BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

5 redenen waarom je het zuiden van Namibië op je bucketlist moet zetten

Namibië rondreis - Reistips - Fish River Canyon - Kolmanskop - Aus - Lüderitz - Keetmanshoop

Reizigers zien het zuiden van Namibië over het hoofd. Terwijl het zoveel te bieden heeft!

Namibië | 11-01-2018
Paulien van der Geest

Er is iets geks aan de hand met de reizigers naar Namibië. Men ziet massaal het zuiden van Namibië over het hoofd. Terwijl het zoveel te bieden heeft: de Grand Canyon van Afrika, spookstadjes en wilde paarden! We geven je 5 goede redenen om het zuiden van Namibië wél te bezoeken!
 

Fish River Canyon: de grootste kloof van Afrika

De Fish River Canyon is de grootste Canyon van Afrika. Sterker nog, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten, is de Fish River Canyon de grootste kloof ter wereld. En toch zijn er nauwelijks bezoekers! Dat heeft het enorm grote voordeel dat je praktisch in je uppie staat te genieten van dit spektakel van de natuur. De Fish River kloof is 126 km lang, 27 km breed en 500 meter diep. We liepen vanaf uitzichtpunt Hobas een uur langs de kloof en genoten van de indrukwekkende uitzichten.
 
Tip: Slapen tussen oldtimers bij Fish River Canyon:
Vlakbij Hobas kun je op bijzondere plaatsen slapen. Bij het Roadhouse staan oldtimers zowel binnen als buiten in de eetzaal geparkeerd. De receptie is een oude truck. Erg grappig! Er is ook een luxere lodge waarvan de chalets verborgen tussen de ‘koppies’ de rotsen zijn gebouwd. Heb je een groter budget en ga je voor design? Halverwege de kloof ligt Fish River Lodge op de rand van de kloof. Vanuit de enorme raampartij van de lodge, de infinity pool en je bed in je kamer, kijk je zo de kloof in.
 
 

Wilde paarden bij Aus

Van Fish River Canyon op weg naar de Sossusvlei is een natuurlijke stop Aus. In Aus voel je je echt in de middle of nowhere, en dat is precies wat wij zoeken in een woestijnland als Namibië. Aan het einde van de middag verzamelen zich -zeker in de droge tijd- de wilde woestijn paarden bij een waterpoel om hun dorst te lessen. Ga rustig zitten en wacht af.
 
 
Toen wij er waren kwam er eerst een groep impala’s, toen de majestueuze gemsbokken met hun gigantische hoorns. Ook de struisvogels kwamen drinken, wij zagen ze met schattige pluizige kuikens. Ons wachten werd ruimschoots beloond met verschillende kuddes paarden. De hengsten verdedigden hun merries tegen elkaar, wat gepaard ging met veel gesteiger en gegaloppeer achter elkaar aan. Wij keken ademloos toe!
 
Tip: Appeltaart eten bij Aus
Bij het Bahnhof Hotel kun je heerlijk appeltaart eten! Vlakbij is ook het enige benzinestation, vul je tank voordat je Aus verlaat, voorlopig kom je geen tankstation tegen!
 
 
Onze Afrika kenners Judith en Sanne wonen en werken vanuit Kaapstad. Zij weten dus precies wat de beste plekjes zijn in zuidelijk Afrika. Er is geen tijdsverschil en zij zijn gewoon op een Nederlands telefoonnummer te bereiken om je wensen en vragen door te spreken. Natuurlijk ook gewoon per e-mail. Zij helpen je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis Namibië.
 

Spookstadje Kolmanskop

Blijf relaxed twee nachten in Aus, zodat je de omgeving kunt verkennen. Want laat Kolmanskop nou eens heel erg de moeite van een stop waard zijn! In dit verlaten spookstadje neemt de woestijn het over van de mens. Huizen hebben soms wel twee meter zand in de kamers staan. Andere huizen zijn meer beschermd en hier staat al het meubilair nog intact, alsof de bewoners zo de deur uit zijn gelopen. Spooky!
 
 
In april 1908 werd hier de eerste diamant gevonden. De diamanten konden met de hand opgeraapt worden, soms zelfs handenvol! De diamantkoorts ging helemaal los en al snel verscheen er midden in de verzengende woestijn een stadje inclusief bowlingbaan, gymzaal en theater. Er was zelfs een zoutwaterzwembad, waarvoor het water van 35 km van de zee naar de woestijn werd gepompt. Het was er natuurlijk bloedheet, dus al het eten, drinken, en water moest naar het stadje toe worden gebracht. Het verhaal gaat dat het goedkoper was om champagne te drinken, dan water.
 

Kolmanskop: Namibia's Sand Castle Kingdom from Flicker Theory on Vimeo.

 
Tip: Mis de rondleiding niet in Kolmanskop!
Kolmanskop is alleen met een rondleiding Kolmanskop te bezoeken. Check voor bezoek de actuele tijden. Let op overal hangen camera’s, steek dus niet per ongeluk een gevonden diamant in je broekzak...
 

Ghosttown Kolmanskop - Geisterstadt Kolmannskuppe in Namibia from Johannes Klaus on Vimeo.

 

Kustplaatsje Luderitz en Diaz Point

De Khoisan leefden al eeuwen in dit gebied. Bartholomeu Diaz, de befaamde Portugese ontdekkingsreiziger, zette in 1487 voet aan wal. Het jaar daarop keerde hij terug om een kalkstenen kruis te plaatsen, op wat nu Diaz Point heet om zo de plek voor de Portugezen te claimen Terwijl we genoten van de zeegezichten bij het kruis, zagen we een paar zeerobben zonnen op de rotsen.
 
 
Nu je toch in de buurt bent, kun je gelijk een bezoek brengen aan de karaktervolle kustplaats Lüderitz met pastelkleurige huizen in Duitse stijl. Namibië was immers de enige kolonie die Duitsland rijk was. De tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze afgelegen plaats. Blijf in stijl en bezoek ook Goerke Haus, één van de ‘diamant’ paleizen uit de diamond rush in Art Nouveau stijl.
 
 
Tip: Oesters eten bij Luderitz
In Lüderitiz kun je lekker oesters eten, bijvoorbeeld op het terras aan zee van Nest Hotel. Een glaasje prosecco erbij en je voelt je een van de rijke diamant mijners van vervlogen tijden!
 
Footprint Travel oprichter Ferry woonde 2 jaar in Namibië om een campsite op te zetten, waarvan de lokale San gemeenschap de eigenaar was, zodat zij extra inkomsten konden genereren. Hij weet dus alles van Namibië!
 

Kokerbomen bij Keetmanshoop

Het kokerbomenwoud (Quivertree Forest) is een grote groep kokerbomen bij elkaar. Deze bomen worden alleen gevonden in het zuiden van Namibië en de noordkaap van Zuid-Afrika, maar zelden in zo’n grote groep als hier. Eigenlijk is het geen boom, maar een Aloë soort, een vetplant dus. De Aloë dichotoma kan zo’n 8 meter hoog worden. Op de dikke stam staat een warrige groep takken. De kokerboom groeit op een dorre rotsachtige omgeving waardoor je het een prachtig fotografie object wordt.
 
De naam koker boom is ontstaan omdat de Bushmen (ook San genoemd) de dode takken gebruiken om kokers voor hun pijlen van te maken. Het zachte binnenste was er makkelijk uit te halen, waardoor er een koker ontstond.
 
Tip: Ontdek mesosaurus fossielen bij Keetmanshoop
In dit gebied zijn ook mesosaurus fossielen gevonden. Om er te komen is het wel 40 km hobbelen over een dirt road. Na het kokerbomenbos (16 km) is het nog zo’n 25 km doorrijden.
 

Namibian Nights from Squiver on Vimeo.

 

Zelf op reis naar Namibië?

Hebben we je kunnen overtuigen dat je zéker naar het zuiden van Namibië moet gaan? Bekijk dan onze Zuid Namibië bouwsteen: Fish River Canyon, Kolmanskop en Aus.
 
Natuurlijk wil je andere hoogtepunten als Sossusvlei en Etosha niet missen. Heb je 3 weken de tijd voor je Namibië vakantie? Bekijk onze rondreis Namibië: Ontdekkingsreis - Fish River Canyon, Sossusvlei en Etosha. Je kunt deze verder op maat maken met de handige extensies, zodat de reis precies de lengte krijgt die jij wilt.
Wil je niet alleen het zuiden van Namibië maar ook de caprivistrook, Chobe in Botswana en de Victoria Watervallen zien en ben je niet bang voor een roadtrip? Trek 3,5 á 4 weken (dan heb je meer rust in je reis) uit voor onze Namibië rondreis: Ontdek compleet Namibië Botswana en Victoria Falls.
 
Zit jouw droomreis er niet tussen? Ga dan aan de slag met onze Namibië bouwstenen -korte Namibië vakanties per gebied- en stel zelf je Namibië rondreis samen.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid Namibie - Namibië 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel