BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Vervoer in Myanmar: Mix fiets, trein, paardenkar of boot!

Hoe ontdek jij Myanmar? Spring je op het vliegtuig, stap je in de bus of reis je luxe per privé auto met chauffeur? Probeer ook eens iets anders en ga een stuk met de boot of leg een traject af per trein. Laat je lokaal vervoeren per tuktuk, paardenkar of stap op de fiets! We geven tips waar je het beste welk vervoermiddel kunt gebruiken.

Myanmar.  22-10-2018
Obbo Spanjaard
Hoe ontdek jij Myanmar? Spring je op het vliegtuig, stap je in de bus of reis je luxe per privé auto met chauffeur? Probeer ook eens iets anders en ga een stuk met de boot of leg een traject af per trein. Laat je lokaal vervoeren per tuktuk, paardenkar of stap op de fiets! We geven tips waar je het beste welk vervoermiddel kunt gebruiken.
 
Myanmar biedt, met zijn mix van culturele en natuurlijke hoogtepunten voor elk wat wils. Om de verschillende bestemmingen te bereiken kun je voor binnenlandse vluchten kiezen, maar vrijwel alle plekken zijn ook goed bereikbaar met een (nacht) bus. Daarnaast biedt Myanmar, met zijn vlakke landschappen, treinviaducten en honderden kilometers bevaarbare rivieren, uitgelezen mogelijkheden om je ook eens op een andere manier te verplaatsen.
 
Azië experts Obbo en Denise woonden allebei enkele jaren in Zuid-Oost Azië en reizen er nog altijd veelvuldig rond. Ze helpen je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis.
 

Boot: Mandalay is de ideale uitvalsbasis

Wil je relaxed per boot reizen dan kun je vanaf Mandalay, strategisch gelegen aan de oever van de Ayeyarwady rivier, kiezen uit verschillende opties. Een ontspannen overtocht van een uur brengt je naar Mingun, waar verschillende bijzondere pagodes te bezichtigen zijn. Elke dag vertrekt er ook een speciale boot naar het schiereiland Ava, waar je al fietsend de ruïnes van een oude tempelstad kunt bezoeken. De meest populaire tocht is de 10 uur durende nostalgische boottocht van Mandalay naar Bagan. Voor het uitzicht hoef je het niet te doen, want het landschap is vlak en weinig spectaculair, maar het is een heerlijk ontspannende dag en een ongehaaste manier om te reizen. Pak er heerlijk een boek bij en relax terwijl je reist.
 

Fietsen: Ontdekken op je eigen tempo

Fietsen is eigenlijk overal mogelijk in Myanmar. Het terrein is op vele plaatsen vlak en tot voor kort was het rijwiel voor de plaatselijke bevolking het belangrijkste vervoermiddel. Rond Hsipaw kun je prachtig fietsen, de meeste guesthouses verhuren ze. Ook in Mandalay is het een handige manier om je tussen de vele bezienswaardigheden te bewegen of het platteland te ontdekken. Rond het Inlemeer loopt een asfaltweg, waarop je prima een dagtocht kunt maken en de tempels van Bagan zijn het beste per tweewieler of e-bike te bezichtigen. Maar het leukste is om een uitgezette fietstocht te maken begeleid door een gids, en op die manier het land op een heel andere manier te leren kennen. Of wat dacht je van een gecombineerde fiets- & kajaktocht rond en over het Inlemeer?
 
3 REDENEN WAAROM REIZEN MET FOOTPRINT TRAVEL LEUKER IS!
1. avontuurlijke, individuele Myanmar rondreis op maat
2. reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking
3. we hebben alles zelf uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht
 

Bus: Groen reizen door Birma

Hoewel de meeste mensen voor het vliegtuig opteren om de lange afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden te overbruggen is dat niet echt nodig. Myanmar kent een prima netwerk van (nacht)bussen. De lange trajecten zijn goed en snel, de bussen comfortabel. Deze manier van reizen is voordelig voor je budget, en daarbij stoot je echt veel minder CO2 uit, dus blijft de lucht schoner door jouw keuze. Tip: We hebben zelfs een rondreis Bussend door Birma!
 

MYANMAR. from Marc Cecotti on Vimeo.

Trein: Spectaculaire rit over het Gokteik viaduct

De treinrit tussen Hsipaw en Mandalay (of omgekeerd) is een absolute aanrader voor wie van spectaculaire treinreizen houdt. Reken niet op comfort, de treinen stammen nog uit de Britse tijd. De trein schommelt een uur of 10 door vruchtbare berglandschappen met als hoogtepunt de oversteek van het spectaculaire Gokteik viaduct. Vind je 10 uur treinen wat te lang, stap dan uit in hill station Pyi Oo Lwin, de treinrit duurt dan 5 uur. In Pyi Oo Lwin bezoek je de volgende dag de Botanische tuinen.  
 

Riksja, tuktuk en paardenkar: Do as the locals do

Daarnaast zijn er legio mogelijkheden voor lokaal vervoer. Huur een tuktuk in Kalaw om je naar het begin van je trektocht te brengen. Bezoek de tempels van Bagan op een ongehaaste en milieuvriendelijke manier achterin een paardenkar. Een tocht per riksja in Mandalay, waarbij je onderweg culinaire stops maakt in lokale teashops is een aanrader!
 
Bij Footprint Travel geloven we dat ontmoetingen met lokale mensen, je voor altijd bij blijven. Van de gebaande paden ervaar je het land, de natuur en de bevolking pas echt. Wij zijn doorgewinterde reisfreaks die onze reizigers het land écht willen laten ervaren, en we willen dat de bevolking en de bestemming beter worden van de ontmoeting.
 

Zelf op je eigen manier reizen door Myanmar?

Laat je inspireren door onze Myanmar rondreizen! De rondreizen kun je heel makkelijk naar je eigen smaak aanpassen door extensies (verlengingen) en excursies toe te voegen. Vind je niet helemaal wat je zoekt? Gebruik dan onze Myanmar bouwstenen en stel je eigen reis samen. Wij helpen je graag om er een goed reisschema van te maken.  
 
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Myanmar 

Blogs over Myanmar


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter