg om niet een hele dag in een boot te zitten, maar toch de mooiste stukjes mee te pakken.  

Azië experts Denise, Obbo en Paulien woonden enkele jaren in Zuid-Oost Azië en reizen er nog altijd veelvuldig rond. Ze helpen je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis.

Fietsen of E-bike: Ontdekken op je eigen tempo

Fietsen is op veel plaatsen mogelijk in Myanmar. Het terrein is op vele plaatsen vlak en tot voor kort was het rijwiel voor de plaatselijke bevolking het belangrijkste vervoermiddel. Rond het dorp Hsipaw kun je prachtig fietsen, de meeste guesthouses verhuren ze. Ook in Mandalay is het een handige manier om je tussen de vele bezienswaardigheden in de stad zelf te bewegen of het platteland te ontdekken. De tempels van Bagan zijn het beste per tweewieler of e-bike te bezichtigen. Met e-bike wordt hier een electrische scooter bedoeld, waar je geluidloos op rondzoeft en makkelijk mee door het rulle zand tussen de tempels rijdt. Maar het leukste is om een uitgezette e-bike of fietstocht te maken begeleid door een gids, en op die manier het land op een heel andere manier te leren kennen. Rond het Inlemeer loopt een asfaltweg, waarop je prima een dagtocht kunt maken. Of wat dacht je van een gecombineerde fiets- & kajaktocht rond en over het Inlemeer?
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Myanmar rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Bus: Groen reizen door Birma

Hoewel de meeste mensen voor het vliegtuig opteren om de lange afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden te overbruggen is dat -nadat je eenmaal van Yangon naar het noorden bent gevlogen- niet echt nodig. Myanmar kent een prima netwerk van (nacht)bussen. De lange trajecten zijn goed en snel, de bussen comfortabel. Deze manier van reizen is voordelig voor je budget, en daarbij stoot je echt veel minder CO2 uit, dus blijft de lucht schoner door jouw keuze. Tip: In onze rondreis reis je tussen Bagan en Kalaw met zo'n goede VIP bus. En tussen Mandalay en Bagan kun je kiezen of je voordelig met de bus wilt reizen of liever met de auto en boot om onderweg stops te amken. 
 
 

MYANMAR. from Marc Cecotti on Vimeo.

Trein: Spectaculaire rit over het Gokteik viaduct

De treinrit tussen Hsipaw en Mandalay is een absolute aanrader voor wie van spectaculaire treinreizen houdt. Reken niet op comfort, de treinen stammen nog uit de Britse tijd. De trein schommelt een uur of 10 door vruchtbare berglandschappen met als hoogtepunt de oversteek van het spectaculaire Gokteik viaduct. Vind je 10 uur treinen wat te lang, stap dan uit in hill station Pyi Oo Lwin, de treinrit duurt dan 5 uur. Als je geluk hebt tenminste, want het oude boemeltje heeft regelmatig een uur vertraging. In het lieflijke plaatsje Pyi Oo Lwin bezoek je de volgende dag de Botanische tuinen.  
 

Riksja, tuktuk en paardenkar: Do as the locals do

Daarnaast zijn er legio mogelijkheden voor lokaal vervoer. Huur een tuktuk in Kalaw om je naar het begin van je trektocht te brengen. Bezoek de tempels van Bagan op een ongehaaste en milieuvriendelijke manier achterin een paardenkar. Een tocht per riksja in Mandalay, waarbij je onderweg culinaire stops maakt in lokale teashops is een aanrader!
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfanaten die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Zelf op je eigen manier reizen door Myanmar?

Laat je inspireren door onze Myanmar rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Myanmar bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken.  
 
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Myanmar 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel