BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Bushwalk, village tour en traditioneel dans door de San sjamaan

Namibie reizen - Treesleeper Camp - Tsinsabis - Bushmen - San volk - Etosha

Met open mond kijk ik naar de San Shamaan, die in het schijnsel van het vuur ronddanst met rinkelende belletjes.

Namibië | 12-01-2012
Paulien

Met Moses gaan we op Bushwalk. Hij laat ons zien welke planten je waarvoor kunt gebruiken, hoe je dierensporen kunt lezen en hoe je vuur maakt. De Bushmen stonden bekend als zeer goede jagers. Super interessant.
 
’s Avonds wordt er traditioneel gedanst. Ik dacht dat ik zo’n beetje alles wel gezien had op dit gebied, maar ik zit met open mond te kijken. De mannen, een shamaan, zijn broer en neven, dansen om het vuur en ‘bibberen’ met hun benen. Om hun enkels zitten belletjes. De vrouwen klepperen met stukken hout tegen elkaar. De shamaan veegt met een veer over ons gezicht om al het negatieve te verjagen. Het kampvuur geeft het allemaal nog meer magie. This is the real deal!
 
De volgende dag doen we de Village tour. We bezoeken Tsinsabis dorp, om te zien hoe de Bushmen anno 2012 leven. In de winkel waar we etenswaren kopen voor de familie waar we op bezoek gaan, krijgt het meisje een lachstuip, want ze vindt haar haar niet goed genoeg zitten om op de foto te gaan. Onze vrouwelijk gids draagt een pruik, met mooi glad haar, zoals sterren als Rihana. In supermarkten vallen de pruiken van de caissières me ook vaak op. Daarna lopen we door het dorp, waar mensen in stenen huizen wonen en we het oude huis van Ferry en Stasja zien, en komen aan op de rand van het dorp, waar mensen in een hut van takken wonen. Buiten zitten de vrouwen en kinderen en vlechten elkaars haar in kunstige patronen. Arm of niet, je haar moet goed zitten lijkt het devies in dit dorp!
 
We hebben nog een beetje frisdrank in onze blikjes zitten en geven het aan de kinderen. Het is nog maar een bodem, maar het wordt tussen alle kinderen gedeeld. We praten wat met de vrouwen. Eén van de vrouwen vraagt:”Hoe is het om in een vliegtuig te zitten? Voel je je niet misselijk? En wat als het stormt?” We leggen het zo goed mogelijk uit. Ik vraag hoe het kan dat hun kinderen zo rustig zijn. Dezelfde vrouw zegt:” We hebben ze gezegd dat als ze niet lief zijn, ze met die witte mensen mee moeten in zo’n vliegtuig! Dus als witte mensen op bezoek komen, zijn ze altijd heel lief!” Zoiets als met Zwarte Piet mee in de zak naar Spanje dus!
 
We bezoeken een oud dametje, toevallig zijn er wat vrienden op bezoek, die ons voordoen hoe ze tijdens het jagen tekens aan elkaar geven. Het wordt een soort Hints spel, waarbij wij raden welk dier hij uitbeeld. Het is een erg leuk bezoek, en als we na afloop de meel, olie, sardientjes en thee uit de rugzak halen en aan de oude vrouw geven is ze ontzettend blij, want ze hadden niets meer te eten.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Fair - Go Local - Cultuur - Etosha

Namibië reizen - Traditioneel dansen, Treesleeper, NamibieNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Bush Walk, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Village Tour, TreesleeperNamibië reizen - Traditioneel dansen, Treesleeper, NamibieNamibië reizen - Traditioneel dansen, Treesleeper, NamibieNamibië reizen - Traditioneel dansen, Treesleeper, Namibie 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter