BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Damaraland

Namibie reizen - Damaraland - Volk - Twyfelfontein - Living Museum Damaraland

Bij de Damara stam nemen we een kijkje in de traditionele leefwijze. We leren schieten met pijl en boog, althans we doen een poging.

Namibië | 03-01-2012
Paulien

De lokale bevolkingsgroep, Damara’s, laten in Living Museum Damaraland zien hoe zij traditioneel leefden. Enerzijds om hun jongeren contact met de Damara cultuur te laten behouden, want langzamerhand gaat dit verloren. Zo hebben de jongeren geen baan, maar kennen ze ook de oude vaardigheden om te overleven in de bush niet meer. Anderzijds is het een inkomstenbron vanuit duurzaam toerisme voor een zeer arme bevolkingsgroep. Van beiden zijn we een groot voorstander, dus we maken absoluut tijd vrij om een kijkje te nemen. We worden aangenaam verrast.
 
De Damara’s lopen in de traditionele geitenhuiden. Sommige dames kiezen er voor een geitenvelletje als topje te dragen, anderen gaan traditioneel au naturel. We moeten heel even wennen aan de blote borsten die we her en der zien, maar al snel doet het zo natuurlijk aan, dat het niet meer opvalt. Ze laten ons zien welke kruiden er gebruikt kunnen worden als medicijn en hoe ze vuur maken door het snel ronddraaien van een houtje. Er wordt vol verve gedanst door jong en oud. Een dreumes loopt tussen de dansers door en zelfs hij 'bounced' al lekker op en neer. De beat zit er al jong in!
 
We zijn prettig verrast door de opzet van het Living Museum. Zelfs Ferry, als kritische antropoloog, die niet van 'Disney-achtige praktijken' houdt, heeft het naar zijn zin. Er hangen wel wat souveniers onder een afdakje, maar niemand probeert ons iets te verkopen. Zelfs niet als ik nadrukkelijk een kijkje neem, want ik koop liever een souvenir rechtstreeks van de makers dan in een winkel in de stad. We lachen wat af met onze gids, een ontzettend spontane vrouw. Er is veel interactie en het is een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. We maken her en der een praatje en een stralende lach is onze beloning.
 
Het leukste vinden we het spel wat Ferry  speelt tegen één van de lokale jongens en onder veel gelach –geholpen door onze Damara gids, eerlijk is eerlijk- wint. Het is eigenlijk een spelletje dat door mannen wordt gespeeld -de vrouwen zullen normaal wel druk zijn met kinderen en huishouden-, maar onze vrouwelijke gids is behoorlijk clever! Ook mogen we een poging met pijl en boog doen. We zijn blij dat wij  niet voor ons avondeten een springbok hoeven te vangen!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Damaraland - Go Local - Cultuur

Namibië reizen - Dans. DamaralandNamibië reizen - Vuur maken. Living museum DamaralandNamibië reizen - Damara meisje, DamaralandNamibië reizen - Ferry speelt een spel met stenen. Living museum DamaralandNamibië reizen - Landschap DamaralandNamibië reizen - Kruiden medicijn, Living museum DamaralandNamibië reizen - Damara jongetje. DamaralandNamibië reizen - Leren pijl en boog schietenNamibië reizen - Dans: jong geleerd...Namibië reizen - Prachtige lach! Damaraland.Namibië reizen - 

Blogs over Namibië


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter